nemanja
17. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 11 minute nemanja je alter-ego Puležanina koji je albumom “Voodoo Beat” zatvorio svoju psihodeličnu disko trilogiju.

4. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Rujan je mjesec u kojem nas čekaju mnogi povratci – od drugog dijela „Časne“ do petog dijela serijala „Poslije svega“ pa sve do nevjerojatnog desetog dijela „Slagalice strave“ uz tek pokoji originalni film.

Film

Malickova igrarija ili vrhunski film? (“Song to Song”, T. Malick)

Foto: facebook.com/songtosongmovie/
Vrijeme čitanja: 3 minute

O posljednjih par filmova Terrencea MalickaKnight of Cups i Song to Song – zaista je teško subjektivno govoriti. Malick je s filmom The Tree of Life, trostruko nominiranim za Oscara, pronašao stil i pravac kojim se želi kretati. U suradnji s maestralnim Emmanuelom Lubezkim kreirao je univerzum veličanstvenih snimaka s naročito slabim narativom. Upravo je to razlog zbog kojeg spomenuti filmovi zadnjih godina nisu ostavili veliki trag.

O čemu je zaista riječ u filmu Song to Song i u kojem pravcu teče narativ filma? Osnova filma jesu osobe koje se nalaze u svijetu muzike, bilo da je riječ o pjevačima, pjevačicama ili menadžerima – Song to Song prikazuje njihov svijet. No Malick se ne fokusira na njihovu muzičku stranu, već na emocionalnu i društvenu. Tijekom filma pratimo razvoj odnosa unutar dvaju ljubavnih trokuta, njihovu predigru, uspone, ali i neizbježne padove.

Foto: thnkfilm.tumblr.com
Od pojedinca ka univerzumu

Knight of Cups i Song to Song filmovi su koji su nastajali paralelno. I kada bismo ih gledali jedan nakon drugog, imali bismo osjećaj kao da gledamo jedan te isti film. Tehnika, priča, glumci, ritam i stil posve su slični, pa čak i donekle identični. Malickova filozofija u ovim filmovima jest da život nije ništa drugo doli samo jedne neobične serije susreta, trenutaka i situacija. Stvar je u tome što vjerojatno postoji puno drugih i boljih načina za prikazivanje tog svjetonazora.

Song to Song ne samo da je sklop uzajamno nepovezanih scena nego je i većina istih, u suštini, oblikovana kao seksualna predigra likova. Pa čak i onda kada su tjelesne tenzije smanjene, u njihovim pogledima i pokretima i dalje se osjeti seksualna želja. Naravno, ništa od ovog ne bi predstavljalo problem da su događaji između njih direktno vezani ili se barem nekako referiraju jedni na druge. Svijet je i pozornica i labirint te je Malick istovremeno izgubljen u oboje.

No činjenica je da Malick istovremeno kreira svijet misterije. Razvoj je likova minimalan, ali ne zato što to redatelj ne dozvoljava, već s nakanom da nas u njihov svijet baci kao što smo bačeni i u ovaj svijet. Mi ne znamo misli drugih, mi ne znamo njihovu pravu prošlost, znamo samo njihove izgovorene riječi. Preko riječi spoznajemo njihov svijet, a Malick preko njih gradi ne samo svijet likova nego i čitav univerzum. Glavno pravilo univerzuma pravilo je entropije koje se očituje unutar odnosa između likova. Njihove namjere su pozitivne i cjelovite, ali u svijetu entropije ti su principi  osuđeni na propast. Nažalost, Malickova filozofija blijedi ispod iscjepkanosti i nesrazmjera u prikazivanju narativa.

Foto: artfilmfan.tumblr.com
Od glumaca do pjevača i nazad

Što se tiče same glumačke postave, Malick je uspio okupiti sve vrhunske glumce. Michael Fassbender, Rooney Mara, Ryan Gosling, Natalie Portman, Cate Blanchett, Val Kilmer relativno nose film. U scenama koje su prepune improvizacije spomenuti glumci, najbolje rečeno, daju svoj maksimum. Problem je, međutim, u tome što u slabo iznesenoj priči ispaštaju i sami likovi, zbog čega se i njihov značaj smanjuje. Osjećaj empatije naspram njih ravan je nuli. Nijednog glumca i glumicu nije moguće doživjeti likom, pa samim tim likovi bivaju poistovjećeni s glumcima. Song to Song pored spomenuti glumaca donosi i cijeli niz slavnih muzičara: od Iggyja Popa, Lykke Li, Patti Smith, Johna Lyndona do članova benda Red Hot Chili Peppers itd. No oni služe samo kao motiv za dokazivanje Malickove filozofije neobične serije susreta i poznanstava.

Foto: artfilmfan.tumblr.com
Između umjetnosti i smeća

Song to Song je, bez sumnje, oku ugodno vizualno ostvarenje. Malick i Lubezki su se u tom smislu ispostavili kao sjajna kombinacija. Zaista, od kadrova, rakursa, pokreta kamere do dimenzija snimaka sve funkcionira jednostavno besprijekorno. Šablona koju je Malick pronašao ranije, funkcionira blistavo.

Da su priča i razvoj likova uistinu bitan aspekt filma – u to smo se uvjerili bezbroj puta. Malick je, vjerujem, toga svjestan. Njegovi su filmovi od samih početaka bili vrhunski odrađeni. Međutim, s novijim ostvarenjima, Malick nam ostavlja prostora za istraživanje, analiziranje, propitivanje, pa čak i osuđivanje. Ekspoziciju smanjuje na najmanji mogući nivo. Je li Song to Song hvalevrijedno višeslojno umjetničko djelo ili jednostavno smeće stvar je za diskusiju. Malickova je vizija, unazad nekoliko godina, jedinstvena  i zasigurno ispod sve kompleksnosti i relativne nepovezanosti krije neko dublje značenje daleko i sakriveno od naših pogleda.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari