Istaknuto
12.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Novih pet glazbenih uradaka iz domaćih radionica bore se za naklonost slušatelja,a tu je i pet stranih preporuka za slušanje.

07.08.2020.

Vrijeme čitanja: 10 minute Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih svjetskih književnika koji su se, izuzev što su za sobom ostavili književna djela koja ćemo još dugo pamtiti, suočavali sa svojim nemilosrdnim demonima.

Knjige

Tko je još “Na rubu pameti”? – Krležin roman svaki se dan čita u 18:11h na Markovu trgu

02.12.2019. Nikolina MacešanFoto: Instagram
Vrijeme čitanja: 2 minute

Ako ste se proteklih dana u 18:11 sati (analogija sa 6,11) našli na Markovom trgu, mogli ste 45 minuta slušati čovjeka kako naglas čita Krležu. Učitelji i profesori u štrajku su uz bezbrojnu podršku dobili i onu kazališnog redatelja Lovre Krsnika koji je početkom godine pokrenuo inicijativu #idalječitam. Lovro je ovu inicijativu pokrenuo kao odgovor na izbacivanje 10 književnih naslova iz lektire. Od 15. veljače do 25. svibnja je svakodnevno 60 minuta čitao izbačenu lektiru na Markovom trgu u Zagrebu, ispred zgrade Vlade Republike Hrvatske.

Jedan školski sat

Nova etapa incijative #idalječitam krenula je početkom prošlog tjedna, nakon velikog prosvjeda na Trgu bana Jelačića, kao podrška nastavnicima da ustraju u svojim zahtjevima. Redatelj je odlučio svakog dana u simboličnih 18 sati i 11 minuta (6,11), ispred Vladine zgrade čitati “Na rubu pameti” Miroslava Krleže. Čitanje je ovoga puta trajalo 45 minuta, odnosno jedan školski sat, a može se pratiti preko Instagram profila inicijative ukoliko niste u mogućnosti doći izravno na Markov trg.

 

View this post on Instagram

 

DRUGI SAT #idalječitam kreće: Pozivam vas da se SVAKI DAN u simboličnih ŠEST SATI I JEDANAEST MINUTA POSLIJEPODNE (18:11 sati), pridružite na 45 MINUTA (1 školski sat) kako bismo zajedno na glas na MARKOVOM TRGU čitali: “NA RUBU PAMETI” Miroslava Krleže. (naslov, ali i simbolika odgovara situaciji, zar ne?) Dragi učitelji i profesori, nema predaje. Za promjene, kao i za učenje, je potreban kontinuiran rad i VRIJEME. To sami najbolje znate. Ono na što me cijeli ovaj pokret inspirirao je da u PODRŠKU VAMA, nanovo pokrenem inicijativu #idalječitam, i poklonim malo svog VREMENA vama, kao što su ga mnogi nastavnici nesebično poklanjali i meni. Stoga uzmite svoje primjerke NA RUBU PAMETI i ajmo zajedno na glas od današnjeg 33. dana štrajka pa nadalje čitajući POKAZATI tko smo i što smo i ispod koje razine ne idemo! Ukažimo svojim primjerom NA VAŽNOST ČITANJA i pomozite da održavamo projekt dokle god se ne pronađe zadovoljavajuće rješenje za ovu cijelu situaciju. Možda je to još samo dva do tri dana, možda i više, no nema brige jer neki od vas već znaju da mi ni broj 100 nije problem. 😉 #idalječitam #miroslavkrleza #narubupameti #prosvjed #artactivism

A post shared by idaljecitam (@idaljecitam) on

Prvi dio projekta je trajao 100 dana, a stoti dan se Salingerov “Lovac u žitu” čitao u 14 hrvatskih gradova. S obzirom da štrajk profesora i učitelja upravo završio, teško je previdjeti hoće li se Krsnik i ovaj put toliko zadržati, no naglašava kako ovim primjerom ukazuje i na samu važnost čitanja. No dosadašnji razvoj situacije pokazuje kako bi se redatelj ipak mogao dulje zadržati na Markovom trgu.

(Visited 150 times, 1 visits today)

Komentari