Film

Preporuka za kralj ljeta: Nova sezona kultne serije Sons of Anarchy

Foto: facebook.com
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: facebook.com
foto: facebook.com

Stigao je rujan i po običaju donosi dobru vijest za sve ljubitelje kultne dramske serije Sons of Anarchy (Sinovi anarhije). Od sljedećeg utorka, 10.9., televizijski kanal  FX počinje prikazivati šestu sezonu nagrađivanih Sonsa. Svi fanovi tako će se moći prisjetiti najdražih likova, ali i proživjeti desetak novih epizoda glavnih protagonista. Kako to uvijek biva sa Sonsima, sigurno je da će i šesta sezona biti adrenalinska, puna pucnjave, emocija, pregovaranja, svađa, erotike i sukoba. Uz novu sezonu,  obožavatelji se mogu veseliti i tome što je redatelj Kurt Sutter najavio snimanje sedme sezone.

Nadahnuta stvarnim primjerom motorističkog kluba Hell’s Angels, serija Sons of Anarchy prati živote pripadnika ‘bande na Harleyima’ u skromnom američkom gradiću Charmingu. Punim nazivom Sons of Anarchy Motorcycle Club, Redwood Original, ova skupina motorista preko dana radi mehaničarske poslove u radionici Teller-Morrow, što je savršeni paravan za njihove  kriminalne aktivnosti. Sonsi se bave trgovinom i krijumčarenjem oružja, a kroz sezone granaju i u druge poslove, poput suradnje s pornografskom kućom ili prodaju droge, a većinu vremena surađuju ili su u sukobu sa suparničkim bandama iz različitih krajeva Charminga, poput Ninersa (crnci), Mayansa (Meksikanci), Lin Thiad (kineska mafija) i tako dalje. Dakako, veliku ulogu u cijeloj problematici imaju i policija, IRA, DEA i slične organizacije.

foto: facebook.com
foto: facebook.com

Kultni Sonsi rasprostranjeni su po cijeloj Americi, a sama serija prati motoriste u Kaliforniji. Osnivači su John Teller i Piermont „Piney“ Winston, a glavni protagonist je Johnov sin, Jackson „Jax“ Teller, kojeg utjelovljuje Charlie Hunnan.  Na glavnom se liku cijela radnja lomi na pola, stoga gledatelji s jedne strane gledaju Jaxa kao opasnog člana motorističke bande, a s druge se strane prati njegova intimna priča, odnos s bivšom ljubavi Tarom, rođenje prvog sina i slično.  Jacksonov najbolji prijatelj je Harry „Opie“ Winston (Pineyev sin), koji u petoj sezoni biva brutalno ubijen kao dio „plaćanja duga“, što je većinu gledateljstva ostavilo šokiranim. Ova serija vrvi brojnim glumcima te bi ih bilo teško sve nabrojati, no od važnijih uloga bitno je spomenuti Rona Perlmana (utjelovljuje Clarencea „Claya“ Morrowa, Jaxovog očuha), Katey Sagal, najpoznatiju po ulozi u Bračnim vodama, koja u seriji glumi Jaxovu proračunatu majku Gemmu, Clayavu „staru damu“, apsolutnu manipulatoricu te svojevrsnu zaštitnicu opasnih dečkiju na motorima. Osim Gemme, središnji ženski lik je i Tara, Jaxova srednjoškolska ljubav. S vremenom, oni usprkos problemima pronalaze zajednički put u stvaranju obiteljskog života, no kraj pete sezone Taru odvlači u policijske lisice zbog suučesništva u ubojstvu koje je počinio Otto Delaney, član Sinova i osnivač grane njihove bande unutar zidina čuvanog kalifornijskog zatvora.  Karizmatičan i pomalo tragičan lik Otta glumi ni više ni manje nego sam redatelj, Kurt Sutter.

Od prve sezone, Sonsi su krenuli udarno – eksplozije, ranjavanja, droge, seks, oružje i neizbježni Harley Davidsoni. Uz radnju koja se neprestano odvija i ostavlja gledatelje u želji za još, neizbježno je primjetiti način na koji se sami likovi razvijaju kroz radnju. Primjera je nekoliko, počevši od Jaxa. Od prve do pete sezone, lik Jacksona Tellera sazrio je u potpunosti pa ni ne čudi kako u prošloj sezoni upravo on preuzima predsjedničku palicu te doslovno ‘kosi sve pred sobom’. Nadogradnja i obogaćivanje  likova najvidljiviji su na primjeru Tare Knowles, koja od plašljive i poslušne doktorice na početku postaje neustrašiva mlada žena koja se svim silama trudi zaštiti svoju obitelj u okrutnom svijetu kriminala. Lagano dobiva vjetar u leđa te zaslužuje svoj nadimak „stare dame“.

foto: facebook.com
foto: facebook.com

Zanimljivosti vezane uz višestruko nagrađivane Sonse kreću od samog autora. Kurt Sutter u stvarnom je životu u braku s Katey Segal s kojom ima sina – Jacksona.  Također pati od pediophobie, bolesti poznate kao fobije od lutaka te je taj strah u seriji pretočio u Alexandra „Tiga“ Tragera, kojeg glumi Kim Coates. U svaku je sezonu uvrštena barem jedna pjesma u izvedbi Katey Segal, a Sutter se u trećoj sezoni odlučio poigrati s nazivima prve i zadnje epizode te je tako prva naslovljena SO, a posljednja NS, što spojeno daje riječ SONS (Sinovi).

Napeta priča u kojoj se neprestano isprepliću pozitivni i negativni elementi začinjeni je nizom iznimno razrađenih likova za koje se gledatelji brzo vežu, stoga ni ne čudi kako su Sonsi najgledanija serija FX kanala. Svi oni koji je iz bilo kojeg razloga još nisu pogledali, sljedeći utorak imaju jedinstvenu priliku priključiti se uzbudljivom motorističkom svijetu sinova anarhije.

 

 

 

Be social

Komentari