Istaknuto
12.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Novih pet glazbenih uradaka iz domaćih radionica bore se za naklonost slušatelja,a tu je i pet stranih preporuka za slušanje.

07.08.2020.

Vrijeme čitanja: 10 minute Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih svjetskih književnika koji su se, izuzev što su za sobom ostavili književna djela koja ćemo još dugo pamtiti, suočavali sa svojim nemilosrdnim demonima.

Film

Nastavlja se Ljeto u Kinu Europa

13.07.2017. Ziher.hrFoto: Facebook.com/Kino-EUROPA-38415356663/
Vrijeme čitanja: 2 minute

Sredinom srpnja na redovni program zagrebačkog kina Europa stižu dva nova filmska osvježenja. Poljska drama ‘Sjedinjene države ljubavi’ bila je jedan od najzapaženijih filmova na ovogodišnjem Berlinaleu. Portret četiri žena u provincijskom gradiću prati njihove ljubavne čežnje i potragu za srećom. Agati je privlačan svećenik te ga potajno promatra. Iza je učiteljica koja je u dugogodišnjoj vezi s oženjenim liječnikom. Profesorica ruskog jezika Renata želi blizak odnos s mladom susjedom Marzenom koja predaje sport i ples, dok Marzena sanja o svjetskoj manekenskoj karijeri. Mladi redatelj Tomasz Wasilewski prikazuje pad komunizma kroz intimnu priču o četiri naizgled sretne žene koje nastoje pronaći svoje mjesto u novom poretku.

Magnus Karlsen, poznat kao ‘šahovski Mozart’, postao je šahovski velemajstor sa svega 22 godine. U zanimljivom dokumentarcu (‘Magnus – šahovski Mozart’) redatelja Benjamina Reeja, kroz velik broj arhivskih i kućnih snimaka, otkrivamo neobičnu i brzu putanju tog mladog čovjeka na putu do šahovskog vrha.

Propustili ste, pogledajte!

Istovremeno, ovogodišnji ljetni ciklus ‘Propustili ste, pogledajte!’ donosi preko 80 filmskih naslova koji su tijekom godine prikazivani u sklopu redovnog programa, tako da se u programskoj shemi tijekom ljeta nalaze gotovo svi filmovi koji su obilježili proteklu sezonu: od šarmantne dramedije ‘Toni Erdmann’ preko suvremenog mjuzikla ‘La La Land’ i Oscarom nagrađene meditacije o identitetu ‘Moonlight’ pa do nekonvencionalnih biografskih filmova ‘Neruda‘ i ‘Jackie’ hvaljenog latinoameričkog redatelja Pabla Larraina, kao i brojnih drugih naslova. Izdvajamo i uzbudljive psihološke trilere ‘Elle’ i ‘Sluškinja’, jedan od najkontroverznijih filmova godine ‘Neonski demon’, te poetični art film ‘Paterson’ kultnog njujorškog filmaša Jima Jarmuscha. Tu je i provokativna argentinska saga ‘Klan’ za koju je Pablo Trapero nagrađen Srebrnim lavom za režiju na venecijanskoj Mostri.

Većina ovih filmova, točnije oni koji su nastali izvan engleskog govornog područja, prikazuje se i uz titlove na engleskom jeziku svakog utorka i četvrtka u sklopu ljetnog programa ‘Subtitled T-days’.  Riječ je o ljetnoj verziji našeg redovnog programa ‘Subtitled Tuesdays’ koji, kao odgovor na potrebe sve brojnije inozemne publike, na veliko platno kina Europa svakog utorka donosi filmove s dvojezičnim (hrvatsko-engleskim) titlovima. U sklopu ‘Subtitled T-days’ prikazujemo i tri hvaljena hrvatska filma: korporacijski dokumentarac ‘Gazda’ Darija Juričana, festivalsku uspješnicu ‘Ne gledaj mi u pijat’ Hane Jušić i božićnu priču ‘Sve najbolje’ Snježane Tribuson.

Osim toga, i ovog ljeta Kino Bibijada, program kina Europa namijenjen dječjoj publici, svake srijede i nedjelje donosi pažljivo odabrana filmska ostvarenja, i to potpuno besplatno! Sljedeći su na redu: zabavna komedija o odnosu oca i sina ‘Mali gangster’, bajkovita ‘Anka’, novi nastavak hit-serijala o pustolovinama Koka i njegove družine ‘Uzbuna na Zelenom Vrhu’ i svima omiljeni animirani junak ‘Tikvica’ rađen tehnikom stop-animacije. Tu je i program kratkih igranih i animiranih filmova ‘Moj prvi odlazak u kino’ namijenjen najmlađoj publici uzrasta 3+, u sklopu kojeg prikazujemo filmove s Animafesta 2017. te odabrane naslove iz serije ‘Mišo i Robin’.

Informacije o programima kina Europa potražite na www.kinoeuropa.hr.

(Visited 72 times, 1 visits today)

Komentari