Istaknuto
09.10.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Nova glazba ove srijede nanizala je deset singlova koji kreću u borbu za naklonost slušatelja. Nešto ih je manje nego predsjedničkih kandidata i imate tjedan dana za glasanje.

08.10.2019.

Vrijeme čitanja: 5 minute Budući da je srpanj bio nešto manje zastupljen albumima kvantitativno, shvatio sam da bi ovdje bilo u redu recenzirati neke albume koji su mi promaknuli iz prošlih mjeseci.

Film

Umro je Milan Blažeković, redatelj i animator zaslužan za legendarnu ‘Čudesnu šumu’ i ‘Čudnovate zgode šegrta Hlapića’

30.05.2019. Ziher.hrFacebook Zagreb Film/ Screenshot YouTube
Vrijeme čitanja: 1 minuta

Milan Blažeković, hrvatski redatelj, animator i glavni crtač crtanih filmova, umro je danas, 30. svibnja, u Zagrebu u 79. godini.

Blažeković je nakon srednje škole s 18 godina počeo raditi u Zagreb filmu, a tijekom godina napredovao je od posla fazera pa sve do glavnog animatora.

Debitirao je s filmom Ples gorila 1968. godine i nakon toga režirao još desetak hvaljenih filmova. Ipak, uvijek je ostao upamćen kao režiser dugometražnog animiranog filma Čudesna šuma iz 1986. godine. Također, zaslužan je za njegov nastavak Čarobnjakov šešir četiri godine kasnije.

U devedesetima Blažeković se vraća s legendarnim animiranim filmom Čudnovate zgode šegrta Hlapića napravljenog prema djelu Ivane Brlić-Mažuranić. Hlapića je režirao 1997. godine, a tijekom godina okušao se još u scenarističkom i scenografskom poslu.

Od nagrada dobitnik je brončane medalje 1970. u Atlanti za The End, a u Londonu godinu kasnije za film Čovjek koji je morao pjevati.

Godine 1997. dobio je godišnju nagradu ‘Vladimir Nazor’ za filmsku umjetnost.

(Visited 2.465 times, 6 visits today)

Komentari