Film

Završen 28. Animafest Zagreb: Nagrade, priznanja i najbolji animirani filmovi

Foto: facebook.com/AnimafestZagreb
Vrijeme čitanja: 5 minute

U subotu svečano je završio 28. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2018  s ceremonijom dodjele nagrada u Kinu Europa. Festival je ugostio mnoge animatore i zaljubljenike u animaciju iz cijeloga svijeta, a na raznim vanjskim i unutarnjim lokacijama prikazano je više od 400 filmova. Kako je već uobičajeno, Animafest Zagreb, tokom svojih šest festivalskih dana ponudio je svim posjetiteljima i sudionicima, kroz pregršt popratnih događanja, istinsku ljepotu i dimenzije animiranog filma te pozadinu njegovog stvaranja. Za razliku od otvaranja festivala, manifestacija zatvaranja nije bila toliko posjećena od strane publike, ali i autora, iako je sama dodjela nagrada za najbolje autore i filmove bila je prilično simpatična.

Najmlađi otvaraju zatvaranje: Najbolji film za djecu

Prvo su najmlađi, odnosno polaznici radionice “Profesor Baltazar slavi rođendan!” i radionice animiranog filma “Animatorski komandosi” pokazali kroz kratke isječke i animacije što su radili i naučili. A kako i dolikuje, najmlađi žiri, koji su činili Izak Cunjac, Mia Duić, Linda Lisičak, Petra Fištrić i Oskar Hušman Domes, proglasio je pobjednika u kategoriji Najbolji film za djecu. Nagrada je dodijeljena kanađaninu Evenu DeRushieu za kratkometražni animirani film Limenica (Birdlime) kako je iskusni žiri naglasio “zbog dobre stop-animacije”, dok je specijalno priznanje pripalo filmu Dva balona (Two Balloons) američkog autora Marka C. Smitha.

Limenica je film koji prikazuje sudbinu jedne ptice koja uspije pobjeći od izvoza i trgovine egzotičnih ptica. Inače limetica je naziv za ljepljivu masu od imele ili kore božikovine kojom se premazuju grane drveća kao zamka za divlje ptice namijenjene izvozu ili trgovini. Ovaj kratkometražni film svakako je zasluženo okrunjen najboljim u kategoriji filma za djecu, što zbog svoje jednostavne i smiješne priče, a opet zanimljive tehničke izvedbe frame by frame animacije.

Foto: facebook.com/AnimafestZagreb
Težak izbor najboljeg među studentima

Žiri Natjecanja studentskog filma i Hrvatskog natjecanja u sastavu Meghan Oretsky, Natko Stipaničev i Chi-Sui Wang odlučio je Nagradu Dušan Vukotić za najbolji studentski film dodijeliti britanskom filmu Suočavanje (Facing It) Sama Gainsborougha, nastalom na NFTS-u.

Kako je objasnio žiri, film je izabran najboljim u svojoj kategoriji jer ih je uvukao u svoj čudesan svijet, izgrađen zahvaljujući nevjerojatno kreativnoj i jedinstvenoj vizualnoj tehnici. Lice svakog lika živopisno je, izražajno i emotivno, a radnja koja govori o društvenoj tjeskobi kao čestoj prepreci kod svih, a posebno kod umjetnika, topla je i utješna.

Prema odluci istoga žirija, posebna priznanja pripala su filmovima Molim te, uzmi me (Take Me PleaseOlivéra HegyijaNazdravlje! (Bless You!) Pauline Ziółkowske. Molim te, uzmi me film je koji prikazuje prekid veze i sveg onog što dolazi nakon toga. Naivne je vizualne tehnike i inteligentnog pripovijedanja koje nije pokleknuo klišejima. Ono nesretno razdoblje kada se zasitiš svih ljudi, ali i samog sebe prikazuje film Nazdravlje!. Iznimna likovnost i smisao za humor ono su po čemu se ovaj šareni film ističe. Prema riječima žirija, oba filma s posebnim priznanjem, podsjećaju na MTV-ovu emisiju Beavis and Butthead, a naglasili su kako im je žao što nije moglo biti i više nagrade uslijed toliko dobrih studentskih animiranih filmova koji su se prijavili za ovogodišnji Animafest. Izbor je doista bilo težak.

Najbolji od domaćih

Najboljim filmom Natjecanja hrvatskog filma proglašeni su Biciklisti Veljka Popovića, nastali u hrvatsko-francuskoj koprodukciji, dok je posebno priznanje pripalo Jeleni Oroz za Dva na dva u produkciji Bonobostudija.

Biciklisti su nadahnuti radovima Vaska Lipovca, ponajprije po istoimenom radu umjetnika, a svi likovi u filmu su karakterističnog Lipovčevog stila. Film je svakako zasluženo odnio nagradu jer radi se o jednostavnom filmu neobične estetike. To je zapravo komedija koja je u ljetnim bojama i motivima, začinjena erotikom prikazala duh mediteranskog malog mjesta. Popović je inače poznat po izradi uglavnom 3D računalne animacije, no u Biciklistima se koristi 2D tehnikama uz jednostavni narativ.

Foto: facebook.com/AnimafestZagreb

Film Dva na dva ima izvrsno izbalansirano ozračje i dizajn. Kako žiri navodi: Svi elementi ovog djela su profinjeni, a opet jasno definirani, te se na kraju stapaju u osjetljiv i elegantan doživljaj.

