Film

Najbolji soundtrackovi 2014. godine

Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto:Facebook.com/TheGrandBudapestHotel
Foto:Facebook.com/TheGrandBudapestHotel

Izvor: empireonline.com

Postoji li bolja kombinacija od dobre glazbe u dobrome filmu? Što se tiče nas, a vjerojatno i drugih okorjelih filmoljubaca, teško. Glazba čini zaista bitan element u filmu i može upotpuniti dojam ili potpuno ga upropastiti. Pa koji su filmovi ove godine briljirali što se tiče glazbenog dijela?

1. Grand Budapest Hotel

Andersonov vizualni poklon upakiran je u najprikladniju glazbenu kutiju. Odvodi nas u izmišljeni, misteriozni kut Europe koji nam je izrazito poznat i blizak. Tamo se instrumentima miješa s daleko bliskim istokom dok koketira s orijentalnim ritmovima. Potom ga vraća u mračnu i strašnu Europu odakle putuje u hladnu Rusiju. Ne znam kako drugačije opisati ovaj odličan spoj melodija koji je savršeno upotpunio film. Redatelj je za potrebe soundtracka surađivao s Alexandrom Despatom s kojime je prethodno radio na filmovima Fantastic Mr. Fox i Moonrise Kingdom. Nekoliko komada su skladali i Öse Schuppel, Siegfried Behrend i Vitaly Gnutov, a uklopili su i ruske narodne pjesme. Soundtrack se sastoji od 32 komada u kojima ćete sigurno uživati i bez gledanja filma.

2. The Guest

Kad sam pročitala komentar na Youtubeu ovog filma „Quite Easily the Best Film of the Year.“ ponadala sam se da je to onda jedini film koji je komentator pogledao. Filmska priča, scenarij i gluma mogu se svrstati pod rubriku prosječno, ali glazba zaista odskače od drugih elemenata. Službeni se soundtrack sastoji od 12 pjesama na koji nisu uvrstili dodatnih sedam koje su navedene na odjavnoj špici filma i uvrštene u film. Većina podsjeća na muzičke osamdesete i futurističku elektroničku glazbu koja se uklapala u filmove koji su se bavili sci fi temama i budućnosti. Iako se The Guest ne bavi takvom temom, glazba je odradila svoj posao gradnje napetosti i uzbuđenja. Vjerojatno i bolje nego glumci.

3. Interstellar

Osim što je film magnet za novce i odlično prolazi kod publike, Interstellar ima interesantan soundtrack koji čini neizostavan i vitalno važan dio filma. Redatelj Christopher Nolan držao se provjerene formule i taj zadatak povjerio Hansu Zimmeru s kim je surađivao na trilogiji Batman. Redatelj nije htio dati Zimmeru scenarij, već mu je u omotnici dao jedan jedini papir na kojem se nalazila priča po kojoj je skladatelj trebao raditi. Nakon jednog dana Zimmer je Nolanu pokazao što je napravio, a Nolan je to prihvatio. Ove će vas melodije gurnuti duboko u svemir, kao što i odgovara fabuli. Zimmer je nominiran za Zlatni globus, a bit će zanimljivo i u prvom mjesecu kad ćemo saznati hoće li uhvatiti i nominaciju za Oscara.

4. Gone Girl

Još jedan lako mogući kandidat za muzičkog Oscara je Gone Girl. To je treća kolaboracija između skladatelja Trenta Reznora i Atticusa Rossa s redateljem Davidom Fincherom. Nakon prve osvojili su Oscara za najbolju originalnu skladbu na The Social Networku. Redateljeva inspiracija za glazbu je došla od posjeta kiropraktičaru. Fincher se osjećao vrlo nelagodno, pogotovo zbog glazbe koja je namijenjena opuštanju, a koja je njemu izazvala kontraefekt. Tu nelagodu možemo osjetiti u staccato tonovima koji se korištenjem elektroničkih instrumenata uzdižu na razinu straha. Kako je soundtrack dobro uklopljen u film, gotovo ga ni ne primjećujemo, jer se uspješno stopio s pričom.

5. Chef

Mathieu Schreyer je izabrao glazbu za film koja se sastoji od melodija latino ritmova i instrumenata karakterističnih za tu glazbu. Naravno, to nije izabrano slučajno i svi koji su gledali ovaj simpatični film razumjet će zašto je začinjen jazzom, suvremenim bluesom i salsom. Pa, dobar tek!

Be social

Komentari