Glazba

Nova glazba: Bang Bang, Vedran Ljubenko, Major Lazer, Glass Animals, Korn i drugi

nova glazba
Vrijeme čitanja: 3 minute

Nadam se da ste se najeli od prošle srijede jer je u Lijepoj našoj postalo popularno brojati zalogaje. To je čak bilo bitnije i od novih fontana i Europskih sveučilišnih igara kojima smo bili domaćin. No nećemo još dugo čekati na nova sportska događanja jer su naši sportaši na putu za Rio de Janeiro. Da bi trebali biti na oprezu govori i činjenica je netko pokušao ukrasti olimpijski plamen, srećom bezuspješno. No na žalost, Postolar Tripperi nisu bili te sreće da izbjegnu krađu. Nakon koncerta na Prviću nestala je Lukina truba. On svoj talent i trud nije nikome ukrao pa bi bilo lijepo kada bi dobio svoj instrument natrag. Ako znate nešto o tome recite im, u ovom slučaju ne vrijedi ona p**** ´ko izda. Oni kojima je kompletna oprema na broju radili su na novim izdanjima da nam olakšaju ljetne temperature pa krenimo u novi pregled Nove glazbe.

Vedran Ljubenko započinje solo karijeru singlom Papučar. Natjecatelj glazbenog showa The Voice objavio je simpatičnu blues tužaljku o patnjama jednog običnog muškarca koji plaća visoku cijenu taštine svoje bolje polovice. Istjeran čak i od televizora zbog sapunica smišlja kako ostati zdrav i imati dovoljno sredstava, jer će u suprotnom ostati sam. Kaže, moderno je biti papučar…

The Blondes predstavljaju svoj treći autorski uradak Paralelni svijet. Emanuela Lazarić Ella i Kristina Radovčić Kiki tvore ovaj opatijski duo koji je nastao 2013. godine uslijed odluke da se iz voda arhitekture i dizajna interijera presele u one glazbene. Jednostavna sanjarska balada zanimljivog aranžmana intrigira već na prvo slušanje.

Još jedan duo našao je svoje mjesto u ovom pregledu, a to su Nikolina Tomljanović, članica grupe E.N.I. i Sandro Bastiančić, frontmen En Facea. Optimistična pjesma koju je Sandro napisao i uglazbio njihov je adut na ovogodišnjim Večerima dalmatinske šansone. Mazni glas vokalistice spaja se s pomalo ukočenim glasom muške polovice dua, a skupa poručuju Bit će sve u redu.

Prijezir je izašao iz radionice grupe Bang Bang. Priča o prevarenoj ženi koja ne oprašta tema je pjesme izvedene u blues varijanti, a ime singla odgovor je na pitanje što ostaje nakon učinjenog. Sigurnost u odluku o kraju osjeća se i u sigurnom vokalu Lare Antić koja je, uz pripadajuću glazbenu podršku ostatka benda, vjerno prenijela svu dramu jedne završene ljubavi.

Berlinski elektro trojac Moderat, nakon objave aktualnog trećeg albuma „III“ u travnju ove godine dotrčali su do novog remixanog singla Running. Postoji nešto opuštajuće u zadanom ponavljanju ritma koji se nadopunjava zvukom u pravilnim razmacima. Iako možda nekima ne bi palo na pamet opustiti se uz ovakvu vrstu glazbe, to uopće nije loša ideja.

Najavljujući izlazak albuma krajem rujna, Regina Spektor objavila je prvi njegov singl. Umjetnica rođena u Moskvi kao djevojčica je s roditeljima emigrirala u SAD te nastavila glazbenu naobrazbu. Nakon što je samostalno objavila tri albuma, potpisala je ugovor s izdavačkom kućom te od tada lakše kroči glazbenom scenom.  Poslušajte elektro pop pjesmicu Bleeding heart.

Engleska indie rock skupina Glass Animals najavljuje svoj drugi album “How To Be A Human Being” singlom Youth. Klasičan indie izričaj glavna je karakteristika ove pjesme – nježan vokal i lagana glazba audio su podloga sjetnom spotu kojem malo živosti unosi dječačić koji trčkara dok zaposlena majka radi.

Major Lazer + Justin Bieber + = Cold Water. Major Lazer još su jednom odabrali prave glazbenike za suradnju te su udruženim snagama stvorili pravi ljetni hit. Pjesma ljubavne tematike bez puno kompliciranja prigodna je za slušanje u opuštajućoj atmosferi uz lagano njihanje. Da si skratite vrijeme do izlaska albuma krajem ljeta, poslušajte ovaj glazbeni uradak.

Za odmak od popularnih ljetnih hitova pobrinuli su se članovi Korna. Njihov aktualni singl ne razlikuje se od prijašnjih, ostali su vjerni svom zvuku. Rotting In Vain još je jedna pjesma u kojoj su iskombinirali patnju, tjeskobu i ljutnju s pjevanjem, vrištanjem i prelascima iz nešto blažih u jako žestoke zvukove. Neke se stvari ne mijenjaju, ako ste fan Korna od njihovih početaka nećete biti razočarani.

Ljeto je očito popularno vrijeme za suradnje pa tako ni Troye Sivan nije odolio tom fenomenu, a njegov odabir je bila Alessia Cara. Dvoje mladih pjevača napravili su komercijalnu ljubavnu pjesmu koja zvuči kao nešto što ste već negdje čuli, iako je nova. Za malo razbijanja monotonije zaslužni su glasovi dječjeg zbora koji se mogu čuti u Wild.

R’n’b pjevačica Mabel također ne djeluje sama u Thinking of you. AJ Tracey unio je malo osvježenja u pomalo monotonu ali ne dosadnu pjesmu svojim rap dionicama ubačenim između njenih pjevnih. Za sada samo kao audio singl ova će pjesma pokušati doprijeti do ušiju slušatelja željnih nove ali dobro poznate klupske glazbe te ćemo njome završiti ovaj pregled noviteta.

Novu glazbu ovog je tjedna birala Vlatka Semenčić.

 

 

 

 

Be social

Komentari