Izvedbene umjetnosti

Premijera 'Pinocchija' Talijanske drame riječkog HNK

Foto: www.hnk-zajc.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: www.hnk-zajc.hr
Foto: www.hnk-zajc.hr

U ponedjeljak, 12. siječnja, intendant HNK Zajc Oliver Frljić, ravnateljica Talijanske drame Leonora Surian te redateljica Elvia Nacinovich, uz ostatak glumačkog ansambla, predstavili su predstavu „A kada bi umjesto Pinocchija…/ E se invece di Pinocchio…“.

Prvakinja Talijanske drame Elvia Nacinovich, inspirirana klasikom talijanskog pisca Carla Collodija, postavila je na scenu svoju viziju „Pinocchija“ koji živi u suvremenom svijetu gdje je laž veća „umjetnost“ nego grijeh, a govorenje istine postaje gotovo hendikepom. Riječ je o svojevrsnom mjuziklu za djecu, ali i njihove roditelje te sve odrasle koji nisu izgubili dijete u sebi.

Na konferenciji za novinare, Frljić je izrazio zadovoljstvo i naglasio važnost povratka najmlađe publike u kazalište te dodao kako se isto tako nada da će uskoro doći do suradnje Talijanske i Hrvatske drame. Ravnateljica Talijanske drame, Leonora Surian, ne sumnja u zanimljiv i zabavan sadržaj predstave „u kojoj ima puno pjesme i smijeha“ te smatra kako jezična barijera nije problem jer je talijanska verzija predstave titlovana, a odigrat će se i hrvatska verzija. Važnu ulogu, uz glumački ansambl, imaju scenograf Dean Vukušić (koji će na dan premijere predstave održati izložbu svojih likovnih radova), kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović i kompozitor originalne glazbe, Bruno Nacinovich.

Foto: www.hnk-zajc.hr
Foto: www.hnk-zajc.hr

Elena Brumini, uz to što je kreatorica scenskih pokreta, nositeljica je predstave u obliku glavnog lika Pinocchia. Ostale uloge igraju Rosanna Bubola, Giuseppe Nicodemo, Lucio Slama, Alida Delcaro, Mirko Soldano, Anton Plešić, Nora Zdionica, Tila Bjedov, Nina Berdik, Morena Škrokov, Lili Švrljuga i Susanna Valenčić. Za kraj su istaknuli kako je bitno da dođe i publika koja ne zna talijanski jezik jer je cijela predstava dio igre glume i interpretacije na glazbu. Na taj će se način povećati broj ljudi koji gledaju Talijansku dramu, a Rijeka će time još jednom pokazati svoju multikulturalnost.

Premijera predstave je 15. siječnja u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku s početkom u 19:30 sati. Hrvatska će verzija predstave premijerno igrati 7.veljače. Cijena ulaznica je 60 kn.

Be social

Komentari