Nagrada Vimeo Staff Pick dodjeljena je izraelskoj animatorici Rachel Gutgarts za film Pismo mojoj izmišljenoj ljubavi (A Love Letter to the One I Made Up). Ova oda savršenom muškarcu napravljena je u tehnici sitotiska, tehnici koju autorica često prakticira, pogotovo na svili. Film je kritika moderne ljubavi, iz ženskog kuta, prikazana kroz kombinaciju stvarnosti i fantazije.

Grand Prix: Dugometražni

Prema odluci tročlanog žirija (Olga Bobrowska, Joni Männistö i Arsen Anton Ostojić) Velikog natjecanja dugometražnog filma – Grand Prix  glavna nagrada pripala je filmu Kakav veličanstveni kolač! (This Magnificient Cake!Emme De Swaef i Marca Jamesa Roelsa. Žiri je nagradu dao za majstorsko istraživanje kolonijalne povijesti vlastite zemlje na suptilan, duhovit, ali i okrutan način te za čudesno snimanje i stvaranje uvjerljivih i ekspresivnih likova. Kakav veličanstveni kolač! prati priču različitih likova u kolonijalnoj Africi.
Također, žiri je posebno priznanje dodijelio filmu Slučaj muškarac-žena (The Man-Woman Case,) Anaïs Caure, za prikaz stvarne povijesne teme koja ima snažan odjek u suvremenom društvu te za hrabar umjetnički pristup koji spaja stilizaciju i dokumentarne vrijednosti.

Apokalipsa pobjeđuje

Film Fest Njemice Nikite Diakur osvojio je Nagradu Zlatni Zagreb. Totalno kreativan i pomaknut film gdje marionete u gradu omeđenom gridom – mrežom kao u računalnim programima, plešu, jedu i lete na rave partyjuNagrada Zlatko Grgić pripala je Victoru Orozco Ramirezu za film 32-RBIT, filmski esej o prljavom, neizbrisivom tragu autorovih osobnih pogrešaka i zaborava uzrokovanih internetom i društvenim mrežama.

Jeanette Bonds nagradila je hrvatski film Kako se kalio čelik Igora Grubića zbog sposobnosti prikazivanja više razina odnosa, od osobnih i obiteljskih, do povijesnih i političkih u naizgled jednostavnoj priči. Ova dokufikcija, kroz odnos oca i sina indirektno prikazuje društveni potres nakon raspada socijalističkog sistema.

Foto: facebook.com/AnimafestZagreb

Prema mišljenju Sanje Borčić, film koji puno kaže s tako malo riječi te uspijeva moćno i snažno izraziti emocije je III Marte Pajek. Film je treći dio triptiha Nemoguće figure i druge priče, te kroz igru međusobnog zavođenja i razodijevanja opisuje iscrpljujuću vezu žene s muškarcem, koji ju istovremeno privlači i odbija. Posljednje priznanje dodijelio je Pedro Rivero Negativnom prostoru (Negative Space) Ru Kuwahate i Maxa Portera, s obrazloženjem što je riječ o djelu koje nam pokazuje kako dobra šala može biti loš odraz naših čudnih obiteljskih odnosa te filmu koji se poigrava sa savršenim spojem filmskih alata animacije.

Žiri je odlučio nagradu za najbolji dugometražni film – Grand Prix dodijeliti francuskom filmu Pad (La Chute) redatelja Borisa Labbéa. Prema sudu četveročlanog žirija, Pad je kaleidoskopski film koji se odvija na veličanstvenom slikarskom platnu i podsjeća na srednjovjekovne prikaze apokalipse, a prikazuje nam bezvremensku i tragičnu viziju čovječanstva. Autor se, preko video poruke, zahvalio žiriju na nagradi, publici te svim organizatorima, pohvalivši gostoprimstvo i atmosferu ovogodišnjeg Animafesta u Zagrebu.

Od publike je slađe

U konačnici, uslijedila je nagrada koja je, kako kažu, autorima najdraža, a to je Nagrada publike Mr. M za film iz programa Velikog natjecanja kratkometražnog filma i Velikog natjecanja dugometražnog filma. Alice Guimarães i Mónice Santosza dobile su nagradu publike za portugalsko-francuski film Između sjena (Between The Shadows), dok ista nagrada za dugometražni film pripala Patricku Imbertu i Benjaminu Renneru  za Velikog Zlog Lisca i druge priče (The Big Bad Fox and Other Tales). Između sjena publiku je sigurno osvojio zbog zanimljive priče i jednostavne, ali atraktivne animacije, a Veliki zli lisac i druge priče svojim ilustracijama i humorom uvodi problematiku identiteta i prividni sklad ruralne svakodnevnice.

Završetkom još jednog, 28. izdanja po redu, Animafest Zagreb prikazao je cijelu paletu filmova, od dokufikcija i dokumentarističkih filmova, filmskih eseja, filmove jednostavnog ili kompleksnog narativa, filmove kreativne priče ili tehnike, doista je bilo teško izabrati najbolje. Neki će se složiti s odlukama žirija, neki pak ne, no neupitno je da svaka nagrada ili priznanje odlaze u ruke iznimno vještih i inovativnih animatora. Osim što je ponudio niz vrhunskih animiranih filmova, Animafest se još jednom pokazao kao izvrstan domaćin ponudivši svim posjetiteljima zarazno dobru zabavnu i opuštenu atmosferu.

Be social

Komentari