22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Glazba

Mjesečna doza popa: Foals, Rosalía, Troye, BANKS i drugi

mjesečna
Vrijeme čitanja: 3 minute

Proljeće nam je stiglo, Uskrs već prošao, ali bez obzira na to koliko vremena proletjelo, nećemo vas uskratiti za zaslužene Doze. Pred vama je Mjesečna doza popa za veljaču, a uskoro ćemo nadoknaditi i ožujak. Tko je propustio siječanj, linkamo da se ažurirate.

Pjesme s albuma u najavi

Drugi singl s novog sedmog albuma odličnih FOALS, 2am, otvorit će novu Dozu. Kako su dečki najavili, ovog su se puta posvetili malo veselijem, plesnijem zvuku, a novi album „Life Is Yours” čekamo do 17. lipnja. Spot za 2am snimljen je u Kijevu, svega mjesec dana prije početka rata.

Florence + The Machine 13. će svibnja svijetu dati svoj peti studijski album, „Dance Fever”, a na Dozi se možete prisjetiti mračnog prvog singla King. Najavljeni album Florence opisuje kao bajku u 14 pjesama, a većina albuma stvorena je uz pomoć Jacka Antonoffa i Thomasa Barletta. Za impresivnu vizualnu prezentaciju albuma i singlova, kao i režiju glazbenih spotova za prva četiri singla, zaslužna je Autumn de Wilde.

Mladi engleski glazbenik Alfie Templeman 27. svibnja izdaje prvijenac „Mellow Moon”, a na Dozi možete naći drugi singl Broken. Američka kantautorica Caroline Polachek, nekad članica sastava Chairlift, priprema svoj drugi samostalni album, koji će naslijediti dojmljivi „Pang” iz 2019. Dozi se svidjela u veljači aktualna Billions, a vjerujem da će se s prošlogodišnjom Bunny Is a Rider naći na novom albumu.

Pjesme s albuma koje smo dočekali

BANKS, (alternative) r&b miljenica 2013. i 2014., koju pamtimo po hitovima Begging For Thread i Waiting Game, predstavila je početkom travnja svoj četvrti album „Serpentina”. Album lijepo parira prethodnicima, ali na trenutke gubi formu nejednako zadržavajući slušateljevu pažnju. Međutim, solidno izdanje pružilo je i nekoliko odličnih singlova, a u veljači to je bila Holding Back. Slijedi jedno više-manje monotono izdanje, radi se o 12. albumu velikih Red Hot Chilli Peppers (R.H.C.P.) koji nosi naziv „Unlimited Love”, a svijetu je predstavljen na 1. april ove godine. Doza je dala šansu prvom singlu Black Summer.

Rastući britanski duo Wet Leg objavio je istoimeni prvijenac, kojem je prethodilo skoro godinu dana singlica, a Doza je upecala Angelicu. Svojim svježim indie rock zvukom povezanim s britpopom, post-punkom i punk-popom, Wet Leg stasaju u jedno od najzanimljivijih indie imena današnjice, a album među važnije ove godine. Kolegica Eva i ja, posebno se veselimo njihovom nastupu na ovogodišnjem Primavera Soundu u Barceloni.

Rosalía i „Motomami”

Kad smo već kod Barcelone, odnosno Katalonije, obavezno je spomenuti Rosaliju i njen, usudim se reći, spektakularni treći album Motomami. Rosalía je rijedak primjer inovativnosti u pop glazbi, koja je albumima „Los Ángeles” (2017) i „El Mal Querer” (2018) spojila flamenco s (eksperimentalnim) popom, r&b elementima. U nekoliko je godina postala važna pripadnica španjolske glazbene scene, nižući izuzetno zarazne suradnje i vrhunske spotove, pažljivo gradeći svoju marku i prisustvo na glazbenoj sceni.

Novi album „Motomami” predstavlja dvije kontrastne strane pjevačice kao umjetnice. „Moto”, eksperimentalnu, zaigranu, snažnu, i „Mami”, nježnu, iskrenu i ranjivu. Album je inspiriran feminizmom, isprepleten prikazima njezine osobnosti i vješto iscrtava portret nje same, što joj je bio i cilj.

U potpunosti otpjevan na španjolskom, album spada u eksperimentalni pop i alternativni reggaeton i svakim slušanjem postaje sve ugodniji i prihvaćeniji. Cementira Rosalíju kao domišljatu umjetnicu vrijednu pažnje slušatelja, koja preuzimajući kreativne rizike uspijeva pomaknuti granice žanrova i iznova stvoriti nešto produkcijski i melodijski zanimljivo.

Troye Sivan i film „Three Months”

Na moj rođendan ove godine izašao je jedan zaista lijep i poučan film, „Three Months”. Glavnu ulogu tumači Troye Sivan, a režiju i scenarij potpisuje Jared Frieder. Radi se o progresivnoj dramediji (komediji-drami) o izazovima s kojima se suočavaju mlade LGBTIQ+ osobe. Caleb Khan (Troye Sivan), tinejdžer s juga Floride, shvaća da je bio izložen virusu HIV-a u seksualnom kontaktu s drugim mladićem, a film prati sljedeća tri mjeseca testiranja, života u neznanju i iščekivanju te sve dogodovštine koje ga snađu u tom periodu. Iako se u Dozi bavimo glazbom, preporučujem vam ga zbog važnosti teme.

Za film je Troye otpjevao Trouble (s Jay Som) i Wait (s Gordi), naravno, obje su dostupne na playlisti za veljaču.

Uz naglašena imena, Mjesečna doza popa pružila je priliku i glazbenicima kao što su Alt-J, Clean Bandit i A7S, Diplo i Miguel, Doja Cat, Flume i MAY-A, Fontaines D.C., Jax Jones i MNEK, Liam Gallagher, Maren Morris, Portugal. The man, Regard i Years & Years, Silk Sonic, Tinashe, Winona Oak.

Do sljedeće Doze, uživajte i pažljivo slušajte glazbene novitete.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari