Intervju

Liv: ‘Svaka svirka ima svoju anegdotu, a za njih je uglavnom zaslužan naš frontmen Leo’

Foto: Facebook.com/livspeedmetal
Vrijeme čitanja: 3 minute

Petak je dan za metak, a organizatori Vallhala metal festivala potrudit će se da vam cijeli vikend prođe u tom duhu slatke pogubnosti. Danas, petka trinaestog i sutra u Močvari održat će se ovo velebno događanje koje će u svom line up-u okupiti deset metal bendova. Zainteresirani će imati prilike uživati u metal glazbi bendova iz Hrvatske, Austrije i Njemačke. U to ime brzinski smo pretresli domaće, zagrebačke snage – bend LIV. Ovaj neizmjerno simpatičan peteročlani speed thrash metal sastav vrlo često naginje ka doomu, a ponekad podliježe i psihodeličnim utjecajima. Dečki su izrekli dvije, tri o sebi, planovima za bend i karizmi frontmena. Bilo bi šteta propustiti njihov nastup na Vallhali večeras uz bendove Booze Control, Cold – Snap, Frozen Forest i Inverted Pussyfix.

Za početak predstavite nam se za sve one koji možda ne znaju previše o vama. Tko sve čini LIV?

Pozdrav! LIV je peteročlani speed metal bend iz Zagreba. Čine ga Leo True na vokalu, Lovro Brxy  i Pavao J. Jušić na gitarama, Marko Markec na bas gitari i Miha Bizarre na bubnjevima.

Kako je započela vaša priča? Osobno sam za vas čula prije nešto godina u prolazu za vrijeme jedne od vaših proba u Plejsu. Tko je osnovao bend i koliko dugo svirate?

Bend je nastao 2009. godine i osnovali su ga Leo i Miha koji su svirali u drugim bendovima i htjeli su napraviti zajednički projekt. Pavao im se u početku pridružio kao gitarist a kroz nekoliko promjena postave došli su Markec i naposljetku Lovro kao novi gitarist te upotpunili sastav. Sviramo u već kultnom metalnom leglu ‘Plejsu’ sa braćom iz bendova Distance or Die, Mrtvi Petak, Blak Monastery i Evil Dicks.

Tko su vam glazbeni uzori? Čija glazba je utjecala na nastajanje vaše?

Glazbenim uzorima smatramo prvenstveno velikane metala; od  Judas Priesta i Motorheada pa do Exodusa, Slayera i slično. Naš stil dodatno su oblikovali različiti utjecaji kod pojedinih članova poput recimo cijelog žanra doom metal glazbe.

Ako se ne varam, za vama su demo izdanja. Najavljivali ste da radite na materijalima u studiju. Možemo li uskoro očekivati nešto novo od vas?

Iza nas ima par live snimki i jedan demo, a na studijskom albumu radimo već neko vrijeme. Sad je u finalnoj fazi a očekivati ga možete početkom jeseni. U međuvremenu radimo na novom materijalu koji sviramo i na koncertima.

Slušati vas možemo u petak na Vallhala festivalu. Imate li još nekih zakazanih svirki u bližoj ili daljoj budućnosti? Gdje vas još možemo čuti?

Na petak 13. ovog mjeseca bit će velika fešta na Valhalli u Močvari koja će se produžiti sve do nedjelje ujutro tako da svi moraju doći. Nakon izdavanja albuma rokat ćemo što više svirki možemo, ali do tad se moramo malo strpjeti pa nas nakon Valhalle možete još uloviti u kolovozu u Rijeci na Dark O Metal festivalu.

S vama na Vallhala festivalu nastupit će još mnogo bendova srodnih vam po glazbi. Kakvo je stanje na domaćoj metal sceni? Ima li nas? Jesu li metal bendovi i općenito ta cijela alternativna scena prepušteni sami sebi?

Na Valhalli ove godine nastupa 10 metal bendova, što naših što stranih. Pohvalno je to što osobe poput Marka Kneže Kneževića, Zlatka Lawlessa Vlašića i ostalih pokušavaju organizirati što više metal svirki i kroz Hrvatsku uz bendove i fanove oni održavaju tu scenu. Bendova ima dosta kao i prilika za svirke u gradovima, ipak generalni interes bi trebao biti veći da se poveća popularnost naše vrste glazbe. Međutim to što metal i općenito alternativna glazba kod nas nije popularna kao sranja koja se vrte na radiju i telki nas zapravo i ne brine. Važno je samo da se što više svira i fešta, a uvijek ima ljudi koji će doći na svirke i veseliti se s nama.

Foto: Facebook.com/Good Vibrations
Foto: Facebook.com/Good Vibrations

Osim po dobroj glazbi, poznati ste i po osebujnim live nastupima. Planirate li to ili sve dolazi spontano?

Za nastupe se uglavnom pripremamo u glazbenom smislu, da bude sve dobro uvježbano, svaka stvar ajnc – a. Ostali dio performansa radimo spontano, ali tu i tamo padne neka fora ideja. Pogotovo nakon koje čašice dobrog gemišta bilo prije ili za vrijeme svirke. (smijeh)

Imate li neku anegdotu ili komičnu situaciju koja vam se dogodila prilikom nastupa, a koju bi mogli podijeliti sa svijetom?

Svaka svirka ima svoju neku anegdotu, a za sve njih najviše možemo zahvaliti našem dragom frontmenu Leu, koji bilo da eksa cugu, tehnicira s flašom, puca iz kalaša, pada s bicikla, oslobađa se iz luđačke košulje, vitla sabljom i to sve na stageu dok pjeva a ostali rokaju, uvijek uspije šarmirati našu publiku. (smijeh)

Što slušate privatno? Da li vam se osobni glazbeni ukus poklapa s glazbom koju stvarate?

Nema neke razlike između privatne i javne službene glazbe. Svi većinom slušamo metal i uz to njegove preteče i derivate od klasike do punka.

Koja je najranija glazbena uspomena koju pamtite?

Na ovo pitanje ti baš i ne možemo točno odgovoriti jer se nitko baš ni ne sjeća prvih doticaja s glazbom prije nego što nas je zaveo heavy metal.

Be social

Komentari