Glazba

Mary May band objavljuju live album na vinilu

mary
Foto: Darija Cikač
Vrijeme čitanja: 2 minute

Prošle nedjelje oko podneva, dok smo kuhali ručak, stigla je poruka na Messengeru od uvijek nam drage Mary May: ad hoc poziv na tajno snimanje live koncerta. Poziv koji se ne propušta. Bus do Zagreba. Do skrovite pozornice gimnazije.

Znajući da prisustvujem dokumentiranju benda koji će pisati povijest hrvatske glazbe, ili isti članovi u nekim (nedajbože) drugim varijantama, live nastup Mary May je ono iskustvo u glazbi koje naganjate: djevičansko uzbuđenje prema glazbi koju kao da je prvi put upoznaješ. I to je randevu kakav želiš s koncertnim nastupom. A Mary May su, bez imalo patetike, doslovce tek počeli…

Već smo rekli kako je peteročlani Mary May bend neobjašnjiva sila hrvatske scene. Na početku karijere (prošle godine!) smo Mary May usporedili sa zamišljenim plodom ljubavi Nicka Cavea i PJ Harvey. Dolaskom Marka Ferlana u bend u službi kontrabasista, Luke Čapete za gitarom i nevjerojatnog Borka Rupene za bubnjevima, bend koji je otpočetka pored pjevačice činio saksofonist Marin Živkovć, svoje žanrovske kodove od bluesa i rocka momci povlače i u jazz.

Animirajuća fuzija žanrova u kantautorici je probudila divu na pozornici kojom sada ovladava kao da ima staža više negoli godina života, što smo vidjeli na koncetu u Vintage Industrialu kao moguće najboljim domaćim koncertom godine.

Bend je nakon lovorika ujedinjene kritike i osvajanja publike u Vintageu prvijenac “Things You Can’t Put Your Finger On” odlučio snimiti u svojoj posvema drukčijoj verziji uživo. Staloženost i umjerenost poetične introspekcije zamijenila je žestina proizašla iz zavidne kemije članova benda i one sa svojom rastućom publikom.

Pod produkcijom Pass The Hat Records ovih je dana u Prvoj gimnaziji snimljen koncertni nastup koji se očekuje na svom vinilnom zapisu u travnju iduće godine, a istovremeno je video-dokumentiran brojnim kamerama što daje naslutiti i live video.

Za produkciju zvuka zaslužan je legendarni Hrvoje Nikšić iz studija Kramasonik.


Be social

Komentari