Film

LA CASA DE PAPEL: Neočekivano dobra treća sezona

la casa de papel
facebook.com/lacasadepapelnetflix
Vrijeme čitanja: 4 minute

Godišnji je vrijeme za truljenje, prljavo bindžanje nad Netflixom još uvijek naoružanog serijama, kada su već filmovi trećerazredni, prije kiseljenja na preskupom Jadranu. Provesti sedam sati jer izlazi sasvim nepotrebna treća sezona španjolskog Netflix hita La Casa De Papel (eng. Money Heist)? Može. Lubenica: hladna. Jazbina od jastuka: posložena. Klima: umire. Vikend: uspješno potraćen. Razina žaljenja: nula.

Prošle sam godine na nagovor svojih petaša (malo scary što djeca gledaju) sjeo pred Netflix i odradio u komadu španjolski adrenalinski serijal o grandioznoj pljački Nacionalne kovnice u koju upadaju lopovi u crvenom s maskama Salvadora Dalíja partizanskom himnom Bella Ciao.

Skratimo priču za sve upoznate: s dvoje palih, ekipa uspješno bježi na kraju druge sezone i raspršuje se po svijetu uživajući u neoznačenim milijunima koje nisu praktički ni ukrali, nego tiskali u diverziji. Zbog toga bi im pripisana krivnja bila problematična na sudu. Hepi end, zaokružena priča… i neočekivana planetarna popularnost kao najveće strane serije na Netflixu u kratkoj povijesti platforme. Voljeli smo je bindžati toliko da smo svi bili spremni pojesti govno treće sezone. Ali, polako: nije nimalo razočarala, iako je bila nepotrebna. Nešto kao Rocky.

Razbacani uglavnom u egzotičnim zemljama ‘Trećeg svijeta’, naši su kradljivci morali biti suočeni s konfliktom bez kojeg nema drame, bez kojeg nema ni serije. U prvim minutama Rio i Tokio kao idealni par kupio je mali tropski otok na kojem živi erotično u egzotičnoj idili sve dok starijoj i nemirnoj Tokio nije dojadi pasivna rutina. Odlučivši vidjeti što svijet nudi, ona odlazi s otoka na kojem ostaje premladi Rio i s odbjeglom se dragom čuje preko iskrijumčarenog telefona (kako ih Interpol ne bi locirao), ali svejedno ga nalaze i uhićuju španjolske vlasti.

Ovdje dolazi do zapleta: uhićenje nitko ne otkriva u javnosti, zbog čega Tokio odlazi pomoći Profesoru koji je u vlastitom Edenu s nekadašnjom inspektoricom Murillo (sada Lisabon). Oboma je sada već jasno da momka vlasti muče u zatočeništvu ne bi li otkrio Profesorovu geo-lokaciju i jednom za svagda zatvorio slučaj. Osloboditi rudlavog lopova za kojeg nitko ni ne zna bilo bi nemoguće bez akcije zahtjevnije od prethodne pljačke i Profesor promptno odlučuje provesti stari plan prethodno ubijenog brata (kodnog imena Berlin) – ukrasti zlato Narodne banke Španjolske.

YouTube trailer screenshot

Za to će mu, očekivano, trebati prijašnji tim uz novo pojačanje: Stockholm (Denverova djevojka i prijašnja ljubavnica guvernera prethodno opljačkane riznice), Bogota (najbolji varioc u zemlji), Palermo (vođa bande i agresivni homoseksualac potajno zaljubljen u poginulog Berlina) i Marseille (hrvatski glumac Luka Peroš i veliko ugodno iznenađenje koji je u seriji dispečer zaslužan za telekomunikacijsku obmanu specijalnih jedinica). Tim kodiranih imena prema svjetskim urbanim centrima aktivira Plan Černobil – robinhudovsko prosipanje 140 milijuna eura para nad Madridom čime pridobiva javnost kao antisistemski partizani i omogućuje si diverziju za upad u Narodnu banku. Kreću pizdarije.

Obrazac i kostur treće sezone slijedi onaj iz prve dvije (vremenski razdvojene u distribuciji svega pet mjeseci): u samoj strukturi serije ne dobivamo ništa novo, naviknuti na histerično lupanje srca isprovociranog frenetičnim i rafalnim izmjenama adrenalinskih minijatura što čine cjelinu. Možda se čini lijenim scenarističkim rješenjem, ali koliko je kreativnog prostora u žanrovski preciznom projektu u napadu na očekivane i predvidive reakcije gledatelja? Već sam pri prvoj epizodi na rajskom otoku suspregnuo nevjericu i prepustio se lavini peripetija podijeljenih u dvije paralelne radnje: one između Profesora i ljubavnice mu Lisabon koja mu je smetnja koliko i pojačanje u tuđini i one unutar same riznice gdje je prava akcija kojom ovoga puta dominira Palermo kao mozak operacije, a kojem je suprotstavljena beskrupulozna i trudna pregovarateljica Sierra.

YouTube trailer screenshot

U akciji samog trezora, kombinaciji Bonda i Oceanovih 11, dramsku napetost dodatno bilda poezija Berlina kao jeke prošlosti. Odličan je scenaristički potez bio ostaviti ovog lika u trećoj sezoni gdje treba zakopati 48 metara pod zemljom da bi se oslobodilo nacionalno zlato, ali i klasificirane i povjerljive prljave tajne španjolske vlade u sefovima pod samim zlatom. Oni otkrivaju kontroverzu oko vrlo aktualne europske teme migranata koje je Španjolska žustro odlučila držati s južne strane Mediterana isprovociravši zajedno s Europskom Unijom tajni rat u Libiji, kao i zataškavši 74 brodoloma koja su se mogla izbjeći.

Ovime serija koja ne može ni biti uzbudljiva kao prethodnice jer je svjesno uspoređujemo sa svježinom i nevinim nam iskustvom gledanja prve instalacije (čega je i potencijalno sama sebi boljka). No društveno relevantne kritike ove vrste daju joj potrebit sloj dinamike i vjerodostojnosti zbog koje ćete bez grižnje savjesti izbindžati sezonu. A treća sezona ne igra više u korist samih lopova koji nas uče da je panika rodnica fatalnim greškama.

facebook.com/lacasadepapel

Ona istovremeno poentira kako je društveni kaos arsenal vladine kontrole dijeljenje stvarnosti u kojoj se istina izvitoperuje zasićenjem kratkih i prodornih vijesti što u konačnici rezultira diskreditacijom istine i neprovjeravanjem izvora te konačnom kontrolom javnosti kroz populističku platformu. Drugim riječima, politička je dimenzija podteksta serije snažnije i preciznije usmjerena na deformacije tehnokratskih društava suvremene Europe.

Ritmično strukturirana antisistemska serija ponovno paralelnim radnjama pretplaćenog gledatelja drži pripravnim i sadržaja gladnim do samoga kraja posljednje, osme epizode čiji se svršetak može podvući kao vrlo uspješan plot twist gdje je Profesor ovoga puta dobrano nasamaren. Pukotine stvorene iracionalnim reakcijama uslijed romantičnih angažmana polovice likova kulminiraju u posljednjoj epizodi zatvorenoj ipak jeftinim, ali obećavajućim cliffhangerom: banda ostaje u riznici, u govnima, zlatu i krvi do grla, zbog čega znamo da slijedi napeta četvrta sezona.  

Četvrtu smo sezonu pregledali u jednom danu i napravili VIDEO recenziju. 

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari