Film

Komentar: Matanićeva serija “Novine” riječko gradsko kino na jednu večer pretvorila u multipleks

Foto: Art-kino Croatia
Vrijeme čitanja: 3 minute

Prošlog su tjedna u sklopu Sajma filma u Art kinu Croatia u Rijeci za javnost premijerno prikazane prve dvije epizode nove domaće serije Novine, koja bi se na HRT-u trebala početi prikazivati ove jeseni. Nakon što je sredinom lipnja na dubrovačkom New Europe Marketu održana svjetska premijera, najutjecajnija izraelska medijska kompanija Keshet International otkupila je globalna distribucijska prava na dugoiščekivanu prvu sezonu. ‘Iz tog smo razloga i došli na NEM. To je poslovni sajam gdje dolaze kupci iz cijelog svijeta‘, rekao je za Jutarnji Miodrag Sila koji je, uz Nebojšu Tarabu, zaslužan za produkciju serije. Režiju potpisuje prošlogodišnji laureat Cannesa Dalibor Matanić, a kvalitetu i zrelost njegova rada dodatno potvrđuje činjenica da će se serija Novine (The Paper) uskoro početi emitirati u SAD-u, Velikoj Britaniji i Australiji.

Foto: Art-kino Croatia
Foto: Art-kino Croatia
Rijeka kao lokacija za snimanje i scenarij odigrali ključnu ulogu

Serija priča priču o  (hrvatskom) novinarstvu, onome što ono (ni)je i onome što je moglo biti. Usto, bavi se (moglo bi se reći „tabu“) temama kao što su obavještajno podzemlje, visoka politika, ekonomska moć, korupcija i krupni kapital. Dvanaest epizoda prve sezone serije snimljeno je prema scenariju novinara i urednika Ivice Đikića te Matanić upravo izuzetan tekst navodi kao ključan za početak stvaranja svoje prve TV serije.

Radnja serije smještena je u imaginarini, lučki, posttranzicijski grad kojeg “glumi” Rijeka. Kišna, maglovita i siva, Rijeka kao mjesto radnje doprinosi dramatičnosti priče o izdajama, taštini i nestajanju ljudskog integriteta, konformizmu i egzistencijalnim strahovima.

Novine pokazuju koliko je Rijeka filmičan grad, kojeg kamera voli unatoč kojoj kapi kiše. „U mjesec dana snimanja imali smo samo dva suha dana“, rekao je Matanić tijekom obraćanja publici uoči premijere u Art kinu prošloga tjedna, dodavši da oduvijek voli snimati u Rijeci.

Projekciji su prisustvovali i neki od glumaca, producent, brojni suradnici filma te riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Događaj je ujedno označio otvorenje devete sezone Art-kina.

Prva kino predstava prošlogodišnje sezone bio je film Zvizdan, čiju režiju također potpisuje Matanić, a koji je doživio svjetski uspjeh. Vjerojatno dijelom zahvaljujući i toj činjenici, ove godine posjećenost je bila nadprosječna, pa je riječko gradsko kino improvizirano pretvoreno u multiplex – iznimno u četvrtak odvile su se dvije paralelne projekcije, od kojih jedna na otvorenom, u Ljetnom Art-Kinu.

Foto: Art-kino Croatia
Foto: Art-kino Croatia
Osvježenje na hrvatskoj TV sceni

Televizija je već godinama sklona krimi-formatima i takve serije nerijetko dižu gledanost najpoznatijim europskim televizijama, od Velike Britanije, Skandinavije do Španjolske i Italije. Međutim, u Hrvatskoj to dosad nije bio slučaj. Sredinom 2000-ih na hrvatskom televizijskom eteru pojavio se niz kriminalističkih serija domaće produkcije, kao što su Dobre namjere, Urota, Mamutica i Balkan Inc. Okosnica radnje ovih televizijskih formata bile su teme kao što su političke spletke lokalnih moćnika, kršenje zakona, korupcija, ubojstva, istrage i (nedovoljno transparentan) rad državnog vodstva. Bez  obzira na scenarije hvaljene od strane filmskih i televizijskih kritičara, niti jedna od navedenih nije oduševila publiku, pa su zato danas ti projekti već izblijedjeli u sjećanjima, a gledatelji su se okrenuli stranim produkcijama (uglavnom američkim) te se sve češće oslanjaju na internet kao medijski kanal kad su u pitanju televizijske serije.

Ipak, Novine imaju potencijal ostati zapamćene u povijesti hrvatske televizijske scene kao prva krimi-drama koja se tih tema dotiče na način blizak onomu u serijama koje se nalaze vrhu svjetske televizijske produkcije.

Foto: Art-kino Croatia
Foto: Art-kino Croatia
Potencijal za svjetski uspjeh

Matanić je u Novinama uspio okupiti kvalitetnu glumačku ekipu (Goran Marković, Tihana Lazović, Zijad Gračić, Branka Katić i dr.), maksimalno iskoristiti potencijal grada Rijeke kad govorimo o kameri te vjerno prikazati hrvatsku svakodnevicu i hrvatsku realnost. No još važnije, uspio je približiti jednu hrvatsku televizijsku seriju high-end produkciji novog vala kvalitetnih serija kojih je u posljednjih nekoliko godina sve više, prepoznatljivih po produženoj naraciji, transformaciji likova kroz vrijeme, dubinskom razvoju lika i karaktera te epizodama u trajanju od oko 50 minuta.

Radi se o serijama koje su proslavile velike kuće kao što su HBO, BBC i streaming servis Netflix, npr. Game of Thrones, Boardwalk Empire (čiju produkciju potpisuje M. Scorsese) Peaky Blinders, True Detective, Breaking Bad, Narcos i sl. Iz prve dvije epizode Novina dalo se naslutiti da bi se serija mogla dalje razvijati u dobrom smjeru, osobito zbog scenarija koji daje naslutiti još bolji nastavak već (dovoljno) zanimljive priče. Novine će na HRT-u biti emitirane svake nedjelje u udarnom terminu, počevši od 16. listopada.

Be social

Komentari