novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Knjige

Tko je još “Na rubu pameti”? – Krležin roman svaki se dan čita u 18:11h na Markovu trgu

Foto: Instagram
Vrijeme čitanja: 2 minute

Ako ste se proteklih dana u 18:11 sati (analogija sa 6,11) našli na Markovom trgu, mogli ste 45 minuta slušati čovjeka kako naglas čita Krležu. Učitelji i profesori u štrajku su uz bezbrojnu podršku dobili i onu kazališnog redatelja Lovre Krsnika koji je početkom godine pokrenuo inicijativu #idalječitam. Lovro je ovu inicijativu pokrenuo kao odgovor na izbacivanje 10 književnih naslova iz lektire. Od 15. veljače do 25. svibnja je svakodnevno 60 minuta čitao izbačenu lektiru na Markovom trgu u Zagrebu, ispred zgrade Vlade Republike Hrvatske.

Jedan školski sat

Nova etapa incijative #idalječitam krenula je početkom prošlog tjedna, nakon velikog prosvjeda na Trgu bana Jelačića, kao podrška nastavnicima da ustraju u svojim zahtjevima. Redatelj je odlučio svakog dana u simboličnih 18 sati i 11 minuta (6,11), ispred Vladine zgrade čitati “Na rubu pameti” Miroslava Krleže. Čitanje je ovoga puta trajalo 45 minuta, odnosno jedan školski sat, a može se pratiti preko Instagram profila inicijative ukoliko niste u mogućnosti doći izravno na Markov trg.

 

View this post on Instagram

 

DRUGI SAT #idalječitam kreće: Pozivam vas da se SVAKI DAN u simboličnih ŠEST SATI I JEDANAEST MINUTA POSLIJEPODNE (18:11 sati), pridružite na 45 MINUTA (1 školski sat) kako bismo zajedno na glas na MARKOVOM TRGU čitali: “NA RUBU PAMETI” Miroslava Krleže. (naslov, ali i simbolika odgovara situaciji, zar ne?) Dragi učitelji i profesori, nema predaje. Za promjene, kao i za učenje, je potreban kontinuiran rad i VRIJEME. To sami najbolje znate. Ono na što me cijeli ovaj pokret inspirirao je da u PODRŠKU VAMA, nanovo pokrenem inicijativu #idalječitam, i poklonim malo svog VREMENA vama, kao što su ga mnogi nastavnici nesebično poklanjali i meni. Stoga uzmite svoje primjerke NA RUBU PAMETI i ajmo zajedno na glas od današnjeg 33. dana štrajka pa nadalje čitajući POKAZATI tko smo i što smo i ispod koje razine ne idemo! Ukažimo svojim primjerom NA VAŽNOST ČITANJA i pomozite da održavamo projekt dokle god se ne pronađe zadovoljavajuće rješenje za ovu cijelu situaciju. Možda je to još samo dva do tri dana, možda i više, no nema brige jer neki od vas već znaju da mi ni broj 100 nije problem. 😉 #idalječitam #miroslavkrleza #narubupameti #prosvjed #artactivism

A post shared by idaljecitam (@idaljecitam) on

Prvi dio projekta je trajao 100 dana, a stoti dan se Salingerov “Lovac u žitu” čitao u 14 hrvatskih gradova. S obzirom da štrajk profesora i učitelja upravo završio, teško je previdjeti hoće li se Krsnik i ovaj put toliko zadržati, no naglašava kako ovim primjerom ukazuje i na samu važnost čitanja. No dosadašnji razvoj situacije pokazuje kako bi se redatelj ipak mogao dulje zadržati na Markovom trgu.

Be social

Komentari