Film

Ogrestin film S one strane sprema se u pohod na Europskog Oscara

Foto: havc.hr/hrvatski-film
Vrijeme čitanja: 2 minute

Glavni odbor Europske filmske akademije, pod predsjedanjem poljske redateljice Agnieszke Holland, objavio je listu pedeset najboljih europskih filmskih ostvarenja u 2016. godini. Među najboljih pedeset je i najnoviji igrani film redatelja Zrinka Ogreste S one strane, već nagrađivano djelo koje je svjetsku premijeru imalo na filmskom festivalu u Berlinu. Ondje je i osvojio posebno priznanje žirija Europa Cinemas Label, a nakon toga je prikazan na brojnim međunarodnim festivalima (Hong Kong, Karlovy Vary, Beograd, Sarajevo, La Rochelle) do posljednjeg u Herceg Novom gdje je osvojio Grand Prix. Film se proslavio i na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu gdje je osvojio sedam Arena, uključujući Grand Prix, te Arene za režiju, scenarij i glavne glumce, a bio je i laureat beogradskog FEST-a.

Najnoviji uspjeh S one strane je kandidatura za nominacije za 29. Europsku filmsku nagradu. Samom Ogresti je ovo druga nominacija za „europskog Oscara“ nakon što je 1991. godine bio nominiran u kategoriji debtantskog filma za svoj prvijenac Krhotine. Na listi filmova kandidiranih za nominacije nalaze se i dvije hrvatske manjinske koprodukcije: Vrapci u režiji Rúnara Rúnarssona (hrvatski koproducent MP filmska produkcija) i Sieranevada u režiji Cristija Puiuja (hrvatski koproducent Spiritus movens). Tu su i posljednja ostvarenja zapaženih redatelja poput Stephena Frearsa, Kena Loacha, Pedra Almodovara, Thomasa Vinterberga, braća Dardenne, Christiana Mungiua i drugih.

S one strane nastao je u produkciji Interfilma i koprodukciji Zillion Filma i HRT-a, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audovizualnog centra i Filmskog centra Srbije. Scenarij potpisuju Mate Matišić i Zrinko Ogresta, direktor fotografije je Branko Linta, montažer Tomislav Pavlic, skladatelji Šimun i Mate Matišić, scenografkinja je Tanja Lacko, kostimografkinja Katarina Zaninović, majstorica maske Slavica Šnur, a dizajneri zvuka su Martin Semenčić i Ivan Zelić. Glavne uloge odigrali su višestruko nagrađivani Ksenija Marinković i Lazar Ristovski. Film prati patronažnu sestru Vesnu koja se s djecom prije 20 godina preselila u Zagreb, bježeći od događaja koji su im gotovo uništili živote.

∼ Našu recenziju filma možete pročitati ovdje. ∼

Europske filmske nagrade nagrađuju najveća dostignuća europske filmske kinematografije za najbolji film, najboljeg redatelja, najbolju glumicu i glumca te scenarista prema glasovima članova Europske filmske akademije. Narednih tjedana više od tri tisuće članova Akademije glasovat će za nominacije u spomenutih pet kategorija, a svi filmovi s trenutne selekcijske liste imaju uz to mogućnost osvajanja nagrada u kategorijama najbolje kamere, montaže, scenografije, kostimografije, glazbe i oblikovanja zvuka. Odluku o nagradama u spomenutim kategorijama bez prethodnih nominacija donijet će specijalni sedmeročlani žiri. Nominirani filmovi bit će objavljeni 5. studenog na filmskom festivalu u Sevilli, dok će dobitnici biti proglašeni 10. prosinca ove godine u Wroclawu u Poljskoj.

Be social

Komentari