Film

COBRA KAI (četvrta sezona): Neočekivani obrat ujedinio kritičare

Cobra Kai 4
Vrijeme čitanja: 3 minute

Nisam pobornik agregata ocjena, ali ne mogu reći da nije impresivno da „Cobra Kai” na platformi Rotten Tomatoes drži prosjek od 95%. Štoviše, najnovija četvrta, kao i prva sezona od kritičara su dobile ocjenu 100%. Kako to da su kritičari tako jednoglasni?

Po svemu sudeći, „Cobra Kai” uopće ne bi trebala funkcionirati. Serija se fokusira na ‘zlikovca’ Johnnyja Lawrencea (William Zabka) umjesto na prvotnu zvijezdu – Karate kida Daniela La Russoa (Ralph Macchio). Zahvaljujući ovom preobratu, „Cobra Kai” dobiva mnogo više materijala za razradu. Kao i momenata za komediju i nove sukobe.

Neočekivani obrat kao kamen temeljac nove sezone

Kada smo ga prvi put ponovno sreli, Johnny Lawrence ležao je na podu mamuran. Saznali smo da je otuđen od sina, nema stalan posao, zaostao je u prošlosti i opija se do besvijesti kako bi zaboravio na svoj otužni život. Daniel LaRusso, s druge strane, dobrostojeći je prodavač automobila s brižnom obitelji i dobrim ugledom.

Cobra Kai
facebook.com/CobraKaiSeries

Njihovi svjetovi se ovaj puta sukobe zbog djece za koju se brinu. Johnny je pod okrilje uzeo svojeg susjeda Miguela kojeg maltretiraju u školi. On u njemu pobuđuje želju da ponovno otvori Cobra Kai dojo i mladima u Valleyju pruži samopouzdanje onako kako ga je u njega usadio sensei Kreese.

Kada LaRusso sazna da je njegova stara konkurencija ponovno izgmizala ispod kamena (da se malo referiram na zmije) on otvara konkurentni Miyagi-do. Zahvaljujući tome on i Johnny sve se češće nalaze u konfliktnim i zabavnim situacijama.

Mogu li Johnny Lawrence i Daniel LaRusso surađivati u bori protiv opasnijeg neprijatelja?

Na kraju treće sezone, Kreese je preuzeo Cobru Kai i od preostalih učenika želi napraviti brutalne borce kako bi pobijedio u nadolazećem All Valley turniru. Ako Cobra Kai izgubi na prvenstvu, Kreese obećava da će napustiti karate klub. Kreese svoje nade u pobjedu polaže u Johnnyjevog sina Robbieja i opasnu uličarku Tory. Miyagi-do se nada da će Danielova kći Sam odnijeti pobjedu dok novooformljeni Jonnyjev ‘Eagle Fang’  šampiona ima u Miguelu.

Cobra Kai
facebook.com/CobraKaiSeries

Ljepota serije nalazi se u tome da se neprestano bavi istim temama, ali ih priča na različit način. Ponovno se mladi karataši svađaju na školskim hodnicima i mjestima na koje izlaze; ponovno su odlučili da se neće tući prije turnira; Johnny i Daniel ponovno žele učiniti ono što je najbolje i ponovno čine iste greške; ponovno frcaju ljubavne i ljubomorne iskre među mlađim likovima.

A onda opet, „Cobra Kai” ponovno ima nešto bitno za reći o dualnosti između zlikovaca i heroja, istine i pravde, zacementiranih uvjerenja i želje za promjenom na bolje. Zahvaljujući vidljivoj strasti pisaca serije prema originalnom materijalu, ove jednostavne, pa čak i sladunjave teme postaju dio dirljive razrade likova na granici karikature.

U četvrtoj sezoni pripremite se na još smijeha na Johnnyjeve inovativne uvrede. Neće nedostajati ni uživanja u prepucavanju s Danielom. Tučnjave među mladima u usporenim snimkama pridodat će osjećaju divljenja. Odnosi među likovima će se produbiti, jer će se mnogi od njih će zagledati u sebe i napokon preuzeti odgovornost za svoja djela. A kad napokon dođe do turnira, pripremite se navijati na rubu stolice do samog, neizvjesnog kraja.

U svakom slučaju, Johnny Lawrence bi bio ponosan jer je „Cobra Kai” i nakon četiri sezone još uvijek potpuno i neporecivo badass.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari