novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Film

Neka su rivalstva vječna (“Cobra Kai”, J. Hurwitz)

Foto: facebook.com/CobraKaiSeries/
Vrijeme čitanja: 4 minute

Nostalgija je čudan mehanizam. Koliko god to možda zvučalo neobično, ona je konstrukt koji velikim dijelom sačinjava ljudski život. Mnoge emocije direktni su potomak nostalgije, a pogotovo ljubav. Upravo na ovom principu, htjeli mi to priznati ili ne, nastaje veliki broj modernih filmova i serija, nastavaka nakon nekoliko desetljeća, remakeova itd. Nekada su ove tvorevine kvalitetno napravljene, nekada nisu, ali njihova je funkcija, barem u jednom malom broju slučajeva, obnavljanje one privrženosti koju smo nekada imali pri izvornom gledanju. Oni udišu novi život naslovima koji su polagano bivali zaboravljani. Nostalgija je glavni pokretački mehanizam i serije Cobra Kai.

Prošlo je više od trideset godina nakon događaja iz prvog filma u serijalu Karate Kid. Johnny Lawrence i Daniel LaRusso vode svoje živote u sunčanoj Kaliforniji – svaki na svoj način. No ono što primjećujemo već u prvim kadrovima jest upravo onaj duel koji je prije tri desetljeća na neki način zacementirao sudbine ove dvojice. Prvi živi u iznajmljenom apartmanu i jedva sastavlja kraj s krajem, dok drugi vodi luksuzan život. Nakon svega nekoliko slučajnih susreta i događaja njihovi će se životi ponovo susresti te će probuditi događaje i osjećanja iz vremena onog finalnog duela, a s njima i činjenica da neke stvari, poput tereta, nosimo cijeli život.

Pravda i iskupljenje

Nostalgija je, dakle, ne samo osnova na kojoj je nastala ova serija, nego je i temeljni dinamički motiv preko kojeg se plete i razvija radnja. Ono što je drugačije u odnosu na ranije filmove je to što svijet promatramo s točke gledišta Johnnyja Lawrencea. Već iz nekoliko prikazanih kadrova shvaćamo da ovu osobu život nije milovao te da je tek jednu stepenicu do toga da postane beskućnik. Nakon što pomogne Miguelu, dječaku iz susjedstva, i spasi ga od zlostavljača, Miguel će htjeti da od njega nauči kako se obraniti. Na taj je način sve postavljeno za stvaranje novog naraštaja Cobra Kai boraca. Johnny, međutim, za razliku od njegovog učitelja, regrutira drugačiji tip učenika. Počevši od Miguela, a kasnije i drugih učenika, svi su oni bili ili još uvijek jesu mete vršnjačkog nasilja u školi, na ulici i drugdje.

Johnny, prema tome, ovu djecu uči samoobrani od istog tipa ljudi kakav je on bio prije više od trideset godina. I premda njegov pristup ovome i dalje u sebi nosi klicu ubačenu od strane njegovog učitelja, Johnnyjev put u ovoj seriji je dobronamjeran i svrsishodan. U svakom trenutku, bilo da je on pobjednički, bilo da je rušilački, Johnny djeluje kao onim tipom antijunaka za kojeg navijamo i želimo da uspije. Njegov pandan Daniel LaRusso pak na trenutke poprima oblik pravog negativca, iako znamo da i njegove postupke pokreće ista prošlost preko koje i on, kao i Johnny, teško prelazi. Cobra Kai, u stvari, više djeluje kao neki oblik Johnnyevog iskupljenja zbog događaja iz davno završenog vremena, na koje ga sjećanje stalno vraća i proizvodi mnoga emotivna prevrtanja. Ova emotivna prevrtanja će bez sumnje osjetiti i svaki gledatelj koji je nekada bio privržen ovim likovima.

Foto: facebook.com/CobraKaiSeries/
Iznenađenje godine

Nakon pet Karate Kid filmova (uključujući i onaj s Jackie Chanom), skepticizam o ovoj seriji je bio i relativno opravdan. Ali ono što je YouTube Red produkcija, uz pomoć producenta kao što je Will Smith, uspjela napraviti premašilo je sva očekivanja. Cobra Kai ne samo da njeguje tradiciju filmova na kojima je nastala, nego je i grli i oslanja se na istu. Zbog toga čitava serija odiše duhom 80-ih i ranih 90-ih godina. Cjelokupna atmosfera serije, od starog rock’n’rolla do svjetonazora tih vremena, koji se prvenstveno otjelotvoruju u liku Johnnyja, jednostavno zaokuplja pažnju i ostavlja neosporan osjećaj zadovoljstva.

Glumačke su izvedbe na relativno kvalitetnoj razini, što je posebno zanimljivo zbog toga što većinu glumačke postave čine tinejdžeri, kao i ne tako afirmirani glumci. Williama Zabku i Ralpha Macchia je čisto zadovoljstvo gledati ponovo u ulogama koje su obilježile njihove živote i karijere (a pogotovo u scenama koje dijele zajedno). No zvijezda ove serije je Zabka koji briljira u ulozi Johnnyja. Do izražaja posebno dolazi njegov humor koji izlazi iz njegove izdvojenosti iz modernog svijeta (on je još uvijek klinac zarobljen u 80-ima). On teče tako prirodno i lagano, bez naročitog forsiranja, a Zabkina pojava i karizma, uz Macchia, nosi čitavu seriju.

Tko je zaista pravi Karate Kid?

Cobra Kai je zaista nadmašio sva očekivanja i fanovi ovog serijala definitivno će uživati u finalnom proizvodu. Moje bi se najveće zamjerke odnosile na ulogu Johnnyevog sina te njegovu cjelokupnu motivaciju, koja za mene nije bila dovoljno opravdana, no ona samostalno ne utječe na čitav dojam o seriji.

U sjećanje mi dolaze epizode serije How I Met Your Mother u kojoj lik Barneyja Stinsona govori da je Johnny oduvijek bio pravi Karate Kid. Tada mi je to bilo smiješno i zanimljivo, ali danas nakon gledanja ove serije, recimo da su šanse za to podjednake. Ono što je bitno je da prostora za drugu sezonu ima te da su velike šanse da ćemo je i dobiti, a što će konačni rezultat biti pred nama je da anticipiramo. Cobra Kai je serija koju nismo tražili, ali je definitivno serija zbog koje nam može biti drago što smo je dobili te je itekako štivo koje se ne propušta.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari