Film

Neustrašiva borba za vlastito oslobođenje (“The Divine Order”, P. B. Volpe)

bozanski red
Foto: ZFF press
Vrijeme čitanja: 3 minute

Otvorenje je ovogodišnjeg 15. izdanja Zagreb Film Festivala obilježilo prikazivanje drame Petre Biondine VolpeBožanski red (The Divine Order). Ova je švicarska drama, osim što je postigla iznenađujući međunarodni uspjeh te osvojila nagrade publike na Tribeca Film Festivalu i Traverse City Film Festivalu, dobila nominaciju za Oscar u kategoriji Best Foreign Language Film. Božanski red obrađuje do danas aktualnu temu ženske borbe za vlastita prava i pravo glasa te društveni položaj i priznanje, a zahvaljujući svojoj jednostavnosti i toplini bez sumnje postaje blizak gledateljima.

„Božanski red“

Radnja drame oživljava godinu 1971. u kojoj su u svijetu zabilježene brojne političke i društvene promjene, a smještena je u maleno i zabačeno švicarsko selo okruženo planinskim krajolikom u kojem je, bez obzira na te revolucionarne događaje, vrijeme naizgled stalo. Naime, ondašnji politički i vjerski vođe u Švicarskoj u to su se vrijeme pozivali na tako zvani „božanski red“ s ciljem opravdavanja činjenice da žene ne mogu imati pravo glasa i da se od njih očekuje isključivo briga za supruga, djecu i kućanstvo dok za njih odlučuju muškarci.

The Divine Order
Foto: Trailer screenshot

Naizgled savršeno prirodno i mirno okruženje kakvo u sadašnjem kontekstu može predstavljati idealan bijeg od realnosti svojim stanovnicima ostavlja dojam odvojenosti od svijeta te zapostavljenosti. Protagonistica je povučena kućanica Nora (Marie Leuenberger) koja je, kao i ostale žene u mjestu, naučena da svoje mišljenje drži za sebe, a da u njezino ime odlučuje njezin suprug Hans (Max Simonischek).

Suočena s vlastitim željama, a prema tome i nemogućnostima, Nora se osjeća potpuno odvojeno od svijeta u kojem se događaju stvari o kojima ona može jedino sanjati. Upravo se u to vrijeme ženama u njezinoj neposrednoj blizini događaju nepravedne stvari o kojima odluke donose njihovi supruzi ili očevi, a posljedica su njihove želje za donošenjem vlastitih životnih odluka. Stoga se Nora, nakon što joj suprug odbije dopustiti da se zaposli kako bi razbila monotonu svakodnevicu, odluči informirati o bračnom zakonu i vlastitim mogućnostima maštajući o životu kakav bi htjela voditi što je prikazano kao svojevrstan bovaristički moment.

Zajednička borba za slobodu

Nakon što se u ideji za žensko pravo glasa priključi nekolicini žena, Norin se lik vrlo brzo kroz dinamičnu i humorističnu priču pretvara u modernu i upornu ženu koja se ističe svojom upornošću i buntovničkom snagom usmjerenima ka velikoj društvenoj promjeni od koje strahuju muškarci, ali i brojne žene. Bez obzira na neodobravanje vlastite obitelji i mještana, Nora se neustrašivo i tvrdoglavo prepušta svojim ciljevima ohrabrujući svoju ženstvenost i seksualnost te ostavljajući svakodnevni život iza sebe.

The Divine Order
Foto: botanyandbooks.tumblr.com

Božanski red pristupa iznimno ozbiljnoj, a čak i danas aktualnoj, temi borbe za prava žena i problemima društvenog odnosa prema ženama na prilično slojevit, ali u narativnom smislu jednostavan način ispunjen humorom i originalnom glazbom koja pojačava dojam emocionalne težine. Ipak, bez obzira na težinu i složenost samog povijesnog događaja, film odaje dojam ženstvene lepršavosti vođen osjećajima motivirajuće hrabrosti i buntovništva te portretira važnost težnje ka društvenoj pravdi usred neodobravajuće mase u kojoj muškarci strahuju od pokazivanja slabosti, a žene od izražavanja buntovništva pred gomilom.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari