novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Vizart

Najskuplje umjetničko djelo: “Kad ćeš se udati?”

Foto: pinterest.com/kmusacchio
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: pinterest.com/kmusacchio
Foto: pinterest.com/kmusacchio

Vjeruje se da je 62-godišnji Rudolf Staechelin, švicarski kolektor umjetnina i Sothebyjev bivši izvršni direktor, odnedavno bivši vlasnik slike pod nazivom Nafea Faa Ipoipo? (Kad ćeš se udati?) francuskog postimpresionističkog umjetnika Paula Gauguina koju je navodno, prema govorkanjima i pisanju stranih medija, prodao za najvišu cijenu ikada.

Naime, Staechelinova obitelj ima zakladu koja posjeduje više od dvadeset impresionističkih i postimpresionističkih radova koje posuđuje Kunstmuseumu u švicarskom Baselu već više od 50 godina. Sa sakupljanjem umjetničkih djela započeo je njegov djed koji se sprijateljio s umjetnicima i za vrijeme Prvog svjetskog rata pribavio najviše umjetnina. Kasnije se savjetovao s Kunstmuseumom, koji je uzeo njegovu kolekciju kao zajam nakon njegove smrti 1946. godine.

Foto: pinterest.com/bestdesignguide
Foto: pinterest.com/bestdesignguide

Staechelin je nedavno potvrdio New York Timesu da je prodao Gauguinovu sliku Nafea Faa Ipoipo? koja prikazuje dvije Tahićanke iz 1982., no nije potvrdio identitet kupca niti točnu cijenu. Međutim, vjeruje se da je kupac iz Katara taj koji je sliku platio oko 300 milijuna američkih dolara. Nama Hrvatima brojke i matematika nisu jača strana, pa evo koliko je ta cifra zapravo visoka: ako pomnožimo 300.000.000 s tečajem američkog dolara spram kune, koji zaokruženo iznosi 6,75, dobit ćemo nevjerojatnu cifru od 2.025.000.000 kuna. Da vam pomognem, slika je vjerojatno prodana za 2 milijarde i 25 milijuna kuna i time je postala najskuplje umjetničko djelo koje je ikada prodano/kupljeno.

Vjeruje se da je kupac iz Katara zato što su u posljednjih nekoliko godina, katarska kraljevska obitelj i muzeji izvijestili da su ozbiljni kupci kvalitetnih trofeja zapadne moderne i suvremene umjetnosti Marka Rothka, Damiena Hirsta i Cézannea. A u prilog ide i činjenica da su 2011. obavili sličnu kupnju. Tada su platili rekordnih 259 milijuna američkih dolara za jedno od najpoznatijih djela Paula CezanneaThe Card Players.

Foto: pinterest.com/nightbedshow
Foto: pinterest.com/nightbedshow

Kako prenosi The Guardian, Staechelin se pita zašto je tek sada došlo do kupoprodaje i istovremeno odgovara: „To je uglavnom zbog toga što je dobio dobru ponudu. Tržište je vrlo visoko, a tko zna što će biti za 10 godina.“ Dodao je i kako je uvijek nastojao zadržati što više djela zajedno. „Više od 90 posto naše imovine su slike koje vise besplatno u muzeju”, rekao je.

Foto: pinterest.com/danyjacome
Foto: pinterest.com/danyjacome

Gauguin je posjetio Tahiti dva puta. Zanimljivo je da se prvi put tamo uputio 1891. godine nakon što se udaljio od svoje supruge i suočio s financijskim poteškoćama zbog nepopularnost njegove umjetnosti. Tada je došao na ideju o odlasku na putovanje kako bi slikao ilustracije za najpopularniji roman tog vremena – Lotijev brak, autora Pierra Lotija. Vjeruje se da je imao seksualne odnose s većinom žena koje je naslikao u Tahitiju.

Foto: pinterest.com/derekmoorhouse
Foto: pinterest.com/derekmoorhouse

Kao i kod brojnih drugih umjetnika, Gauguinov talent nije bio prepoznat sve do njegove smrti 1903. godine kada se u dobi od 54 godine predozirao morfijem. Njegova umjetnost je uvelike utjecala na velike autore 20. stoljeća, poput Pabla Picassa, Joana Miróa i Henrija Matissea.

Tijekom veljače slika Nafea Faa Ipoipo? može se vidjeti u Beyeler Zakladi u Baselu, a nakon toga se seli u Muzej kraljice Sofíe u Madridu te na izložbu Phillipsove kolekcije u Washingtonu. Novi vlasnik će je preuzeti tek u siječnju 2016. godine.

Be social

Komentari