Istaknuto
07.08.2020.

Vrijeme čitanja: 10 minute Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih svjetskih književnika koji su se, izuzev što su za sobom ostavili književna djela koja ćemo još dugo pamtiti, suočavali sa svojim nemilosrdnim demonima.

06.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Limbo je igra bez priče, bez dijaloga i bez uputa na ekranu. Istovremeno, Limbo je jedna od najposebnijih igara svih vremena.

Intervju

Kurve: “Imamo antifašističke probe, između pjesama pričamo o revoluciji”

26.04.2018. Helena KezerićFoto: Facebook.com/kurvetine/Kristijan Smok
Vrijeme čitanja: 10 minute

Deveto po redu izdanje Antifa Night događa se u subotu, 5. svibnja na Trnjanskom nasipu i u prostoru Močvare i ugostit će bendove She Loves Pablo, FNC Diverzant, Kriva Istina, Skelpit i glavne aktere našeg današnjeg razgovora – Kurve.

S Kurvama sam razgovarala prije nepune tri godine. Vrijeme prolazi, a lišće na vjetru donosi uspomene. Nostalgični tijek misli o plesu breze, talasu sunca na namreškanoj morskoj površini i godinama koje su se u prolazu sakrile u bori pod lijevim okom prekidam udarnim glazbenim vijestima domaćeg punka. Zagrebački bend Kurve u iskrenom intervjuu otkrio nam je sve što se dalo otkriti. Krenuli smo s razlozima odlaska bubnjara i njegovog ponovnog povratka, dotakli smo se roditeljstva, loših šala, inspiracije, novog EP-a, gađanja hranom, a ni spomen šljopkanja nije izostao. Kome je Gradski najviše upadao u riječ i zašto toliko volimo Kurve pročitajte u nastavku.

Pa dragi dečki, zadnji put smo razgovarali na parkingu NSB-a hladnog petka 27. ožujka 2015. uvečer. Koliko su se stvari od tada za vas promijenile? Mijenjala se postava pa se ponovno vratila na originalne članove. Što se sve događalo s Kurvama u zadnje tri godine?

Gradski: Snimili smo novi EP! Bit će najesen.

Kurve: Da, dosta je vremena prošlo od tog zadnjeg razgovora i svašta se dogodilo u međuvremenu. Najvažnije je da smo se ponovno okupili u originalnom sastavu i da smo u međuvremenu svi nekako ostarili. Sad imamo škembe i dosta je ružno kad se skidamo na probi, jedino Gago izgleda sjajno. Promijenili smo način na koji pristupamo bendu, prije se sve događalo dosta stihijski, sad nekako znamo da nam bend puno znači pa i njegujemo to što imamo.

Gago, zašto si izašao i opet se vratio Kurvama?

Gago: Izašao sam jer su se meni glazbene želje smanjile, dok je bendu apetit porastao. Nakon godinu dana, u kojoj sam svirao s par ljudi iz zafrkancije, zaželio sam se napetog panka. Zakon privlačnosti, viša sila ili sudba nas je spojila u nikad jaču formaciju. Trebala nam je ta pauza da svi shvatimo kako Kurve ne postoje bez ovih pet članova. Također, u međuvremenu sam naučio iznositi svoje želje i svoju viziju benda elokventno i mirno. (smijeh)

Kurve: Gago je otišao jer smo tada upali u razdoblje u kojem nismo znali kamo idemo niti što želimo od Kurvi. On je bio dosta nesretan i onda je otišao, a i mi ostali smo odahnuli u tom trenutku jer se napetost tada već mjesecima povlačila po bendu. Međutim, ispalo je da to sve skupa i nije baš tako divno niti za bend niti za Gagu. Imali smo Hlupića na bubnju koji je doslovce izdržao godinu dana, a onda je otišao svojim putem. Na mjesec dana nam je došao Andro i tih su mjesec dana bili vrlo bitni za nas jer nas je Andro uvjerio da moramo promijeniti način na koji razumijemo to što radimo s glazbom. Onda je i on otišao, ali to razdvajanje više nije bilo teško niti je vodilo u tjeskobu i neizvjesnost oko budućnosti Kurvi jer smo dobili taj drugačiji uvid i više ništa nije bilo isto.

Što se dogodilo nakon toga?

Kurve: Otišli smo Gagi u stan, cugali tamo, bacali glupe fore i dobro se podružili. Slušali smo Kurve (jako puno slušamo Kurve, nismo toliko cool da bi lagali o tome) i onda smo mu zapravo ponudili da se vrati u bend, ali pod nekim uvjetima. Ucijenili smo ga, on je nas povratno ucijenio s još gorim uvjetima (svake godine je šest mjeseci izvan RH) i potpisali smo ugovor, doslovce, dokument u kojem jamčimo da ćemo se pridržavati tih pravila. I onda smo počeli raditi na novim pjesmama. Dogovor je, naravno, bio da nema gigova dok ne snimimo taj jebeni treći EP i da ovaj puta nema popuštanja. I eto nas, nakon milijun godina, snimili smo taj EP i sad ga beskonačno mnogo slušamo, do iznemoglosti, da vidimo što je dobro, a što nije i treba li još nešto doraditi.

Gradski, moliš li još uvijek krunicu za Hrvatsku prije spavanja? Po stanju u novinama i na vijestima čini mi se da si nešto malo popustio s molitvama.

Gradski: Pa ono, slabo u zadnje vrijeme. Zato mladi i odlaze.

Srame li se vaši roditelji još uvijek Kurvi ili su se sad već naviknuli na ime benda?

Gradski: Niti su se ikad sramili niti su se ikad ne navikli.

Gago: Moja baka još uvijek ne zna ime benda. Teško je spojiti redovite nedjeljne mise i Kurve u jednoj percepciji.

Gradski: Kaže se u jednoj krivulji.

Kurve: Kakvi roditelji, sad smo mi postali roditelji i sad se sramimo pred svojom djecom govoriti da sviramo u Kurvama.

Jeste li otkrili smisao postojanja Kurvi? Jesu li Kurve još uvijek bolje Majke?

Gago: Za mene su Kurve od početka imale višu svrhu, spajanje pet različitih svjetova u jedan zvuk, zvuk Kurvi koji će se s vremenom razvijati. Nadam se da nikad nećete čuti od nas stvar na istu šprancu.

Gradski: Kurve su sad Na Obali Sreće.

Kurve: Kurve su naše zadnje utočište u kojem se varamo da smo slobodni, barem u tim terminima dok sviramo. Tad ne postoje obitelji, poslovi i ostale stvari koje se moraju. Malo se vidimo, prangijamo, pričamo o mjuzi, razmijenimo se i onda svatko nazad u svoje uspjehe i neuspjehe.

Svake godine dvije pjesme. Znači li to da možemo očekivati hrpu novih pjesama (ili barem šest) na vašem koncertu u Močvari?

Gradski: Bilo bi ih šest da sviramo skupa tri godine, a s obzirom na to da eto već osma godina teče, bit će ih 15, jer 15:2=7.5 i to matematički možemo smatrati da je osam.

Kurve: Na koncertu u Močvari svirat ćemo novih pet pjesama, što je zapravo za 50% više pjesama nego što smo do sada svirali na koncertima. Užasno puno zanimljivih i dobrih stvari dogodilo nam se u tom beskrajnom razdoblju dok smo svirali jednih te istih 10 pjesama na svim gigovima. To je fantastično. Imali smo 10 pjesama, a putovali smo, svirali i nešto se događalo, i to nešto je bilo stvarno dobro.

Kakvom zvuku Kurve gravitiraju u novim pjesmama? Hoće li to ostati na tragu punka?

