Film

“Manivald” i “Ježeva kuća” na festivalu kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu

havc
Foto: press HAVC
Vrijeme čitanja: 2 minute

Manivald se prikazuje u natjecateljskom, a Ježeva kuća u nenatjecateljskom programu festivala koji se u francuskom gradu Clermont-Ferrandu održava od 2. do 10. veljače 2018. godine.

Animirani film Manivald redateljice Chintis Lundgren nastao je u koprodukciji Kanade, Hrvatske i Estonije. Hrvatski koproducent je Draško Ivezić (Adriatic Animation) koji uz Chintis Lundgren potpisuje i scenarij. Manivald je neiskusan lisac koji živi pod budnim okom svoje zaštitnički nastrojene majke. Iznenadni kvar perilice za rublje, i to baš na Manivaldov 33. rođendan, u njihov će život uvesti neobičnog majstora, seksi mladog vuka Toomasa. Susret ubrzo preraste u ljubavni trokut i stvari izmaknu kontroli. Manivald je do sada prikazan i nagrađen na brojnim filmskim festivalima diljem svijeta, a na prošlogodišnjem Animafestu proglašen je najboljim filmom u Natjecanju hrvatskog filma.

Omiljen festival kratkog metra

Ježeva kuća nastaje u kanadsko-hrvatskoj koprodukciji, a režiju i scenarij ove animirane basne potpisuje Eva Cvijanović. Film je inspiriran dječjim klasikom Branka Ćopića, a od svoje premijere na prošlogodišnjem Berlinaleu, na kojem je osvojilo posebno priznanje u kategoriji Generation Kplus, do danas ne prestaje nizati nagrade. Ježeva kuća može se tako pohvaliti s dvadeset i osam priznanja iz cijeloga svijeta, među kojima su i nagrade sa zagrebačkog Animafesta, iz Annecyja, Kyota, Montreala, tri Oktavijana, ali i nominacija za ‘Annie’ – najznačajniju američku nagradu za postignuća u animaciji. Ježeva kuća nastala je u koprodukciji kanadskog Nacionalnog filmskog odbora (NFB) i hrvatskog Bonobostudija. Produkciju potpisuju Jelena Popović (NFB) i Vanja Andrijević (Bonobostudio).

Foto: facebook.com/jezevakuca

Oba filma sufinancirana su sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra,

Clermont-Ferrand prati i najveći sajam namijenjen kratkom metru, Marché du film court, koji posjećuju producenti, distributeri, festivalski programeri i kupci zainteresirani za kratkometražni film. To je ujedno i prostor na kojem se lako može dobiti uvid u najnovije nacionalne produkcije brojnih zemalja koje se predstavljaju u sklopu sajma. Sve informacije o suvremenoj hrvatskoj kratkometražnoj produkciji moći će se dobiti na štandu Hrvatskog audiovizualnog centra. U sklopu promotivnih aktivnosti Centra izdana je i posebna publikacija New Croatian Features & Shorts namijenjena promociji i plasmanu hrvatskog filma.

Međunarodni festival kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu održat će se od 2. do 10. veljače 2018. godine. Festival se sastoji od tri natjecateljska programa (međunarodni, nacionalni i Lab), a svake godine nudi i bogat popratni program.

Više o festivalu pogledajte na njihovoj službenoj internetskoj stranici.

Be social

Komentari