Knjige

Recenzija: “Noćni cirkus”- magija, ljubav i puno, puno neobičnog

Foto: erinmorgenstern.com
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: erinmorgenstern.com
Foto: erinmorgenstern.com

“Cirkus stiže bez najave. Ne prethode mu nikakve objave, nikakve tiskane obavijesti po oglasnim stupovima i pločama u središtu grada, ne spominju ga i ne reklamiraju u lokalnim novinama. Naprosto je tamo, a još jučer ga nije bilo.”

Ovako započinje roman prvijenac američke autorice Erin Morgenstern koji  je svojom magičnošću i ljepotom osvojio čitatelje diljem svijeta. Originalan, čaroban i poseban samo su neki od epiteta koje su mu dodijelili kritika i čitatelji. Noćni cirkus ili Le Cirque des Reves, kako ga nazivaju u romanu, odmah je nakon objave u rujnu 2011. pokazao da je bio pun pogodak. Preko noći je postao bestseler, a Summit Entertainment je otkupio i filmska prava pa ćemo vjerojatno ovu neobičnu priču uskoro gledati i u kinima.

Moj susret s ovim romanom dogodio se spontano, jednog rujanskog popodneva dok sam u nedostatku drugih aktivnosti šetala jednom svima nam znanom knjižarom u centru Zagreba. Prvo što mi je zapelo za oko kod ove knjige bila je predivna naslovnica koja ne može ne privući pažnju. Crna i bijela kombinirane na način koji sasvim odgovara ovom romanu, sa samo jednim crvenim detaljem.
Čim sam prolistala knjigu znala sam da je to to, da tu knjigu moram pročitati. Taj osjećaj razumijet će ostali knjigoljupci, jer on se teško opisuje riječima, ali svi ljubitelji dobre priče osjetili su ga barem jednom u svojoj čitateljskoj karijeri.

Foto: erinmorgenstern.com
Foto: erinmorgenstern.com

Noćni cirkus priča je o nesretnoj ljubavi, magiji i igri u kojoj igrač može izgubiti sve, pa i samoga sebe. Od prve do posljednje riječi odiše nadnaravnim i čitatelj ima osjećaj da je i sam uvučen u magičan svijet cirkusa.
Radnja romana prati dvojicu mađioničara- jednog razmetljivog i okrutnog, a drugog samozatajnog, nesklonog da svoje prave sposobnosti tako lako rasipa, ali nimalo manje okrutnog. Jedan ima kćer, drugi će pronaći štićenika. Započet će igru koju, zahvaljujući svojim magijom produženim životima, igraju stoljećima, a koja uvijek završava istim ishodom – smrću jednog od sudionika. Samo će im ovaj put planove pokvariti njihovi vlastiti  igrači- Celia i Marco.
Naizgled možda samo jedna od priča u kojoj se ljubav bori protiv zla, Noćni cirkus je mnogo više od toga. Život cirkusa, magija koja ga okružuje i kako on utječe na živote likova središte su priče. Sve je povezano s cirkusom jer on je poprište borbe koja se odvija između Celie i Marca, ali i rezultat njihove ljubavi.

Mnogo puta sam pročitala kako Noćni cirkus uspoređuju s Harryjem Potterom, knjigama Neila Gaimana i mnogim drugim djelima fantastičnog žanra. Ne bih se složila s tim, je Morgensternica je stvorila nešto što se ne može svrstati u neki kalup, iako ljudi to jako vole raditi. Ljubav, okrutnost, strava i magija pomiješani su tako da je stvoren neobičan, ali izvrstan roman. Unatoč dojmu nedovršenosti koji čitatelj dobiva na kraju( iako je to možda učinjeno s namjerom, pošto autorica ne negira mogućnost nastavka) te prebrzog i pomalo nejasnog raspleta nakon dosta duge radnje, ovo je roman koji se isplati pročitati ili, kako je rekla Danielle Trussoni, autorica Angelologije: “Odlučite li ove godine pročitati samo jedan roman, neka ovo bude taj”.

Be social
Što misliš o ovoj knjizi?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari