Istaknuto
27.11.2021.

Vrijeme čitanja: 4 minute Vlada Republike Hrvatske odlučila je odbiti prijedlog o smanjenju stope PDV-a s 25% na 5% na menstrualne potrepštine i to ne jednom, već dva puta!

24.11.2021.

Vrijeme čitanja: 3 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

Vizart

Buđenje nostalgije uz izložbu radova Nedeljka Dragića

02.03.2021. Ziher.hrFoto: HDD
Vrijeme čitanja: 2 minute

Popularan Zagi, naslovnice dječjih djela poput „Lažeš, Melita”, „Strašni kauboj” i drugih iz Biblioteke Vjeverica, žvakaće gume Tin i Tina – samo su neka od djela našeg poznatog likovnog i filmskog umjetnika Nedeljka Dragića koja ćete moći vidjeti na novoj izložbi ‘Nedeljko Dragić: Dizajn i ilustracija 1969. – 1991.’  u galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva.

Radi se ujedno i o prvoj izložbi koja na jednom mjestu okuplja njegova najvažnija djela, koja obuhvaćaju razne maskote, naslovnice knjiga, kazališne i kulturne plakate, reklamne filmove i drugo. Tako ćete uz, već spomenuta djela, na izložbi moći vidjeti i Vučka sa Zimskih OI u Sarajevu (Dragićeva crtačka interpretacija dizajna Jože Trobeca), plakate za nekadašnje Satiričko kazalište Jazavac (danas Kerempuh) i Komediju te za Međunarodni festival kratkometražnog filma u Oberhausenu iz 1984. i Filmski festival u Sydneyu iz 1973.

nedeljko dragić

Foto: HDD

Animirani film

Nedeljko Dragić jedan je od najznačajnijih predstavnika tzv. Zagrebačke škole animiranog filma, autor je niza animiranih filmova poput filma „Tup Tup” koji je bio nominiran i za Oscara, autor stripa „Tupko”, karikaturist i ilustrator. Bio je i likovni urednik najdugovječnijeg hrvatskog filmskog časopisa Filmska kultura.

„Njegov rad u kontekstu grafičkog dizajna ostao je pomalo u sjeni drugih, prije svega filmskih uspjeha. To je gotovo pa uobičajen slučaj s mnogim polivalentnim autorima poput Dragića, te je u neku ruku blizak situacijama koje smo imali priređujući posljednjih godina izložbe dizajna Gorana Trbuljaka, Sanje Iveković ili Dalibora Martinisa, gdje je također u neku ruku trebalo pokazivati kako dizajn za njih nije bio samo usputna fusnota, nego ozbiljna i kontinuirana profesionalna aktivnost čiji trag nije bio nezapažen”, rekao je u predgovoru Marko Golub.

Ipak, kada se njegove ilustracije i druga djela sagledaju na okupu „nema nikakve dvojbe da je riječ respektabilnom dizajnerskom opusu koji je u nekim svojim segmentima izravno isprepleten s drugim, ranije spomenutim Dragićevim umjetničkim aktivnostima”, istaknuto je u predgovoru.

nedeljko dragic

Foto: HDD

Izložbu u HDD galeriji možete posjetiti do 19. ožujka, a tijekom trajanja izložbe bit će održan i videorazgovor s Nedeljkom Dragićem te nekoliko stručnih vodstava. Maksimalan broj posjetitelja u galeriji u isto vrijeme je deset.

(Visited 104 times, 1 visits today)

Komentari