Film

Najbolji soundtrackovi iz 2013.!

Vrijeme čitanja: 2 minute

hobbit smaug
Photo: Facebook

Pored odličnih filmova koje smo mogli vidjeti ove godine, uz odlične glumce i njihove odlične uloge, bilo je još nešto u njima što ih je učinilo još boljima. Glazba! Bilo da se radi o filmskoj glazbi ili o uradcima poznatih glazbenika, uspijevala je ostvariti baš onakav ugođaj kakav je bio potreban da film pruži najbolje što može.

The Hobbit – The Desolation of Smaug

Kada čujemo melodije koje prate Bilba i njegovu družinu patuljaka, bila ona nježna, tužna, vesela ili napeta, nemoguće je ne prisjetiti se trilogije Lord of the Rings, koja je sada zauvijek zauzela zvuk gajdi kao glazbu koja prati hobite pri njihovim putovanjima. Kompozitor koji je to omogućio je Kanađanin Howard Shore, skladatelj soundtracka za oba serijala. Radio je na preko 80 filmova, dobitnik je tri Golden Globe Awardsa, četiri Grammyja i tri nagrade Academy Awardsa, i to za Lord of the Rings. Svježi dodatak ovoj cijeloj priči je pjesma Eda Sheerana I See Fire. Pjesma je u kratkom roku postala popularna, no ima jaku konkurenciju iz svog prethodnika… Teško da će postići popularnost veličanstvene Misty Mountains (čije je riječi ipak napisao Tolkien).

The Great Gatsby

Ovo je jedan koš prepun različitih izvođača i različitih žanrova. Soundtrack je producirao redatelj filma Baz Luhrmann, a Jay-Z je dobio ulogu izvršnog producenta. Ovdje možemo čuti Fergie, Florence and the Machine, Will.i.ama i samog Jay-Z-ja. Ono što najviše upada u uši su obrade. Tako su Beyoncé i André 3000 uzeli u svoje ruke Back to Black od Amy Winehouse, Bryan Ferry je obradio Love Is The Drug od Roxy Music, a Emeli Sandé je obradila Beyoncéin Crazy in Love. No ona koja se najviše istaknula je U2-ov Love Is Blindness u izvedbi Jacka Whitea. Glavni singl filma bila je pjesma Lane Del Rey Young and Beautiful, ovoljetni hit.

Iron Man 3

Soundtrack trećeg Iron mana podijeljen je u dva dijela, a to su Iron Man 3 – Original Motion Picture Soundtrack, filmska glazba od Marvel Studios, koju je skladao Brian Tyler. Drugi soundtrack je Iron Man 3: Heroes Fall – Music Inspired by the Motion Picture by various artists na kojem sudjeluju poznati glazbenici kao Imagine Dragons s pjesmom Ready Aim Fire, Awolnation s Some Kind of Joke, Neon Trees s Some Kind of Monster, Capital Cities s One Minute More, 3OH!3 s Bad Guy. Nikako se ne smije zaboraviti i pjesma Let’s Go All The Way od The Wondergirls (s Ashley Hamilton i Robbiejem Williamsom).

The Place Beyond the Pines

Osim Ryana Goslinga, Bradleyja Coopera i Eve Mendes, ova se krimi drama diči i dobrom i zanimljivom glazbom koja dodaje atmosferi osjećaj melankolije koja je prožeta kroz film. Filmsku je glazbu napravio Mike Patton, a kroz film možemo čuti i Dancing in the Dark Brucea Springsteena, Che Suicidea, Please Stay od Crying Shamesa, Maneater od Daryla Hall a& Johna Oatesa…

The Bling Ring

Naziva Original Motion Picture Soundtrack, sadrži mješavinu žanrova od rapa i hiphopa do elektronike. Filmsku glazbu je napravio Brian Reitzel u suradnji s Danielom Lopatinom. Od scenskih izvođača na glavnom su mjestu Frank Ocean  sa Super Rich Kids, Lil Wayne i 9 Piece,  Azealia Banks s 212, Kanye West s All of the Lights i Power i drugi…

Be social

Komentari