Knjige

Naš čovjek na terenu – roman koji je oduševio američke kritičare

Foto: profil-mozaik.com
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: profil-mozaik.com
Foto: profil-mozaik.com

Pretpostavljam da velika većina vas, u potrazi za sljedećim literarnim zalogajem, uglavnom poteže za inozemnim autorima. Mlađa čitalačka publika kao da je okrenuta stranim naslovima koji zauzimaju većinu prostora u izlozima knjižara. Međutim, što je s našom književnosti? Hrvatski pisci zasigurno teže pronalaze put do svojih čitatelja od svojih inozemnih kolega. Možemo danima razglabati je li to zbog nezanimljivog sadržaja kojeg naši autori serviraju svojoj publici ili zbog općenitog trenda zanemarivanja hrvatske kulture koji se javlja kod mlađih ljudi, no to nije tema ove priče.

Robert Perišić, za svoj roman Naš čovjek na terenu u nakladi izdavačke kuće Profil, dobio je nagradu Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo u 2007. godini. Britansko izdanje predstavljeno je na prošlogodišnjem Londonskom sajmu knjiga, a odmah nakon prijevoda na engleski jezik, Perišićev roman našao je put do nakladnika za Sjedinjene Američke Države i Kanadu. Početkom 2013. godine, Our man in Iraq (kako glasi naziv engleskog izdanja) uvršten je na listu najiščekivanijih knjiga koje će pojaviti na američkom tržištu, cijenjenog portala za književnost The Millions. Kraj travnja i početak svibnja ove godine pisac je proveo predstavljajući svoj roman na sedam književnih događanja i četiri samostalne promocije, kao i u druženju s američkim piscima.

Naš čovjek na terenu društveni je roman u kojem Perišić, kroz glavnog lika opisuje hrvatsku svakodnevicu. Kao pripovjedač u prvom licu javlja se Tin, Dalmatinac u Zagrebu, bivši roker i student ekonomije, propali dramaturg koji je završio kao novinar koji pokriva područje ekonomije. Njegova djevojka je Sanja, glumica kojoj uloga u jednoj predstavi donosi dugo očekivanih 5 minuta slave i s kojom planira podići kredit i useliti u novi stan. Problemi u životu glavnog lika počinju kada se njegov rođak Boris, kojeg je poslao u Irak da šalje reportaže, prestane javljati. Osim što od svoje redakcije skriva da je zaposlio rođaka, Tin krši pravila novinarske struke tako što njegove reportaže, prije nego ih objavi, potpuno izmijeni i uredi. Naime, Borisove reportaže pisane su krajnje nerazumljivim stilom, koji više odgovara osobi pod snažnim utjecajem opijata, a ne reporteru.

Kratki sadržaj Perišićevog romana neupućenim čitateljima može se doimati teškim. Naime, u tmurnoj svakidašnjici nagriženoj lošom ekonomijom, ratovima i kreditima, malo tko bi imao volje čitati o istim stvarima. No, kod ovog romana to nije slučaj. Naš čovjek na terenu, unatoč tematici koja se sukobljava s pojavama koje slobodno možemo okarakterizirati kao frustrirajuće, proglašen je humorističnim romanom. Perišić u svom romanu hoda po granici između tragedije i komedije, a razmišljanja glavnog lika kao da s lakoćom zaobilaze svu negativnost koja nas može zateći čitajući o boljkama našeg društva. Poduzetnici koji vuku kokain, glumice koje se nastoje probiti i novinari koji lažu likovi su od kojih ćemo bar jednog naći kako zauzima pokoju stranicu nekog tabloida koji se žuti više od maslačka u rano proljeće. Njihove sudbine prikazane su na humorističan način, kao i okolnosti koje utječu na njihove živote. Autor piše o odnosu između sela i grada, Dalmacije i Zagreba, provincijalaca i doseljenika koji pokušavaju pobjeći od svojih korijena, kao i o eliti, glamuru, sindromu “zapošljavanja rođaka”, pritisku okoline, obitelji itd.

Robert Perišić je autor koji se na književnoj sceni pojavio 90-ih. Mnogi ga pamte kao pokretača i urednika kulturnog magazina Godine nove, svoje tekstove je objavljivao u Playboyu i Feral Tribunu, a danas piše književne kritike za Globus. Svoju književnu putanju počeo je 1995. godine, kada je objavio svoju prvu zbirku poezije Dvorac Amerika, nakon koje su uslijedili zbirka priča Možeš pljunuti onoga tko bude  pitao za nas i Užas i veliki troškovi. Oni koji se nisu susreli s njegovim djelima možda ga pamte po komediji Kultura u predgrađu, koja je 2000. godine postavljena u zagrebačkom kazalištu Gavella. Svoj prvi roman, Naš čovjek na terenu, izdao je 2007. godine.

Ako i sami ne možete na prste jedne ruke nabrojati novija ostvarenja hrvatske književnosti koja su vam prošla kroz ruke, naša je preporuka da krenete s Perišićevim romanom, za kojeg mnogi kažu da ću promijeniti sliku hrvatske književnosti!

Be social

Komentari