Kurve: Punk je jebena mjuza. Kao prvo, trpi sve razine neznanja. Kao drugo, punk se sluša kao zvučna slika i upija se kao energija, kao šus, tu nema previše sranja i filozofije. Mi, jebiga, sviramo sad već stvarno dugo godina skupa i počeli smo razmišljati što sve možemo izvući iz tog punka. Kako punk zvuči 2018. godine? To je ono što mi tražimo, kako bi punk trebao zvučati danas. Prilično je tužno slušati bendove koji žele zvučati kao bendovi iz osamdesetih. Snimka, spika, sve je to čista kopija nečega. Mi to gledamo kao ono što to jest, a to je zapravo biti konzervativan. Punk treba nove ljude, mladost, punk treba ponuditi neku razliku u odnosu na sebe sama, jer čini nam se kao da se scena pomalo rasula. Ta razlika ne može doći iz toga da se “skida” bendove od prije 30, 40 godina ili da se ponavlja obrazac (i pravila) koji očito ne stvara kritičnu masu ljudi. Punk danas ne talasa, a to je negdje suštinski pogrešno.

Od zadnjeg razgovora više nemate jednog tatu u bendu nego dva. Kako se snalazite s privatnim i bendovskim obavezana?

Kurve: Imamo troje djece sve skupa, svi smo se otisnuli u živote i radimo te neke stvari koje treba raditi da bi na van djelovali normalno ili ozbiljno. Djeca polako stasaju i trebali bismo imati više manevarskog prostora za neke turneje, gigove i ostalo. Probe imamo jednom ili dva puta tjedno, odvojimo si komad vremena od pet sati života za Kurve i toga se držimo. Nije puno, ali je redovito i to je jedan od načina da stvari funkcioniraju.

Gradski, jesi li još uvijek dežurni brojač grešaka prilikom uvježbavanja novih pjesama?

Kurve: Gradski proizvodi greške, užasan je. Ako će netko sjebat pjesmu na probi, to će vrlo vjerojatno prvi biti Gradski, zatim Gago, onda Šabo i Srka, oni su kraljevi – pogotovo Šabo koji ovo sad piše. Vito je u Slavoniji.

Gradski: Istina, jedan sam od najboljih grešnika u bendu pa sam iz toga izvukao iskustvo i profesionalnost u brojanju grešaka drugima. (smijeh)

Vito, pleteš li još uvijek mikro pletenice kad si pod stresom?

Gradski: Kaj nije Vito Marinović, a ne Pleteš?

Šabo, zadnji put si nam otkrio kako kod kuće nemaš gitaru. Jesi li ju u međuvremenu nabavio ili sve ide po starom receptu?

Šabo: Nemam gitaru doma. Čak je nisam ni nabavljao u međuvremenu.

Slušaš li još uvijek ista tri benda ili je u zadnje vrijeme u tvojim slušnim kanalima zapelo nešto novo od izvođača/bendova? Ako da, tko/što?

Šabo: Spao sam na dva benda. Uglavnom slušam snimke s probe. Tu i tamo ostanem budan do jutra jer si taman prije spavanja pustim nešto što nisam dugo slušao i onda to po YouTubeu ide od jedne do druge stvari i na kraju satima slušam mjuzu. Zadnje što mi je zapelo za uho je flow koji ima vokal iz Rudimentary Peni na stvari Cosmetic Plague. Dakle, super jedan punk vokal i lijepo on ide kroz taj svoj tekst.

Gago, jesi li u skorije vrijeme bio na nekom dobrom koncertu? Ako da, kojem?

Gago: Bit ću uskoro u Močvari. (smijeh) Iskreno, uopće ne idem na koncerte jer mi škola pletenja uvijek uleti s domaćim zadaćama.

Kurve: On ne ide u školu pletenja, to je bio događaj humora i primjer kako to recimo izgleda kad se mi nađemo na probi, to su vam te fore – vidite i sami – to je zajebancija na sve strane.

Gradski: Ful je to sve smiješno, ponekad čak i uživo.

