Glazba

Nova glazba: Radiohead, Alicia Keys, Rihanna, Josipa Lisac, Meritas i drugi

nova glazba
Vrijeme čitanja: 3 minute

Tjedan iza nas krcat je novitetima pa bez okolišanja počinjemo s domaćim snagama. Ovog mjeseca, točnije 14. svibnja, Tvornica kulture bit će domaćin indie rock triju Punčke. