Istaknuto
04.12.2021.

Vrijeme čitanja: 4 minute Ove godine provedite Advent na naš način, upoznajte nas kroz male božićne rituale, tradicije i sadržaje koji ispunjavaju naše adventske dane bojama veselja i zajedništva.

01.12.2021.

Vrijeme čitanja: 2 minute Ažurirajte se i ovog tjedna uz aktualne singlove s domaćeg glazbenog terena uz rubriku Nova glazba. Odaberite svog favorita i donesite mu vječnu slavu.

Film

Motovun u društvu velikana – prvi put u povijesti moguća hrvatska kandidatura za “europskog Oscara”

07.11.2018. Ziher.hrFoto: Facebook.com/MotovunFilmFestival/
Vrijeme čitanja: 2 minute

Prvi put u povijesti jedan hrvatski festival ušao je u elitno društvo najvećih europskih festivala poput Berlinala i Venecije čiji kratkometražni filmovi konkuriraju za nagradu Europske filmske akademije.

Nagrade Europske filmske akademije (EFA) najviše su strukovno priznanje na starom kontinentu i europski pandan američkoj nagradi Oscar. U njihovom 32. izdanju, prvi put u povijesti te prestižne nagrade, za nju će konkurirati i filmovi prikazani na jednom hrvatskom festivalu. Motovun Film Festival uvršten je u elitno društvo dvadeset najznačajnijih europskih festivala poput Berlinala, Venecije, Locarna, Rotterdama i Clermont-Ferranda čiji će kratkometražni filmovi, po jedan sa svakog festivala, ući u utrku za nagradu EFA.

Foto: Andrea Vranić / Ziher.hr

U društvu filmskih festivalskih velikana

„Ovo je veliko priznanje za naš festival, ali i za čitavu hrvatsku filmsku industriju koja je, iako resursima neusporediva sa zemljama poput Njemačke, Španjolske ili Francuske, kvalitetom sada i formalno u društvu najvećih. Beskrajno se radujemo ovoj novoj avanturi i novom poglavlju za Motovun film Festival, u nadi da će naša uloga u izboru najboljeg europskog kratkometražnog filma biti dodatni poticaj i odskočna daska hrvatskim filmašima koji su redovito snažno zastupljeni u našem programu“, rekao je direktor festivala Igor Mirković.

U konkurenciju za kratkometražnu nagradu EFA ulaze igrani, dokumentarni, animirani i eksperimentalni filmovi trajanja do 30 minuta, a na Motovunu ih svake godine igra četrdesetak, među kojima je najmanje deset produciranih u Hrvatskoj. Njima će sada biti otvorena vrata najveće europske filmske nagrade.

Foto: Andrea Vranić / Ziher.hr

Svježina autorske vizije

„Prilika da među stotinama prijavljenih izaberemo filmove koji će konkurirati za nagradu EFA velika je čast, ali i velika odgovornost. Naš izbor i dalje će ostati beskompromisan, nekonvencionalan i prije svega usmjeren na svježinu autorske vizije, po čemu smo poznati i što je sada prepoznala i Europska filmska akademija“, rekao je dugogodišnji selektor programa Motovunski kratki Andrej Korovljev.

Motovun će u svojem 21. izdanju u ljeto 2019. godine prvi put u našoj zemlji ugostiti komisiju nagrade EFA, koja će među prikazanim filmovima odabrati jedan koji će krenuti u utrku za ovu veliku filmsku nagradu. U rujnu 2019. komisija EFA-e među dvadeset izabranih filmova s isto toliko festivala odabrat će pet finalista koji će biti prikazani članovima Europske filmske akademije. Ona broji čak 3.500 filmskih profesionalaca koji glasanjem odlučuju o pobjedniku.

Svečana 32. dodjela nagrada EFA održat će se 7. prosinca u Berlinu, uz izravni prijenos brojnih TV kuća i prisustvo najvećih zvijezda europskog i svjetskog filma. Službeno priopćenje EFA-e možete pronaći ovdje.

(Visited 145 times, 1 visits today)

Komentari