Vizart

Međunarodna izložba Other side project III u galeriji Pikto

other side project
Foto: Facebook/ Other side project III
Vrijeme čitanja: 2 minute

Međunarodna izložba Other side project III otvara se u galeriji Pikto u srijedu, 7. lipnja u 19 sati. Istoimeni projekt pokrenula je umjetnica i kustosica Marija Lopac sa željom da približi vijetnamsku kulturu hrvatskoj publici. Treće izdanje projekta proširuje se i uključuje umjetnike iz drugih dalekih zemalja te u zagrebačku galeriju Pikto dovodi vijetnamskog umjetnika Tran Trong Vua i iransku umjetnicu Panteu Karimi.

Progonjen i cenzuriran u vlastitoj zemlji

Tran Trong Vu  predstavlja se radom Viva la republica koji na ironičan način propituje i kritizira svjetsku politiku i prikazuje diktatore kroz povijest u idealističkom okruženju. Umjetnik u svojemu radu izražava neslaganje s cenzuriranjem kulture i politike te propituje površnost njihovog prikaza u srednjostrujaškim medijima. U galerijski prostor postavlja 3D instalacije koje tvore prozirni najloni obješeni na stropove. Motivaciju za kritiziranje stanja u kulturi i politici Tran Trong Vu crpi iz osobnog iskustva. Naime, umjetnik je progonjen i cenzuriran u vlastitoj zemlji, a našao se i na popisu zabranjenih umjetnika u Vijetnamu. Promjenom sustava i nestankom cenzure stvorili su se novi uvjeti za otvaranje vijetnamske kulture i likovne scene prema svijetu, a Trong Vu postaje jedna od ikona tadašnjih zabranjenih umjetnika.

Revitalizacija enciklopedije biljaka iz 1. stoljeća

Pantea Karimi izlaže grafičku instalaciju The Garden of Dioscorides. Grafički otisci prikazi su flore nastali prema predlošku grčkoga botaničara, liječnika i farmaceuta Dioscoridesa. Riječ je o botaničaru koji je u 1. stoljeću objavio enciklopediju biljaka Materia Medica, prvi znanstveno-botanički spis koji je preveden s grčkog na arapski jezik. Karimi se u svom radu bavi istraživanjem starovjekovnih i srednjovjekovnih spisa, stvarajući poveznicu između europskih, perzijskih i arapskih zapisa. Karimi se ne bavi istraživanjem teorije književnosti i povijesti, već koristi likovnost, a upotrebom sitotiska, igle, tuša, tkanine i pleksiglasa stvara site-specific instalacije i video projekcije, dajući novu i dinamičnu interpretaciju svoga viđenja povijesti.

Kustosica Marija Lopac predstavlja grafičke otiske-drvoreze nastale 2017. na likovnoj rezidenciji Guanlan printmaking Base u Kini. U svome radu bazira se na memoriji i osobnoj ekspresionističkoj interpretaciji zbivanja, a baveći se osjećajima i neizgovorenim riječima, stvara intiman i apstraktan likovni dnevnik. Svi troje umjetnika djeluju izvan zemlje podrijetla i veže ih osjećaj da je upravo umjetnost koju stvaraju dom u tuđini.

Be social

Komentari