Glazba

Mjesečna doza popa: Charlie Puth, Avril Lavigne, Stromae i drugi

Vrijeme čitanja: 2 minute

Veljača samo što nam nije na izmaku i krajnje je vrijeme da pokrijemo kako je na svjetskoj glazbenoj sceni počela 2022.-a. Prosinačka Mjesečna doza popa bila je kratka, ali nimalo skromna, pruživši nam nekoliko zaraznih pop hitova i podosta alternative. Spremni za siječanj?

Charlie Puth i Light Switch

Moj singl mjeseca svakako je Light Switch, nova stvar Charlieja Putha. Frajer je singl najavljivao mjesecima, snimao videe za društvene mreže s isječcima iz studija i „sprdao” se na svoj račun. Rezultat je jedna od najzaraznijih mu pjesama karijere, trenutni hit i zabavan spot. I da, zvuk štekera je odlična ideja i integralan je dio refrena.

Za drugu sezonu hit serije „Euphoria” Lana Del Rey je snimila lijepu stvar Watercolor Eyes. Netom prije izlaska albuma „Laurel Hell” (kojeg je recenzirala naša Eva Juraški), Mitski nas je počastila još jednim dramatičnim singlom, Love Me More. Američka R&B glazbenica Sabrina Claudio započela je promociji novog izdanja senzualnom pjesmom Put on Repeat.

Nakon niza singlova u prošle dvije godine, napokon smo dočekali i Aurorin treći album, „The Gods We Can Touch”. Electropop, folk, ethereal u prvom planu, grčka mitologija kao tema stihova i predivni vokali, čine ovaj, teksturom i detaljima, bogat album. Avril Lavigne će 25. veljače objaviti svoj sedmi album „Love Sux”. Samo od naziva mi je muka koliko vuče na reciklažu. Međutim, najavni singl Bite Me je apsolutno razvalio, pa sam se ponadao da bi cijela stvar mogla i valjati. Najnoviji singl Love It When You Hate Me ulazi u uho, ali je toliko beznačajan da ga ni suradnja s Blackbearom nije izvukla.

Vratio nam se Stromae

Drugim singlom L’enfer Stromae najavljuje novi album „Multitude” koji ćemo imati prilike slušati već od 4. ožujka. To će mu biti prvi album od velikog „Racine carrée” iz 2013. godine. Stromaeov značaj je golem, a glazba mu odiše kompleksnim houseom i electropopom s primjesama hip hopa i raznih smjerova afričke glazbe. Tekstovi mu nisu nimalo lagani, dotiče se osobnih traumi, bolnih društvenih tema i od istih uspije napraviti hitove. Posljedično, očekivanja postoje, ali ne sumnjam da će biti opravdana. L’enfer to i dokazuje.

Rock gospoda

Mjesečna doza popa primarno se fokusira na pop, ali nikad nije pratila samo jedan žanr. Što je vrijedno vaših ušiju, to će na popis pjesama i doći. Siječanj je ponudio cijeli niz dobrih rock, indie i alternative pjesama. Krenimo s aktualnim The Smile koji nam dolaze u Halu 16. svibnja ove godine. Friško osnovani bend čine Thom Yorke (Radiohead), Jonny Greenwood (Radiohead) i Tom Skinner (Sons of Kemet). Doza je prepoznala njihovu You Will Never Work In Television Again za siječanjsku listu.

Misteriozni Father John Misty, nekima poznatiji kao J. Tillman i/ili bivši član genijalnih Fleet Foxes, priprema svoje novo izdanje „Chloë and the Next 20th Century”. Album očekujemo u travnju, a na Dozu ide odlična Funny Girl. Jack White nam ove godine priprema čak dva albuma, „Fear of the Dawn” (8. travnja) i „Entering Heaven Alive” (22. srpnja), a u siječnju je izbacio Love Is Selfish.

Mjesečna doza popa u siječnju dala je šansu i imenima kao što su Bastille, Big Thief, Bonobo, BROODS, Disclosure & Zedd, Fontaines D.C., GAYLE, Gjon’s Tears, Jaguar Jozne,  Jenny Hval, Joji,  Keisza,  Kiiara, Mariah Hill & GASHI, Placebo, Röyksopp, Sevdaliza, Sofia Carson, Swedish House Mafia, Tears For Fears, Uffie, Warpaint, Zak Abel i drugi. Uživajte i čitamo se uskoro.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari