Glazba

Ziher playlista: Six Pack se sluša glasno

six
Foto: Samir Cerić Kovačević
Vrijeme čitanja: 2 minute

Jedva smo dočekali petak i ono što nam donosi. Uz prave zimske temperature mnogi bi se mogli uljuljuškati u mekane dekice i uz čaj kratiti večer, ali ovotjednu smo playlistu pripremili za vas koji u niskom startu čekate koncert Six Packa u Vintage Industrial baru.

Možda će se neki od vas i naknadno odlučiti da ga putevi odvedu u Savsku 160. Sigurni smo da neće požaliti jer ćemo večeras svjedočiti jednom od posljednjih zagrebačkih koncerata ovih punk velikana.

Ponovit ćemo gradivo

Za one koji ne znaju, bend je osnovan u listopadu 1994. , a svoj prvi studijski album “Pretnja ili molitva” objavljuju 1995. Iste godine kreću na turneju po Grčkoj. Idući, kultni album “Fabrička greška” (1996.) zbog velikog uspjeha doživio je čak dva reizdanja. Nasljednik “Minut ćutanja” objavljuju četiri godine kasnije nakon čega su uslijedili sjajno prihvaćen i izuzetno prodavan album “Musique” (2004.) te “Discover” (2008.), interesantan album omiljenih pjesama članova sastava, mahom iz 1980-ih. Posljednji album “Epicentar” (2011.) stavljen je na besplatan download te ga je u kratkom roku skinulo više od 50 000 fanova.

Upisali se u povijest punk rocka na našim prostorima

Hitovima Fabrička greška, Olovke izlomljenog srca, Crveni makovi, Nekako najviše me boliš ti i brojnim drugima stvarali su povijest punk rocka na ovim prostorima. Istovremeno oštri u kritikama društva i emotivni u ljubavnim opservacijama, točno su pogađali tematiku s kojom su se poistovjećivale i uz koju su odrastale mnoge generacije. Six Pack spadaju među prve underground bendove koji su probili granice Srbije i svirali gotovo svugdje, a nesumnjivo su dosegli rang i jednog od najbitnijih u novijoj regionalnoj rock povijesti. S 25 godina uspješne karijere iza sebe, nastup u Vintageu bit će jedna od posljednjih prilika da ih se vidi uživo u Zagrebu.

Nostalgija i lijepe uspomene

Six Pack spada u jedan od onih bendova uz koje smo se veselili, padali sa skejta, liječili slomljeno srce i stvarali nova prijateljstva. Nove generacije to rade i danas, to je jedan čarobni krug odrastanja uz punk glazbu dijelom kojeg postaneš i nikad ne prestaneš. To je način života i razmišljanja koji nosimo sa sobom u ovom svijetu užurbanosti, sivila, loše politike i korporacija. To su boje koje nam uljepšavaju dan. Prisjetimo se najljepših pjesama Six Packa, ali i nekolicine drugih bendova čije pjesme slušamo glasno – jer punk se jedino tako sluša.

Be social

Komentari