Istaknuto
16.09.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Uz strane preporuke za slušanje, Nova glazba i ovog tjedna donosi sedam novih domaćih i regionalnih glazbenih noviteta u borbi za singl tjedna.

14.09.2020.

Vrijeme čitanja: 7 minute Koliko vam je dobar bio godišnji na skali od 1 do 'Ziherung od svibnja izlazi u rujnu'?

Knjige

Najava – Interliber: Što nas očekuje ove godine?

01.11.2015. Tanja BrajkovićFoto: facebook.com/Fraktura
Vrijeme čitanja: 5 minute

Sve ljubitelje knjiga i multimedije, na Zagrebačkom Velesajmu u studenom očekuje još jedan Interliber u nizu, sada već 38. međunarodni sajam knjiga i učila. Svoja vrata ove godine otvara 10. studenog i traje do 15. studenog.

Ključni i najsadržajniji paviljon, kao i svake godine, bit će paviljon broj 6. Ništa manje bogat knjigama, popustima i multimedijalnim zapisima, neće biti ni paviljon broj 5 koji je također u igri.

Puni paviljoni, pregršt novih naslova, predstavljanja knjiga, dolazak hrvatskih i inozemnih književnih zvijezda, neposredni razgovori s autorima uz njihovo potpisivanje knjiga, susreti nakladnika, knjižara i knjižničara, književne radionice za djecu, mlade ili one nešto starije, okrugli stolovi i paneli samo su jedan dio bogatog programa ovogodišnjeg sajma.

I neki popularni nakladnici najavljuju svoje novitete na Interliberu 2015.

Tako, velikoj većini obožavani, Algoritam najavljuje knjige za djecu prepune ilustracija: prvu zbirku Calvin i Hobbes Billa Wattersona, Tajna zaboravljenog kraljevstva Daria Držaja, slikovnicu Nade Horvat Mjesečevoj zaručnici govori car, a za one odraslije naslove Češljugar Donne Tartt, koji je ujedno i dobitnik Pulitzerove nagrade 2014. godine, roman Marsovac Andyja Weira po kojem je snimljen istoimeni film s Mattom Damonom u glavnoj ulozi. Inače Marsovac je trenutni bestseler s liste New York Timesa. A novitet je i naslov Philipa Rotha Tragovi na duši.

Foto: Facebook

Foto:  facebook.com/Interliber

I naklada Fraktura za sajam je pripremila pregršt novih naslova.

Na tragovima svjetske povijesti ističu se intrigantna kombinacija povijesnih događaja i suvremene priče romana HHhH Laurenta Bineta; Himmlers Hirn heißt Heydrich –  Himmlerov mozak zove se Heydrich. Tu su i romani Spas Italije Roberta M. Edsela nagrađen Goncourtom za najbolji debitantski roman te Salajeva reforma, treći nastavak revolucionarnog romana povijesnoga žanra bračnog para Monaldi i Sorti. 

Ovdje su još i duhovit roman o međuljudskim odnosima Iskreno vaš, Šurik Ljudmile Ulicke, roman nobelovca Patricka Modiana Dora Bruder o potrazi za sudbinom nestale Židovke u okupiranom Parizu. Pravi pisac redovito primjećuje ono vidljivo, a u onom skrivenom, naizgled nevažnom,  također pronalazi priču.

I hrvatski autori pronašli su svoje mjesto u promoviranju vlastitih naslova na ovogodišnjem Interliberu. Pa će tako Miljenko Jergovć predstaviti svoj novi roman Sarajevo, plan grada, ovogodišnjeg dobitnika Njegoševe nagrade. Policijski sat Luke Bekavca jednako će tako pronaći mjesto na policama Frakturinog štanda ondje. Autor je to koji svojim djelima pomiče granice književnosti.

Foto: Fraktura Facebook

Foto: facebook.com/Interliber

Carska vatra, nenadmašan je spoj pustolovine i povijest iz pera Roberta Lyndona. Ova očaravajuća epska priča čitatelja šalje na književno putovanje s kojeg se neće poželjeti vratiti. I jedan pikardski roman Ludwiga Bauera Seroquel ili Čudnovati gospodin Kubitschek mogao bi pronaći svoje mjesto u srcima čitatelja. Radi se o apsurdnoj, krajnje komičnoj avanturi, u koju se upuštaju gospodin Kubitschek, pripovjedač Albert Albert te njegova mačka Mitzi.

S Ceesom Nooteboomom i njegovom knjigom pripovijetki Noću dolaze lisice, putovat ćemo obalama Mediterana, od čarobne Venecije do egzotičnih Baleara, od ruiniranog Alžira do kulturne Francuske, baš kao što smo “krstarili” predivnim Santiagom u njegovoj prethodnoj knjizi Skitnje do Santiaga

Kombinacija trilera i povijesnog romana dolazi nam pod nazivom Bizantski sultan Selçuka Altuna. Dekompresija utjecajne njemačke književnice Juli Zeh psihološki je triler, a roman Istanbul je bio bajka Marija Levija dirljiva je oda gradu na Bosporu.