Vito, puštaš li sinčiću glazbu koju voliš? Brineš li se za njegov glazbenih ukus od najranijih dana?

Kurve: Ne pušta Sinčiću, nego Pernaru.

Srka, tko je po tebi imao najbolji album prošle godine? (bilo od stranih ili domaćih izvođača)

Gradski: Sad će Srka reć’ Motorhead – Ace Of Spades.

Šabo: Sad će Srka guglat da vidi kaj je izašlo prošle godine, onda će to ić’ malo slušat da vidi jel mu se nešto sviđa. Zapravo neće napravit ništa.

Pripremate li se posebno za ANTIFA koncert? Pripremate li Tonija Plutonija za egzibicije za publiku?

Gradski: Itekako! Srka, Vito i ja smo počeli trčati, treba nabiti kondiciju, nismo više u srednjim godinama. Gledamo da još odsviramo par probi koliko stignemo, trebalo bi to sve šljakati. A što se Tonija tiče, ako i bude pripremljen, to će bit od Jegera iz Lidla, a ne od naših ruku.

Gago: Ja sam se odrekao maminih punjenih paprika (uživo nisam ovako smiješan).

Gradski: Da fakat ovo je urnebes!

Kurve: Pripremamo se za 9. Antifa koncert, imamo antifašističke probe i dosta smo nabrijani protiv fašista dok sviramo. Na probi između pjesama pričamo o revoluciji i zamišljamo kako sudjelujemo na prosvjedima protiv fašizma. Ponekad gledamo snimke s nekih prosvjeda na netu i pružamo otpor fašizaciji društva. Nismo ništa manje kukavice od svih ostalih ljudi koje poznajemo.

Imali ste video najavu EP-a, video najavu koncerta u sklopu JohannesBurg festa i Brucošijade. Te video najave vam dosta dobro idu. Planirate li snimiti neku šaljivu video najavu koncerta u sklopu Antifa?

Gradski: U principu te video najave uvijek napravimo najbezbolnije moguće jer nam se brutalno neda. Organizatori nas uvijek lijepo zamole pa mi to shvatimo kao neku obavezu koju ne smijemo sjebat, nemam pojma. Najava za drugi EP “Sjebane Pjesme” je slučajno nastala u procesu mixanja, došlo je u nekom trenutku do zasićenja i morali smo malo odmorit pa je pala ideja da snimimo neki debilni video, snimili ga za pola sata i otišli doma sretni i ispunjeni. Srećom, nećemo snimat najavu za Antifa Night.

Kurve: Možda bi trebali.

Postoji li nekakva anegdota ili pošalica vezana uz neki od vaših nastupa, a koje biste se rado prisjetili?

Gradski: U Puli je netko iz publike pogodio Gagu šnitom kruha i Gago je popizdio i prekinuo koncert koji smo srećom taman završili. U Sisku smo svirali koncert gdje je na prvoj pjesmi Gagi brutalno pukla opna na bas bubnju, udarao je nogom u zrak praktički. Kako je bilo 4 ujutro i svih dvadeset i petero ljudi u publici je bilo najpijanije u državi, tako se i organizator pokupio doma u međuvremenu i zaboravio nam pripremiti/nabaviti pojačala. Ne sjećam se na čemu je Šabo svirao, ali Srka je svirao bas na razglasu, a ja na bas pojačalu. Dosta najgori koncert ikad, ali bilo je zakon. Nama. Nekima od nas.

Gago: Od tada je Sisak na crnoj listi. Sorry.

Šabo: Da, Sisak je bio sjeban, ali ni do koljena onom jednom gigu u Kutini. Bilo je to pred smrt Barake, zadnji trzaji, dosta čudne ekipe unutra. Neki čovjek nas je gađao piletinom i sve je mirisalo na nasilje. Svirali smo s What’s on TV Mama?, završili i pobrali se doma.

Gradski: Ljudi nas uvijek vole gađati nekom hranom.

kurve

Foto: Valentina Cetin / Ziher.hr

Odbijate li još uvijek svirke da vam kreativnost ne pati? Pronalazite li lakše inspiraciju za pjesme sada nego prije četiri godine?

Gradski: To je jako komplicirano pitanje. Bolje neka Šabo ovo odgovori jer to je isti slučaj kao kad on na probi izmisli prvi riff za neku pjesmu pa se mi ostali uključimo kasnije. Eto tako neka i sad bude. Ajde Šabo.

Šabo: Gago nam odlazi iz zemlje svaka tri mjeseca i nema ga po tri mjeseca. Načelno, plan je da odredimo razdoblja kad sviramo gigove i razdoblja kad radimo mjuzu. Sad je završilo razdoblje u kojem radimo mjuzu i otvaramo gigove. Koliko će trajati, ne znamo. Znamo da smo dužni promovirati taj treći EP i obići sva ona mjesta gdje smo odbili koncerte iz ovih ili onih razloga, negdje i po nekoliko puta. To smo dužni. Režim rada, kad radimo mjuzu, takav je da zapravo odbacujemo hrpu materijala. Puno proizvodimo i onda bacamo u smeće, tako da ostaje neka lijepa selekcija iza koje možemo stati. Dosta lako proizvodimo bazičnu gomilu, ali ono što ostaje, ono što nećemo baciti, to dolazi kad dođe. Ni sporije ni brže nego inače. Uvijek je pomalo nedokučivo, ali događa se. Jebu nas teme, Kurve su ukupno dosta sive i nekako imamo osjećaj da smo s ovim trećim EP-om zaokružili to nešto crno i da moramo promijeniti vizuru. Malo svjetla, malo boje, malo optimizma. Malo.

Kakve su šanse da vaš nastup uspijemo uhvatiti na nekom od festivala Lijepe Naše?

Gradski: Ove godine nikakve nažalost. Gago je cijelo ljeto na poslovnom putu.

Šabo: Gago je svako ljeto na poslovnom putu, naime ide surfati u Portugal ili JAR jer je uspješan mladi poduzetnik i može si to priuštiti. Tako da fulavamo ovo ljeto sve što se fulati može, a nadamo se da će sljedeće ljeto nastupiti neka radikalna promjena i da ćemo svirati Monte, Ferragosto i još nešto što valjda postoji.

Koja vam je najranija uspomena vezana uz glazbu koje se možete sjetiti?

Gradski: Šljopkanje!

Gago: Šljopkanje je definitivno pri vrhu. U 5. razredu osnovne htio sam svirati timpane na dodatnim satima glazbenog. Nakon što mi je profesorica umjesto timpana dala triangl, zamrzio sam glazbeni, udaraljke i sve što ima veze s tom zgodnom profom. Pukom slučajnosti sam sjeo za bubanj par godina kasnije.

Gradski: Ovo je fakat smiješno, uživo ne bi nikad skužio kak je ovo smiješno.

Nakon ovako ugodnog razgovora molim vas da našim čitateljima ostavite poruku koja će naše misli držati zajedno kao pastir ovce pred oluju.

Kurve: Ako ćemo svirati još sljedećih deset godina u Kurvama, doći ćemo u točku u životu u kojoj ćemo duže svirati skupa, negoli smo živjeli života prije Kurvi. E to je ono kad više od pola života provedeš s nekim u bendu i to je romantično i užasno u isto vrijeme. To je neki Motorhead i onda ćemo početi s umiranjem. Nadamo se, naravno, da će Gago umrijeti prvi jer se on ne boji smrti. Nakon toga je svejedno, ali svi smo se složili da Šabo umire zadnji. Vidimo se na Antifa koncertu, ne zaboravite pružati pasivan otpor sistemu kroz nevoljko pristajanje na sve što se događa i srdačan pozdrav.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije. 

(Visited 773 times, 1 visits today)

Komentari