Izvedbene umjetnosti

Najava: Premijera predstave 'Ja glumac' riječkog dramskog studija ZIM

Foto: www.hnk-zajc.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: www.hnk-zajc.hr
Foto: www.hnk-zajc.hr

Riječki Dramski studio za djecu i mlade ZIM (Zajc i Malik – Mladi za mlade) ima novi projekt pod simboličnim nazivom – Ja glumac. Riječ je o autorskom projektu kojeg potpisuju redateljica Renata Carola Gatica i dramaturginja Rebecca Agić. Cilj ovog projekta je da mladi glumci, polaznici dramskog studija, zavire u sebe, saznaju što ih pokreće, zašto su u kazalištu i zašto je kazalište u njima.
Projekt Ja glumac sastoji se od dvije predstave prema istom konceptu, stoga će biti upriličene i dvije premijerne izvedbe. Prva premijera, ona starije grupe polaznika ZIM-a, održat će se u ponedjeljak 27. listopada, a druga, mlađe grupe ZIM-ovaca, u utorak 28. listopada, obje u HKD-u na Sušaku s početkom u 19.30 sati.

U prvoj izvedbi glume Bartol Barać, Roberta Barešić, Lorena Galjanić, Sara Grgurić, Leo Nenadich, Jelena Sarajlić, Arian Sejka, Karin Stijelja, Laura Šalov, Lorena Šustar, Sara Vrban i Dominik Zoretić. U drugoj izvedbi, dan kasnije, glume: Piera Bertolini, Eli Derenčinović, Mario Jelić, Viktorija Kalić, Ira Krmpotić, Ani Maduna, Tara Pirija, Josipa Srzentić, Antonio Šango, Tino Trkulja, Lucija Vlašimsky te Luka Županović.

Foto: press
Foto: press

Projekt je nastajao kroz sedmomjesečni, gotovo dokumentaran proces rada sastavljen od razgovora, upoznavanja, vježbi… Zamišljen je kao produkt razgovora s polaznicima, mladim glumcima te improvizacijskog materijala na osnovu kojeg bi nastajao budući tekst. Kroz kombinaciju žive igre na sceni i snimljenog video materijala, pokušat će saznati zašto ih privlače kazalište i gluma, tko ih nadahnjuje, što bi željeli biti, što ih veseli i ispunjava te vide li sebe u budućnosti u svijetu glume, filma ili kazališta?

Video materijali prikazuju stvaran razgovor s mladim glumcima, gdje su privatni i ogoljeni od uloge koju izvode na sceni, a na samoj pozornici se odigrava upravo suprotno – susret s glumcem koji proživljava i igra svoju ulogu. „Predstava je stoga prvenstveno namijenjena upravo njima samima jer su radeći na njoj dobili jedinstvenu prigodu izraziti se, reći jasno i glasno o čemu maštaju i ostvariti tu maštariju.“, rekla je Renata Carola Gatica na konferenciji za novinare u HNK Ivana pl. Zajca.

Foto: press
Foto: press

U ovom projektu nastavlja se suradnja s Akademijom primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci pa su tako, pod mentorstvom svojih profesora, scenografiju osmislile studentice Liberta Mišan i Nevena Živić, kostimografiju Lucija Polonijo i Nevena Živić, a video produkciju Glorija Dragičević, Dora Filipović, Jasmina Jakopanec, Dorian Mataija, Nika Pavlović, Ivana Zavidić i Romina Tominić. U videu sudjeluju i neka poznata imena hrvatskog glumišta, kao što su Rade Šerbedžija, Dean Krivačić i glumci Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca: Anastazija Balaž Lečić, Olivera Baljak, Alen Liverić, Jelena Lopatić, Jasmin Mekić, Dražen Mikulić, Nika Mišković, Damir Orlić, Tanja Smoje, Aleksandra Stojaković.

Be social

Komentari