Film

MURDER AMONG THE MORMONS: Priča o najboljem američkom krivotvoritelju

murder among the mormons
Foto: YouTube screenshot
Vrijeme čitanja: 3 minute

Murder Among the Mormons“ još je jedan u nizu fantastičnih true-crime dokumentaraca izašlih iz Netflixove radionice. U seriji od samo tri epizode zapravo nailazimo na pregršt zaokreta. Njezin sadržaj svakako je drugačiji od moje početne ideje kako će dokumentarac zapravo izgledati.

Bombardiranja koja su protresla SAD 1985. odvila su se u Salt Lake Cityju, svjetskoj prijestolnici mormonske crkve. Povezujući tri bombe, od koje su dvije bile smrtonosne, brzo je postalo jasno da su mete bile osobe povezane upravo s Crkvom Isusa Krista Svetaca Posljednjih Dana („LDS“). Shvaćajući to, treba uzeti u obzir prijašnje događaje koji su iste osobe spojili. Pronalaskom mnoštva starih dokumenata, nekih starijih i od 150 godina, Mark Hoffman skrenuo je na sebe pozornost LDS-a. Pokazalo se da su neki od njih bili izravno kontradiktirajući onome što Crkva zagovara, što je u temelju poljuljalo i vjeru mnogih njezinih članova. Na prvu se zato čini, nakon što je mnogo tih dokumenata doseglo širu populaciju, da upravo LDS stoji iza ovih bombardiranja. No, ovdje priča kreće u potpuno drugačijem smjeru.

“The only way to keep a secret between two people is to kill one of them”

Uz rizik spoilera onima koji dokumentarac nisu imali priliku pogledati, najveću zanimljivost pronalazim u samom motivu. Iako je jedna od bombi bila postavljena u Hoffmanov automobil te je pritom i on teško ozlijeđen, on je počinitelj ovih ubojstava. Izuzev toga, godinama je proizvodio falsifikate dokumenata, što je kumulativno dovelo do poprilično dugačkog popisa na točki optužnice. Kako bi privremeno prikrio svoja krivotvorenja, ubio je one s kojima je imao otvorene ugovore u nadi da će tako kupiti još malo vremena. Razmjeri do kojih je njegovo falsificiranje dovelo i dalje nije potpuno opsegnuto. Iz tog razloga postoji bojazan o količini takvih dokumenata te nastavljaju li oni i danas mijenjati povijest. Dakle, iako je motiv ubojstva prikrivanje prethodnog kaznenog djela, motiv falsifikata dolazi iz kombinacije želje za novcem i želje za moći.

Izvor: YouTube screenshot

Uzdizanje optuženika – heroj ili zločinac?

Opasnost ovog dokumentarca je najviše u tome što se zornim prikazivanjem iznimno kvalitetnog krivotvorenja sam počinitelj glorificira. Jedan od svjedoka i prijatelja to odlično sumira, izjavljujući da ne želi da se smatra herojem, iako je njegov rad, ali i devijantnost istog, iznimna. No, bez potražnje nema ni ponude, a dok god naše umove ovakve priče interesiraju, takve će priče i imati svoje mjesto pod suncem. U tom slučaju, iz njih je bitno izvući neke kvalitetne pouke. Primjer jedne od njih je da je sam Hoffman uspio prevariti poligraf. Ovdje vidimo kolika je važnost kvalitete samih dokaza te kolika je njihova snaga, jer bi bez Hoffmanovog priznanja i nagodbe sud možda i ostao neuvjeren, a počinitelj bi ostao na slobodi.

O Mormonima je mnogo pisano te su uvijek nekako bili predmet interesa javnosti. Vodeći se mišlju da je i negativan publicitet i dalje publicitet, smatram da će zajednica i ovu vrstu dokumentarca prihvatiti. Sličan stav je zauzet pri izlasku jednog od najpopularnijih mjuzikala Broadway-a – The Book of Mormon. Iako se mjestimično LDS prikazuje u lošem svjetlu, počinjeni zločini ne ispadaju njihovo zataškavanje cijele stvari već samovlast određenog individualca. Zainteresiranom gledatelju neće biti puno otkriveno o teoriji niti praksi njihova vjerovanja. To je potencijalno paralela koja bi trebala biti više dovedena do izražaja. Izuzev toga, sugovornici koji su intervjuirani i pitanja koja su postavljanja odlično vode priču, koja je bez problema ispričana u tri epizode, iako bi mogla zauzeti barem još toliko.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari