Glazba

Komentar: Proljetne pjesme, proljetne tramvajske karte i proljetni savijuci

Foto: https://www.facebook.com/thebeatles
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: https://www.facebook.com/thebeatles
Foto: https://www.facebook.com/thebeatles

Saznavši da slušam Siouxsie and the Banshees po ovim lijepim, sunčanim danima, moj se proljetno-entuzijastični prijatelj zabrinuto zaprepastio nad neprimjerenošću mog glam gotha za ovo toplo doba godine. Jer jednostavno ne paše – kao čokolada s lukom. Ili žarulje kao odjevni predmet (izuzmimo Lady Gagu, ona vjerojatno sluša Bauhaus ili Mozartov Requiem po lijepim, sunčanim danima). Jer navodno ću pasti u depresiju dubine Marijanske brazde od količine nekompatibilnosti glam gotha s temperaturama iznad 20 stupnjeva i manjkom oblačaka na inače savršeno plavom nebu. I, kakva glazba onda “paše” godišnjem dobu u kojem tramvaji nisu efikasno zapeli u snijegu u stilu Mate Lovraka? Što slušati po cesti u danima kada nema opasnosti da vas nasred Trga bana Jelačića natjerava ralica? Koji je tempo vaših japanki?

Sad je vrijeme za Shinse.” objasnio je moj proljetno-entuzijastični prijatelj i bubnuo si crne cvike na glavu. A za vas smo sastavili glazbenu listu proljetno-zvučećih, životno-motivirajućih, optimističnih pjesama za upbeat vaše svakodnevice na +20°C. To jest, ako ste slučajno, kao ja, zapeli na glam gothu, a najveći vam problem predstavlja to što je prevruće za krinoline i korzete, pa bespomoćno ne znate što uraditi.

Beck – Tropicalia

Beck kao poseban momak, kakav je oduvijek bio, pod palmama na Copacabani 50-ih. Eto kako učiniti bossa nova ritmove ponovno modernim…

The Drums – Me and the Moon

The Drums vole sjajne trenirke od poliestera, čime iskazuju svoju prikrivenu glamuroznu stranu. Žene očito pretjerano ne vole sjajne trenirke od poliestera, pa Drumsi neprestano imaju problema s nesuđenim, tužnim romansama koje opjevavaju najveselije što mogu. Fućkaš žene! Vani je sunce, a ja ženim ono drvo tamo vani! U svojoj sjajnoj trenirci od poliestera!

U2 – Beautiful Day

Zato jer…it’s a beautiful day, nakon svega. Ma koliko Bono propovijedao po koncertima i naokolo u zadnje vrijeme.

The Verve – Bitter Sweet Syphony

Ovako to izgleda kada se mršavi, polarni medvjed budi u proljeće. Polarni medvjed samouvjereno korača ulicama svoga grada i na putu mu ne mogu stati niti stare bakice, niti frižideri, niti bjesne djevojke, niti macho frajeri. Polarni medvjed preskakuje haube auta na svom putu do cilja. Polarni medvjedi su odlučni. Oni nikada ne staju. Richard Ashcroft je pravi polarni medvjed. Budite i vi polarni medvjedi ovo proljeće. Ostvarite ono što želite i ne dajte da haube auta niti prodavači kebaba stanu između vas i vašeg cilja.

The Beatles – With a Little Help From My Friends

Tužni ste, jadni, imate previše posla, sunce je granulo a vi blijedi i vide vam se pore? Nesretno ste zaljubljeni ili vas je cura ostavila? Imate narančinu koru na bedrima? Šef vam uzrokuje čir na želucu ili profesor moždani overload? Sve je tako loše da jednostavno ne možete prihvatiti proljeće? Ako vam je život trenutno atonalan, onda pjevajte atonalno. You’ll get by with a little help from your friends. Ako baš stvarno nemate prijatelja, u što sumnjam, ona ću vam ja biti virtualni prijatelj.

The Pixies – Here Comes Your Man

Upoznat ćete visokog, tamnog stranca na Zrinjevcu. Odgovorno tvrdimo ja i Vidoviti Damir. Ili strankinju. Zvat će se Esmeralda. Strankinja, mislim. Sad – odmah van!

Chemical Brothers – Let Forever Be

Iz čisto praktičnih razloga ljepljivog catchy slogana i vojničkog tempa, ova je pjesma kao stvorena za proljetno čišćenje. Da ne ispadne kako u proljeće samo ležimo pod najbližim drvetom cuclajući pive.

LCD Soundsystem – All My Friends

Ako je potrebno obaviti neke teže fizičke poslove poput ličenja kuhinje ili laminiranja keramičkih pločica, LCD Soundsystem su vam prijatelji.

The Shins – Australia

S vremena na vrijeme svatko treba sjesti u veliki bijeli kombi i puštati u zrak ukradene balone pune helija. To se tako radi. Princip života. To tako ide, jedan dan si normalan, drugi dan kradeš okolo helium balone bez kontrole. Sve čekam dan kada će se moj proljetno-entuzijastični prijatelj s početka teksta pojaviti s malom gomilicom ukradenih helium-balona…

Za uspješnu koordinaciju sa lijepim, sunčanim danima opskrbite se proljetnim stvarima – proljetnim pjesmama, proljetnim savijutcima, proljetnim kartama za tramvaje, i proljetnim dezodoransima, molim vas…

A ako ste i dalje neumoljivo i bespomoćno uhvaćeni u glamu bilo kakve vrste, uvijek vam preostaje ova jedna vesela glam-rock pjesma…Iako vjerojatno nikome od nas nije jasno koja je poanta svemirskog broda i garderobe Justina Hawkinsa koju kao da je ukrao od Galadriel iz Gospodara Prstenova.

The Darkness – I Believe In A Thing Called Love 

 

Be social

Komentari