Izvedbene umjetnosti

Filmski hit na kazališnim daskama: Gavella nudi Fine mrtve djevojke

gavella.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute
gavella.hr
gavella.hr

Dugonajavljivana predstava “Fine mrtve djevojke” u režiji Dalibora Matanića 11. siječnja premijerno će biti izvedena u zagrebačkom kazalištu Gavella. Kazališna je to inačica velike filmske uspješnice koju je prije deset godina također režirao Matanić, a koju je tada pogledalo dvadesetak tisuća gledatelja. Priča o ljubavi dviju djevojaka kroz koju se želi ukazati  na negativnosti hrvatske društvene zbilje izašla je iz pera Mate Matešića, poznatog dramatičara, scenarista i društvenog kritičara. Ponovnom suradnjom, Matanić i Matešić kroz adaptaciju ove priče u kazališni medij žele pokazati koliko se hrvatsko društvo unazad ovih deset godina promijenilo, odnosno nije promijenilo, da tolerancija prema “drugačijima” još uvijek postoji samo u teoriji dok je realnost nešto sasvim drugo.

Lezbijska romansa Ive i Marije središnji je dio zapleta. Mlade studentice u ljubanoj vezi dosele u novi stan u Zagrebu u nadi da će pronaći mirno i ugodno mjesto za život gdje će moći nesmetano realizirati svoje ambicije. Gazdarica Olga veoma je zadovoljna novim podstanarkama, lijepim i pametnim djevojkama te Ivu na prvu namijeni svom sinu. No idilična priča vrlo se brzo počinje pretvarati u jezovitu dramu. Otkriva se da je naizgled normalno susjedstvo sve samo ne normalno. Jedan od susjeda u stanu skriva leš svoje supruge kako bi primao njezinu mirovinu, u drugom stanu muž oboljeli od PTSP-a fizički zlostavlja svoju partnericu, ona pak u tajnosti obavlja abortus kod trećeg susjeda, ginekologa Perića koji sredstva za život dobiva iz svoje ilegalne ordinacije, a tu je i prostitutka Lidija koja neometano i “pošteno” obavlja svoj posao. Olgin sin Danijel siluje Ivu, saznavši to Marija u tučnjavi ubija Danijela, Olga ogorčena spoznajom da su Marija i Iva homoseksualke diže na noge cijelu zgradu i u toj zbrci i ludosti netko ubija Mariju. Scenarij je to filma koji je obilježio noviju hrvatsku kinematografiju. S etiketom prvog hrvatskog lezbijskog filma osvojio je 49. pulski Grand Prix, Matanić je dobio Zlatnu Arenu za režiju, a Ivica Vidović i Olga Pakalović nagrađeni su za sporedne uloge.

Predstava “Fine mrtve djevojke” zastrašujuća je, ali i duhovita priča koja nerijetko apsurdnošću prelazi granice realizma. No prije svega to je priča koja upozorava na malograđansko licemjerje, dvostruki moral, šovinizam, homofobiju. Priča se širi, fokus je s homoseksualnosti pomaknut na mržnju koja je sveprisutna. Ova drska komedija s elementima groteske metafora je naličja današnje hrvatske društvene sredine gdje otrov međusobne nesnošljivosti ulazi u svaku poru društva trujući ga i uništavajući svaki oblik tolerancije i miroljubivosti. Scenarij adapiran za kazalište donosi i neke nove elemente koji u filmu nisu opisani. Dramsku fabulu grade događanja iz nekoliko uništenih obitelji i unesrećenih žena- sve su one fine mrtve djevojke koje samo nastoje prevladati današnjicu. Glavne uloge pripale su Nataši Janjić Lokas i Ivani Roščić. U predstavi još glume Biserka Ipša, Darko Milas, Živko Anočić, Nela Kocsis, Franjo Dijak, Ana Kvrgić, Filip Šovagović, Janko Rakoš, Nenad Cvetko, Sven Medvešak te Đorđe Kukuljica. Kostimografkinja je Ana Savić Gacan, a scenograf Deni Šesnić.

Be social

Komentari