Osim Spasa Italije, naklada Fraktura pripremila je još dva vrhunska publicistička naslova. Knjiga Gorana Ferčeca čiji je naslov još pod upitnikom  niz je od dvanaest eseja o temi naslijeđa devedesetih, ukidanja željezničkih linija pa sve do teme o velikom dramaturgu i predstavniku didaktičkog teatra i moderne drame prve polovine 21. stoljeća Bertoldu Brechtu. Zbirka tekstova i eseja Vuka Perišića od Weimara do Vardara nudi novi kut gledanja na državu, naciju, obitelj, domoljublje, Crkvu i religiju u posljednjih dvadeset godina.

Za Interliber ova nakladnička kuća najavljuje i tri knjige poezije: zbirku Dobri za sve Sonje Manojlović koja djeluje poput obračuna s manipulativnim sustavima vremena u kojemu živimo, Knjigu stvari / Knjigu tijela Aleša Štegera, koji u svojim pjesmama pronalazi nove, očuđujuće metafore i otkriva svu skrivenu ljepotu i čaroliju jezika, te zbirku pjesama jednog od najzanimljivijih pjesničkih glasova najmlađe generacije Padajući izbornik Aleksandra Huta Konoa.

S autorima ćete se moći družiti tijekom trajanja sajma na Frakturinom štandu, u paviljonu broj 5, štand 9b. Ondje će autori i potpisivati svoje knjige – Nebojša Lujanović u utorak 10. 11. u 13 sati, Miljenko Jergović u srijedu 11. 11. u 18 sati i Ludwig Bauer u četvrtak 12. 11. u 18 sati.

Pred ovaj Interliber Fraktura je odlučila pokrenuti i tjedni e-magazin jednostavnog nazivlja F književni magazin. Svakoga petka naklada će čitateljima kroz njega isporučiti mnoštvo zanimljivosti iz mnogobrojnih književnih projekata, ulomke iz knjiga koje priprema, ekskluzivne intervjue s autorima, mišljenja prevoditelja o djelima na kojima rade, a moći će se vidjeti i prijedlozi novih naslovnica, pročitati poezija i prisjetiti se nekih važnih nezaboravnih knjiga.

Foto: Fraktura.hr

Foto: Fraktura.hr

Pretplatnici na taj besplatni tjednik imat će priliku ostvarivati razne popuste i sudjelovanje u akcijama knjiga.

Interliber 2015. biti će bogatiji za još jedan novitet i atrakciju za posjetitelje – u paviljonu broj 6, osim ponude nakladnika, posjetitelji će moći uživati i u interaktivnim aktivnostima popularizacije znanosti. Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske u suradnji sa Zagrebačkim Velesajmom te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, donosi program znanstvene kulture u kojem će moći sudjelovati svi željni znanja u praksi.

Ta posebno osmišljena atrakcija nosi naziv ZNANSTVENI KVART, a predstavlja prenošenje znanja i popularizaciju svih znanosti na praktičan način, i to kroz interaktivan pristup. Mora da će ovo biti zanimljiv novitet. Posjetitelji će tako moći sudjelovati u raznim interaktivnim pokusima i radionicama. Moći će „prošetati“ geološkim razdobljima, igrati križić-kružić s Nao robotima, proučiti 3D printer ili izolirati DNA iz tkiva.

U ZV zoni moći ćete razgledati izložbu starih Biblija prof. mr.sc. Drage Obradovića, hrvatskog Indiane Jonesa, koji je svoju karijeru posvetio arheološkim istraživanjima biblijske povijesti o čemu piše i prevodi knjige i članke te kao gost predaje na više svjetskih fakulteta Arheologiju Bliskog istoka, Povijest civilizacije i Sveto pismo Starog zavjeta. Profesor Obradović vlasnik je kolekcije od preko 400 Biblija tiskanih na oko 60 jezika, a najzanimljivije primjerke svoje zbirke izložit će upravo na ovogodišnjem Interliberu.

Foto: facebook, Interliber

Foto: facebook.com/Interliber

U ostale zanimljivosti iz ovog programa sami se uvjerite.

Svoje novitete, dakako, predstavljat će na svojim štandovima i svi ostali nakladnici u sudjelovanju na na sajmu, osobito naklade Vuković & Runjić, V.B.Z. d.o.o., Školska knjiga i mnogi drugi. Detaljniji program te raspored događanja možete pronaći ovdje i ovdje.

Ulaz za sve posjetitelje je besplatan.

 

 

 

 

(Visited 520 times, 1 visits today)

Komentari