Film

Nominacije za Oscara 2023: (Ne)ugodna iznenađenja

oscari 2023
Foto: canva.com
Vrijeme čitanja: 2 minute

Prije nekoliko dana, 24. siječnja, objavljene su nominacije za filmsku nagradu Oscar. „Sve u isto vrijeme” predvodi listu, Netflix im je za petama, a gdje je nestao Čovjek-šišmiš?

Superherojski film o beskonačnosti paralelnih svemira koji produciraju braća Russo (redatelji filmova „Osvetnici: Rat beskonačnosti“ i „Osvetnici: Završnica“) zasigurno ne zvuči kao film koji će pokupiti čak 11 nominacija za Oscara, no upravo to se dogodilo. Nije riječ o još jednom proizvodu iz Marvelove kuhinje, već o „Sve u isto vrijeme“, filmu nezavisne produkcije koji je oduševio glasače Akademije filmskih znanosti i umjetnosti svojom originalnošću, hibridnošću žanrova (superherojski, borilački, dramski, komedija, animirani i što-sve-ne film), tehničkim dostignućima, glumom i drugim značajkama koje ga čine uistinu posebnim. Film redateljskog para Daniels postao je i najprofitabilniji nezavisni film i donio nominacije legendi hongkongških filmova Michelle Yeoh koja je time postala prva Azijatkinja u utrci za najbolju glumicu te prvu nominaciju za kraljicu horora, Jamie Lee Curtis.

Na Zapadu ništa novo“, kaže naslov filma s 9 nominacija, no ni to nije posve točno – pregršt je iznenađenja na listi nominiranih.

Blockbusteri i previranje Hollywooda o samom sebi

Višestruko nagrađivani redatelj Steven Spielberg tako je dobio samo 7 nominacija za svoj poluautobiografski film o odrastanju mladog filmaša koji neodoljivo podsjeća na njega, Elvis je, unatoč tome što nije postao općeprihvaćen od kritike, dobio čak 8 nominacija dok je film „Duhovi otoka“ s 9 nominacija postao najljući takmac u borbi s filmom „Sve u isto vrijeme“.

Titulu najboljeg filma mogli bi ponijeti i blockbusteri „Avatar: Put vode“ i „Top Gun: Maverick“ što je još nevjerojatnije kad se uzme u obzir činjenica da Akademija nepovoljno gleda i na nastavke filmova i na filmove koji obaraju rekorde zarade na kino-blagajnama svijeta.

Nisu ni glumačke kategorije ostale neokrznute kontroverzama – oskarovka Viola Davis ostala je bez nominacije za ulogu u filmu „Žena kralj“, a isto se dogodilo i Tomu Cruiseu za ulogu Mavericka u istoimenom filmu. Neki su dobili i više no što su njihovi filmovi zaslužili i tako se izdignuli iz pakla loših ocjena i kritike i publikem poput Ane de Armas koja je dobila nominaciju za ulogu Marylin Monroe. Blonde je „bolje“ prošao na nominacijama za Zlatnu malinu gdje je dobio 8 nominacija.

Voli li Hollywood filmove o Hollywoodu? Ne da voli, on ih obožava – ili je tako bilo dok na scenu nije stupio kontroverzni „Babylon“ redatelja Damiena Chazellea koji je naposljetku dobio samo tri nominacije. Puno premalo za ono što mnogi nazivaju „Bilo jednom u Hollywoodu“ na steroidima.

Mig superherojskim filmovima

Da Marvel nije samo filmski ekvivalent vožnje zabavnim parkom potvrđuje i prva nominacija jednog njihovog glumca za Oscara. Riječ je o sjajnoj Angeli Bassett i njenoj nominaciji za najbolju sporednu glumicu u inače solidnom „Black Panther: Wakanda zauvijek“.

I dok se jedan stripovski film okitio s pet nominacija, onaj o Batmanu mora se zadovoljiti samo s tri – izmaknule su mu one za originalnu glazbu, fotografiju i mnoge druge koje je ovaj vrstan film zaslužio.

U kategoriji stranog filma nominaciju nije dobio južnokorejski film „Decision to Leave“ koji je prema mnogima zaslužio i tu i nominaciju za najbolji film.

Istu ili sličnu sudbinu dijele i nepravedno zapostavljeni filmovi koji su trebali osvojiti sljedeće nominacije: „Meni“ (za najboljeg sporednog glumca za Ralpha Fiennesa, originalni scenarij, scenografiju, fotografiju, originalnu glazbu), „Ne brini draga“ (za originalnu glazbu i kostimografiju), „Nikako“ Jordana Peelea (za fotografiju i zvuk), „Sjevernjak“ (kostimografiju i scenografiju) i mnogi drugi filmovi koji nisu našli svoje mjesto pod hollywoodskim suncem nagrađivanja.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari