Glazba

Izvještaj – Detour: Valovi pozitivne energije i kvalitetnog pop zvuka

Foto: Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Ziher.hr
Foto: Ziher.hr

Detour je u sklopu promocije novog albuma “A što ak’ ja” održao koncert u Velikom pogonu Tvornice kulture u petak, 7. studenog, ujedno i svoj najveći samostalni koncert u karijeri. Iako Detour nije bend koji može u hrvatskim okvirima očekivati masovnu popularnost, uspjeli su napuniti Veliki pogon, ali i postupno rasplesati publiku. Publika je uglavnom znala stare uspješnice Yammata i Detoura, kao i nove singlove koji su osvojili radio stanice, ali bilo je očito da dobar dio publike ipak ne zna pjesme s novog albuma koji je u prodaju krenuo upravo na dan koncerta, što možda nije bilo najsretnije rješenje.

Koncert je otvoren ulomkom iz pjesme Pijani piloti, posljednje pjesme na novom albumu koja potpuno odudara od Detourovog uobičajenog zvuka, ali i zvuka čitavog albuma, budući da vokal Maje Posavec prati samo klavir. Šteta je što nismo čuli više od minute te pjesme, ali smo zato čuli niz izvrsnih pjesama s novog albuma. Iako većinu pjesama Maja Posavec i Nenad Borgudan izvode zajedno, Nenad uglavnom preuzima ulogu pratećeg vokala, jedino je pjesma  s novog albuma Nema nade s pamtljivim stihom “A ti još brojiš brodove”  zvučala poput pravog dueta u kojem su se glasovi Maje i Nenada sjajno stopili. Upečatljivo je bilo i kratko, ali slatko gostovanje Ivane Rushaidat (Mayales/Little Drop of Poison) koja je s Majom otpjevala pjesmu Taj vlak.

Foto: Ziher.hr
Foto: Ziher.hr

Za pozitivnu atmosferu koja je vladala Tvornicom kulture cijele večeri, pa čak i na laganijim i tužnijim pjesmama kao što su Krugovi i osmice ili Kolovoz, pobrinula se Maja Posavec koja je s vremena na vrijeme između pjesama dijelila s publikom kratke životne mudrosti, ali bilo je tu i nešto više od riječi – radost kojom je zračio bend i pozitivnu energiju koju su prenijeli na publiku u danima kad nam se čini da imamo malo razloga za sreću jednostavno se ne može opisati riječima.

Detour je svojevrsni sljedbenik Yammata, pa su tako na koncertu izveli i nekoliko starih, dobro nam znanih pjesama Yammata poput Tvoje lice se promijenilo i U bojama, u kojima su ponovno jedna od aranžmanskih intervencija bili limeni puhači, a zanimljivo je bilo i prisjetiti se starih video spotova Yammata s kojima se poigrao VJ Tomislav Brđanović. Šteta je što komponenta VJ-inga nije više došla do izražaja, ali svaka takva intervencija na domaćem koncertu relativno mladog i malog benda i više je nego dobrodošla.

Foto: Ziher.hr
Foto: Ziher.hr

Nakon otvaranja sa posljednjim singlom Nema te, Detour je koncert taktički završio s dvije najveće uspješnice te na samom kraju koncerta postigao i najbolju reakciju publike. Pjesmom Daleko s već hvaljenim pojačanjem u vidu brass sekcije Detour je rasplesao čitav Veliki pogon, dok im se na Snijegu pridružio i Stanko Kovačić na električnom violončelu, koje toj pjesmi daje doista poseban ugođaj. Sami članovi benda bili su iznenađeni uzavrelom atmosferom na samom kraju koncerta, pa su još jednom izveli već spomenuti novi singl Nema te i njime zaokružili prvi u nizu svojih velikih koncerata. Prostor Velikog pogona idealne je veličine za koncert benda poput Detoura – svaki veći prostor oduzeo bi im ponešto od predivne pozitivne energije koju širi prvenstveno Maja Posavec te se nadam kako će Detour krenuti dalje putem koji je zacrtao još od prvog albuma “Detour”, a nastavio i trećim studijskim albumom “A što ak’ ja”.  

Be social

Komentari