nemanja
17. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 11 minute nemanja je alter-ego Puležanina koji je albumom “Voodoo Beat” zatvorio svoju psihodeličnu disko trilogiju.

4. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Rujan je mjesec u kojem nas čekaju mnogi povratci – od drugog dijela „Časne“ do petog dijela serijala „Poslije svega“ pa sve do nevjerojatnog desetog dijela „Slagalice strave“ uz tek pokoji originalni film.

Intervju

Moj komentar: Miki Radojević (Six Pack)

miki
Foto: A.M. Photography/Edit: Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Ljubav prema melodičnom punku ide ruku pod ruku s ljubavi prema bendu Six Pack. Brojne su tu pjesme koje su u određenim trenucima u životu nosile snagu ili bile zvučna kulisa lijepim uspomenama. Svatko ima svog favorita, neki i po nekoliko, a ja rado izdvajam pjesme Nekako najviše me boliš ti, Fabrička greška, Olovke izlomljenog srca, Dva minuta straha i Anđela. Te su pjesme posebno obilježile razne trenutke od srednjoškolskih dana, druženja s prijateljima ili usamljene jadikovke.

Vrijeme je blagdana, a organizator Dostava Zvuka i Six Pack su publici odlučili prirediti besplatan koncert koji će se održati u Vintage Industrialu 28. prosinca. Koncertom će bend proslaviti dvadeset i pet godina djelovanja, a mi ćemo se imati prilike prisjetiti predivnih tekstova i pjesama koje su ispunile njihovu bogatu karijeru. Članovi benda su poznati po tome da su uvijek otvoreno i elokventno kritizirali sve nedostatke društva i državnog sistema ne zaboravljajući na važnost kulture i kulturnog izričaja. U to ime sam pjevaču i gitaristi Mikiju Radojeviću servirala trinaest tema u želji da saznam njegovo mišljenje. U mojoj glavi dani do koncerta se odbrojavaju, vidimo se u Vintageu u petak.

Reality show emisije

Bolesno i društveno pogubno. Sistematsko zaglupljivanje naroda i regrutni centar u kome se od prostitutki i nepoznatih muškaraca stvaraju idoli mladih, inače jako fake i izrežirana stvar, čega normalan čovek postane svestan posle 10 minuta neverice dok to gleda u udarnom terminu na televiziji s nacionalnom frkvencijom. Bar je tako u Srbiji.

Turbo folk

To je već arhaizam. Sada smo napredovali i imamo autotuneovane degenerike koji pune, ne sale, nego arene.

Slaba posjećenost predgrupa na koncertima

Kolektivna demagogija: Cvilimo kako scena umire, a ne dajemo šansu onima koji zapravo žele i trude se da je održe na aparatima.

Kultura publike na koncertima

Relativna stvar. Ja na svoju nemam zamerki. S druge strane, čuo sam od poznanika, konobara koji je te večeri radio šankove u beogradskoj Štark Areni, da su na (rasprodatom) koncertu jednog od pomenutih autotune-superstarova sve vreme ‘fanovi’ prosto bili samo fizički prisutni. Ono… Bleja, gledanje u telefon i letimični pogled ka bini.

Ženski punk bendovi

Pozdravljam.

Povratak u devedesete – audio kasete se vraćaju

Ja i dalje imam odličan double-deck. To je zato što imam i čuvam originalne kasete bendova koji su me muzički formirali. Ali to s vraćanjem kaseta vidim samo kao 3 day wonder i simptomatično mi miriše na hipsteraj, ništa više.

Free download

Naravno. Samo što je tužno što se samo 1% ljudi seti da donira bendu bar 1 EUR po skinutom albumu. No, kultura i umetnost su na našem podneblju odavno deklarisani kao besplatna stvar. Da krenem od autorskih prava koje treba da regulišu državne institucije i radio stanica koje nepošteno prijavljuju takozvane ‘košuljice’, pa da stignem do festivala koji muljaju kako ne bi platili porez. Tako da – udri. Kad ide magare, nek ide i sedlo.

Gospodin Savršeni (emisija na TV-u)

Evo, našao na YouTube. Nemam konkretan komentar.

Nasilje u školama

Evropski skroz. Dajte još reality-a i još ‘instant Evrope’ kao opravdanje za sve što je nedopustivo.

Žene za volanom

Isto kao i muškarci s keceljom. Tu ti je ili – ili. Sredina ne postoji. Navlačiš me da ispadam šovinista, ali mislim da sam te lepo otkačio. 🙂

Legalizacija marihuane

Nisam uživalac pa mi je svejedno. Ali mislim da bi redukovala kriminal, smanjila upotrebu (samim tim što marihuana više ne bi bila ‘zabranjeno voće’) i otvorila konačno taj horizont pun odgovora na sijaset naučnih pitanja.

Punk prije 30 godina i danas

Isto kao „Commodore 64“ i Windows 10. Dakle ista priča, samo apgrejdovana i bez namere da se tu zaustavi.

Knjiga koju svatko treba pročitati

Gramatika maternjeg jezika za peti razred osnovne.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije. 

Be social

Komentari