Glazba

Ne propustite glazbeno društveni aktivizam Marka Brecelja u Močvari

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Necro blagonaklonost Močvare i Kornela do mojeg (našeg) stvaralačkog rada uz redovno doziranje sa zgusnutim eritrocitima omogućit će uprizorenje “Salto mortale” 17.5.2019. pod zaštitom cirkuskog šatora u glavnom gradu Lijepe vaše.

Slučajno poštovana publika moći će se upisivati u vjersku zajednicu “Nada bez razloga” i besplatno napuštati prizorište u svakom trenutku privremeno ili zauvijek. Nastupajući nećemo odgovarati za moguće ozljede psihe izazvane kulturnim programom, potpisivat ću se isključivo na drvene štipalice.

– Marko Brecelj


Program:
1. Ubodno predavanje uz vitamine za dvozube
2. Video mučenje pristojnih i bezbrižnih
3. Krave muzare i bjelačke duhovne
4. Završni izbor za najjače


Ovo je bio vrlo direktan cirkuski opis skorašnjeg cirkusa u cirkusu ravno iz usta Marka Brecelja o njegovom gostovanju, zamišljenom kao nesvakidašnji multimedijalni događaj. A za one manje upućene ili zaboravne evo par bitnih informacija.

Osebujna autorska ličnost, društveni aktivist i jedan od najboljih i najkarizmatičnijih kantautora na ovim prostorima, Marko Brecelj je široj publici poznat prvenstveno kao pjevač kultne grupe Buldožer iz njihovih najboljih dana (albumi “Pljuni istini u oči” i “Zabranjeno plakatirati”). Na opće iznenađenje, nakon uspjeha kojeg je ostvario s Buldožerom, Brecelj se odlučuje na eklektičnu solo karijeru nastupajući kako samostalno, tako i unutar projekata s grupama Marjanov čudni zajec, Javna dvaja, Strelnikoff i drugi.

Također, uz intenzivan društveni angažman, Marko je preko 25 godina i sve donedavno u Kopru vodio MKC, jedan od najdugovječnijih i najboljih slovenskih klubova.

Marko je započeo karijeru daleke 1974. godine, objavljujući debitantski album “Cocktail”. Snimljen u suradnji s renomiranim kompozitorom Bojanom Adamičem, “Cocktail” je Marka pozicionirao kao jednog od najvažnijih kantautora u bivšoj Jugoslaviji. Iako Markova karijera diskografski nije toliko bogata, kvalitetom je teško nadmašiva. “Cocktail” tako stoji rame uz rame s kultnim albumima “Odpotovanja” Tomaža Pengova, “Pjesme s planine” Drage Mlinarca i “Homo Volans” Arsena Dedića.

Netipičnu glazbenu karijeru, Marko je kroz posljednjih petnaestak godina obilježio i nizom akcija nazvanih “Meki terorizam”. Tako je između ostalog izveo simbolično bombardiranje američke ambasade i slovenske vlade u Ljubljani. Izveo je to papirnatim avionima i balonima na zrak, pokazavši što misli o agresivnoj USA i NATO politici. “Meki terorizam” je onesposobio i zvona na koparskoj crkvi, upozorivši pritom na trend klerofašizama u Sloveniji. Brecelja je javni sukob s osuđivanim koparskim gradonačelnikom Borisom Popovičem na koncu stajao i dozvole za korištenje prostora kluba MKC u kojem je djelovao sa svojim Društvom prijateljev zmernega napredka.

Glazbeno društveni aktivizam Marka Brecelja jedinstvena je pojava na ovim prostorima. Uz sve nabrojano, razlog je to da njegovo gostovanje nikako ne propustite.

Cijena ulaznice iznosit će 45 kuna.

Be social

Komentari