Istaknuto
13.01.2021.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

09.12.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Mreža mladih Hrvatske i UNICEF motiviraju mlade da dijele svoje mišljenje o mentalnom zdravlju i drugima temama u cilju poboljšanja položaja mladih kod nas.

Glazba

Die Antwoord warm-up: Bend zbog kojeg vrijedi propustiti ispite

07.06.2016. Inga ĐudikFoto: facebook.com/DieAntwoord
Vrijeme čitanja: 3 minute

Točno pomalo nervira što su najbolja događanja i najbolji koncerti za vrijeme ispitnih rokova. Tako za ravno tjedan dana, u ponedjeljak 13. lipnja, u Zagreb stiže afrički bend Die Antwoord. To će biti njihov prvi nastup u Hrvatskoj, a s obzirom na to da je na dan objave koncert zasjeo na prvo mjesto Top 10 najprodavanijih koncerata na eventim.hr i odonda ne silazi s liste, nadamo se da neće biti i posljednji.

Die Antwoord čine trojac, DJ Hi-Teck i reperi Ninja i Yo-Landi Visser, a kao godina okupljanja trojca u, sada već nadaleko i naširoko poznati bend je 2008. Našli su se u Cape Townu, odnosno Ninja je ondje pronašao Yo-Landi. Kako navodi na svojoj službenoj Facebook stranici, oduvijek je bila buntovna i nije joj se sviđao mentalitet posvojitelja i okoline, te se sa 16 godina odselila od kuće na školovanje, a zatim je došla u Cape Town gdje je upoznala Ninju i život joj se od toga trenutka promijenio zauvijek. Jedno je sigurno: ispunila je san da ne mora raditi “9 to 5” posao.

Već 2009. je izašao njihov debitantski album “$0$” i to besplatno na Internetu pod izdavačkom kućom Interscope Records. Već 2011. zbog zahtijeva za više generičkim zvukom, raskidaju s Interscopeom i pokreću vlastitu Zef Records etiketu pod kojom i dalje izdaju. Izdali su još dva albuma, “Ten$ion” (2012.) i “Donker Mag” (2014.), a nedavno su u javnost pustili mixtape “Suck on This” od 13 pjesama kao uvertiru u novi album koji treba izaći ove godine, “We Have Candy”. Osim glazbenih pothvata, snimili su i kratki film “Umshini Wam”, te odličan SF film “Chappie“.

Svaki put kada se o bendu nešto napiše, obavezno im pored imena stoji sintagma “zef rap-rave senzacija”. Okej, senzacija nije ona Jamnica, rap i rave se već podrazumijeva da svatko zna što znači, ali ovaj zef uvijek nekako kopka. I kopka još više kada guglaš i nađeš na barem tri različite definicije. Ninja je u jednom intervjuu opisao zef kao južnoafrički underground stil. Ono ružno što je lijepo upravo zato što iskače, jer je drugačije, nabrijano. A ako Die Antwoord nije takav, ta riječ treba momentalno izaći iz uporabe.

Kada jedan član benda izgleda kao da se loši tattoo majstor igrao na cijelom njegovom tijelu, a drugi je sitna plavuša dječjeg glasa, k tome eksplicitno u pjesmama provlače teme pedofilije, seksa, droge, bandi i nasilja, bilo bi čudno da vas svi bezrezervno prihvaćaju i podupiru. Tako su i oni morali opravdavati svoj status predstavnika južnoafričke republike, jer je dežurnim dušebrižnicima uvijek teško prihvatiti loše stvari vezane za vlastiti kraj. Ali činjenica jest da je upravo Die Antwoord popularizirao afrikaans i xhosa jezik, koji su bili na rubu izumiranja, jer uz engleski repaju i na ta dva jezika, te da su kroz pjesme i video spotove progovorili o nekim tabu-temama svakog društva, ne samo južnoafričkog, i tako upozorili na probleme.

Zanimljivo je kako niti jedan album nije prošao neopaženo, već je svaki sljedeći imao više hitova od prethodnog. Razlog više da se veselimo ovogodišnjem albumu. Prvi album ih je lansirao u slušalice ljudi diljem svijeta pjesmom Enter the Ninja koji je svojevrstan represent Ninje i cjelokupne južnoafričke kulture. “Ten$ion” sadrži planetarno popularnu pjesmu I Fink You Freaky, Fok Julle Naiers, ekstatičnu Baby’s On Fire i vjerojatno njihovu najzabavniju i najzanimljiviju pjesmu Fatty Boom Boom. U spotu te pjesme se pojavljuje muškarac koji predstavlja Lady Gagu, prolazi kroz svakakve nedaće koje nudi JAR te na kraju umire jer ga/je pojede lav. Priča koja stoji iza spota jest njihovo odbijanje da budu predgrupa Lady Gaginom koncertu nakon čega su uslijedila standardna provlačenja po medijima i društvenim mrežama. Die Antwoord je svoje rekao na kreativniji način i osigurao si preko 29 milijuna pregleda na YouTubeu. Mislim da je Lady Gaga bila malčice u krivu napisavši da nemaju hit.

Pjesme s posljednjeg albuma su gotovo sve postale popularne, najviše Pitbull Terrier te Cookie Thumper! koji također svojim sadržajem i spotom izaziva nelagodu, ali i daje uvid u južnoafričku stvarnost. Veselim tonom, a morbidnim tekstom, te šarolikim i zabavnim videima nerijetko eksplicitnog sadržaja učinili su od svojeg imena status. Die Antwoord više ne znači samo kombinaciju dvoje repera i DJ-a, već i eksploziju ritmova, beatova i nevjerojatne količine energije na koncertima.

Za ponedjeljak se treba pripremiti bolje nego za ispite. Ispitnih rokova ima i na jesen, Die Antwoord dolazi samo sada.

(Visited 376 times, 2 visits today)

Komentari