Izvedbene umjetnosti

Gradsko kazalište Žar ptica najavilo sezonu 2016./17. s četiri premijere

Foto: zar-ptica.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Gradsko kazalište Žar ptica u novu sezonu 2016./17. ulazi s četiri premijerna naslova i novim ravnateljem. Dosadašnji član ansambla, glumac Drago Utješanović, na rukovoditeljskom će mjestu naslijediti dugogodišnju ravnateljicu Mariju Sekelez. Najavljujući svoju prvu sezonu u ravnateljskom mandatu Utješanović kaže: “Od 2003. godine radim kao glumac u GK Žar ptica. Sudjelovao sam u preko 40 naslova i svjedočio mnogim dosadašnjim uspjesima. Što je najvažnije, svjedočio sam stvaranju jednog posebnog odnosa između naše publike i kazališta, odnosa međusobnog povjerenja i nadasve poštivanja. Sretan sam što će novu kazališnu sezonu i prvu godinu mog mandata obilježiti četiri legendarna naslova, od kojih će čak tri po prvi puta biti postavljeni na scenu. Vjerujem da će naša publika zbog njih, ali i zbog naših starijih, već dobro poznatih hitova, i dalje voljeti kazalište i s ljubavlju dolaziti u Žar pticu.”

Prva premijera najavljena je za 1. listopada, a riječ je o praizvedbi dječjeg klasika Zvonimira Milčeca “Zvižduk s Bukovca”. Priču o nestašnom djetinjstvu skupine dječaka na poznatom zagrebačkom brijegu režirat će Mario Kovač prema adaptaciji Ane Prolić. Giza, Truli, Dugi, Bimbo, Kanta i Rolo učenici su petog razreda koji su se prije svojih avantura uvijek sastajali na križanju Gornjeg Bukovca. Tu su i debeli trgovac Špoljarić, Gizina obitelj i stari razrednik Deščak koji im je znao reći kako u životu sve treba znati, pa i zviždati, odaslavši tako antologijski zvižduk s nekog davnog  Bukovca. Kultni roman već se preko trideset godina nalazi na popisu školske lektire i obilježio je odrastanje nekoliko generacija. Ovom predstavom Žar ptica odaje počast Zvonimiru Milčecu, književniku najpoznatijem po djelima posvećenim Zagrebu.

Već 12. studenog uslijedit će druga praizvedba. S posljednje stranice popularnog Smiba, ravno iz stripa, na scenu Žar ptice stiže i jedna znatiželjna djevojčica, “Durica – male ljubavi” iz pera i olovke Ivice Bednjanca, jednog od najkvalitetnijih i najproduktivnijih hrvatskih autora stripa svih vremena. Durica je autorov najmlađi lik stvoren za najmanju publiku. Nestašna i simpatična sedmogodišnja djevojčica Durica, smeđe raščupane kose, ima prijatelje Bibija i Dodu, a ljubomorna je na Lelu u koju je zaljubljen Bibi. Kao što joj i ime govori, Durica se često duri, a ponekad i viče. Danas kada je svjetski strip polazište velikih filmskih hitova, hrvatska stripovska baština djeci je gotovo nepoznata. Kratka forma raznih situacija u kojima se zatiču Durica i njezini prijatelji svojevrstan je bon-ton za djecu. Duricu će režirati Renata Carola Gatica prema dramaturškom predlošku Dunje Fajdić.

[Ilustracija Nike Baruna, iz knjige S. Pilić “Maša i kazalište”] Foto: zar-ptica.hr
[Ilustracija Nike Baruna, iz knjige S. Pilić “Maša i kazalište”]
Foto: zar-ptica.hr

“Plava boja snijega” bit će prva premijera GK Žar ptica u 2017. godini, planirana krajem veljače. Igrokaz u stihu u kojem do punog izražaja dolazi pjesnička osobnost Grigora Viteza, začetnika moderne hrvatske književnosti za djecu, režirat će Leo Katunarić. U dalekom kraljevstvu vlada kralj Karaslav koji ima lude ideje i želi zapovijedati ne samo ljudima, nego i prirodom. Tako kralj naredi da ubuduće u njegovu kraljevstvu pada plavi snijeg, a da svi koji će tvrditi da je snijeg bijele boje budu osuđeni na smrt. U središtu priče nedopuštena je ljubav između kraljeve kćeri, princeze Krizanteme, i pastira Kalopera. To što je Kaloper pastir, a Krizantema princeza možda i ne bi bilo toliko strašno da Kaloper uporno ne tvrdi kako snijeg nije plave boje….

Sezonu će premijerom u travnju 2017. zaokružiti praizvedba romana za mlade “Kako je tata osvojio mamu” Mire Gavrana, našeg najizvođenijeg suvremenog  pisca i dramatičara, u režiji Slađane Kilibarde  i dramatizaciji Ane Prolić. Glavni lik romana, dječak Antun, ispričat će priču o ljubavnim trzavicama unutar svoje obitelji, a to bi mogla biti bilo koja suvremena obitelj oko nas. Ovo je neobična priča o čovjeku koji je morao iznova osvajati ženu koju je već jednom osvojio. Taj čovjek je njegov tata, a žena koju je ponovno osvajao je, naravno, njegova mama. Kako to biva u Gavranovim romanima, njegovi mladi junaci kritički se odnose prema svijetu odraslih, a često uspijevaju i navesti svoje roditelje da se promijene i uvaže njihova mišljenja.

Be social

Komentari