Film

Recenzija: Završetak sage o jednoj domaćoj mini-seriji (“Patrola na cesti”, Z.Jurić)

Foto: facebook.com/patrola-na-cesti
Vrijeme čitanja: 3 minute

Ove nedjelje prikazana je posljednja, peta epizoda HRT-ove mini-serije Patrola na cesti koja je zaokružila priču smještenu u Dalmatinskoj zagori o dva brata s različitih strana zakona, napravljena po predlošku Jurice Pavičića. Serija je kompletirana i zahtjeva određenu analizu ili barem određeni rezime, ali i smještanje u društveni i umjetnički kontekst. Vidljivo je kako je scenaristički par Pavičić – Jurić unio neke nužne promjene u originalnu priču kako bi je prilagodio televizijskom formatu. Radnja je skraćena, zapletu su dodani neki novi elementi i likovi, a rasplet također sadržava određene promjene u skladu s pričom.

Zanimljiv je scenaristički pristup na koji publika možda nije navikla. Serije uobičajeno imaju strukturu koja događaje i likove raspoređuje po epizodama, kao i određene mamce koji su u funkciji „hvatanja“ gledatelja kako bi ih se natjeralo da željno iščekuju sljedeću epizodu. Patrola na cesti nalikuje na nešto duži film jer u prvom redu želi ispričati priču, pa kao takva svakako zahtjeva nešto strpljiviju publiku koja ne podliježe kalkulantskim to be continued trikovima. Ipak, za očekivati je da su neki gledatelji zamjerili na nedovoljnoj dinamičnosti radnje.

Ako za najširu publiku nedostaju epizodni mamci koji održavaju pažnju, u glumačkom smislu ova serija nema problema. Prednjače afirmirana i provjerena glumačka imena koja plivaju dobro u svim vodama i na svim dijalektima. Nevjerojatno je koliko su se Krešimir Mikić i Nataša Janjić prilagodili govoru dalmatinskog zaleđa, te koliko su prigušenijim glumačkim pristupom pridonijeli prirodnosti njihovih likova. Uz solidne uloge Slavka Sobina, Mate Gulina i drugih, ističe se mladi Stipe Radoja, koji se široj publici predstavio u Zvizdanu, a ovdje pokazao raskoš talenta u slojevitoj ulozi mladog policajca impresioniranog starijim kolegom. Valja spomenuti i Anđelu Šmit, debitanticu koja je od prve epizode pokazala da se jako dobro snalazi ispred kamere. Također, epizodna uloga mafijaša velikog (ne samo visinom) Zlatka Burića koji jede svoj ručak u podrumu i dogovara poslove, dodala je dodatni začin ovoj seriji, ali uloga je to koja vrišti za repetama, pa je prava šteta što ga nema u više scena.

Foto: facebook.com/Patrola-na-cesti
Foto: facebook.com/Patrola-na-cesti

Nakon nešto dužeg uvoda i sporije radnje, Patrola na cesti raste dolazeći do kulminacije u posljednje dvije epizode iznenađujući i one koji su uradili domaći rad iščitavajući literarni predložak, ali i one koji nisu, nego su nagađali sudbinu likova. Patrola na cesti je solidan uradak u kojem je Zvonimir Jurić zadržao svoj mračni i tjeskobni filmski stil, a Jurica Pavičić svoje literarne sposobnosti dijagnosticiranja društvenih metastaza, urbanih i ruralnih. Ujedinjene kreativne snage donijele su zanimljivu seriju koja je dva koraka ispred drugih, sličnih domaćih pokušaja, ali još uvijek korak iza stranih serija koje se bave sličnom tematikom.

Živimo u vremenu kad je cjelokupni filmski sadržaj dostupan kao na dlanu, Netflix je došao na domaće tržište i nema tko ne koristi razna piratska sredstva preko kojih se skidaju najnovije, visoko producirane strane serije. Važno je razumjeti da ne treba međusobno komparirati domaće proizvode, jer je već duže vremena, u premreženom globalnom selu konkurencija domaćoj produkciji sve ono što se snimi i pojavi u bilo kojem dijelu svijeta. Možda i bolje da je tako, jer na taj način raste kvaliteta filmskog sadržaja i kriteriji publike. Patrola na cesti je kvalitetna serija koja stranim produkcijama ne može parirati, koja se za gledatelje ne može boriti u globalnom ringu gdje uvijek dobiva ulogu Davida naspram Golijata, kojem je praćka spisateljska i glumačka nadarenost, dakle: sve ono što se ne može kupiti novcem. Ipak, Patrola na cesti je još jedna stepenica kojom se hrvatska produkcija polagano penje na neke standarde koji su nam izgledali tuđi i nedostižni, recimo kao nagrada Un Certain Regard. Zato u prvom redu ovakvim projektima treba publika koja će im dati šansu, koja se neće voditi davno prevladanim predrasudama o „lošim“ hrvatskim filmovima i publika koja će aktivno sudjelovati u praćenju i vrednovanju domaćih proizvoda.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari