nova glazba
18. ožujka 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

novo u kinu
28. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Kako bismo vam olakšali izbor, pripremili smo kratki pregled novih naslova u kinu u friško načetom ožujku.

Glazba

Recenzija – “Mount Ninji and Da Nice Time Kid” (Die Antwoord): Četvrti odgovor bez pitanja

the antwoord
Foto: Mount Ninja and da Nice Time Kid [Cover]
Vrijeme čitanja: 3 minute

Odmah na početku osobno priznanje (a možda i izlika). Radije bih u ovome trenutku izbacio recenziju filma Chappie (2015) jer upravo je on jedan od krivaca što sam im dao svoje vrijeme i uši. U tom predobrom filmu ostavili su na mene savršen dojam. Za razliku od njihove glazbe. Naravno da sam čuo za njih, ali mi nisu bliski. Jedan od razloga je što ne kužim taj nizozemsko-englesko-južnoafrički sleng. Dao sam im priliku, ali nisu mi promijenili mišljenje ma koliko god bili ekscentrični. Die Antwoord ima četvrti audio odgovor bez postavljenog pitanja.

Mount Chappie, a ne Ninja

Spomenuti film preporučujem kao jednu zabavnu SF komediju. Tamo su Ninja i Yolandi Visser glumili, a neke od njihovih skladbi su bile glazbena podloga. Glumačku postavu čine još Hugh Jackman, Sigourney Weaver i onaj mali iz Slumdog Millionaire. Njihova glazba se savršeno stopila s okolišem filma te je bila prigodna. Zanimljivosti koje su prethodile ovom materijalu u vidu marketinga dolaze u obliku optužbi na jedan drugi malo popularniji film. Bacali su teške optužbe na Suicide Squad jer su navodno za potrebe filma maznuli njihov vanjski dizajn i izgled. Nakon malo pomnijeg istraživanja ima nekih sličnosti u likovima. Sve u svemu, iskoristili su bonus marketing. Prije su tu ulogu u promociji imali Lady Gaga i Kanye West. Roba tj. album treba se prodati. Bili su nedavno u Zagrebu, a osvrt mojih kolega na njihov nastup možete pročitati ovdje.

(T)rap is Die Antwoord

Kažu za njih da su rap-rave. Na ovom materijalu su čisti trap. Nisu ni trap-rave, a nisu ni dali ništa konkretno ni zanimljivo čak i u tom pogledu. Ima zanimljivih pjesama koje iskaču, ali samo na prvo slušanje. Banana Brain bi jedina mogla pasti pod kategoriju rap-rave. Čak je zanimljiva i uhu mome ugodna. Ali u jednom trenutku Yolandi prozbori „Made by GOD“. Hmm, možda iz teološkog kuta gledano jest, ali prije da je implementiran synth iz pjesme Stereophobia od Dark Oscillators. We Have Candy kao prva i penetrirajuća pjesma na albumu počinje kao neka horor pričica pa se kasnije pretvara u tvrdi rap. Na početku sam mislio, s obzirom na to koliko su puta spomenuli kavu, da se radi o prikrivenoj reklamnoj pjesmi za Starbucks.

Daddy je isto pjesma koja mi je donekle zaintrigirala slušne kanale. Ta i Gucci Coochie govore o istoj stvari tj. istom organu na različite načine. Wings on My Penis i U Like Boobies? bile bi grozne i bez smisla da to nije odradio šestogodišnji klinac umjetničkog imena Lil Tommy Terror. Daj pustite klinca da još uvijek bude u blaženom neznanju i neka se igra u pješčaniku. Neka još uvijek misli da ga je donijela roda. Kasnije u životu neka sazna kako je došao na ovaj svijet gledajući porniće.

Jack Black gostuje u Rats Rule. Skladba podsjeća na neki davno zaboravljeni mjuzikl. Imaju pjesmu za kavu, a ova bi bila za nekog deratizatora. Ovo što sam nabrojao je to što sam slušao i analizirao. Površno ili ne dojam mi je takav. Možda sam fulao sve. A možda je pravi odgovor u šumi. Ostatak albuma preskočio sam kao Blanka Vlašić.

Vanilla Ice i Chipmunks

Očito nisam popušio taj njihov koncept trash hip-hop. Taj njihov mumljajući i satiričan glazbeni izražaj i dalje mi nije sjeo. Poštujem ga i cijenim ih kao glazbenike ali nikako nije sjeo. I ta njihova zef furka je šašava na svoj način. Čak sam u zafrkanciji zamišljao da je Ninja ustvari novi alter ego Vanilla Ice-a, a da je Yolandi izbačena iz filmske franšize „Alvin and the Chipmunks“. Na neki način mi je bilo lakše ovo sve slušati. U protivnom, ovo je bila žvaka koja nakon jako kratkog vremena izgubi svoj esencijalni okus i ispljunem ju u koš.

(Visited 236 times, 1 visits today)
Be social
Što misliš o ovome albumu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari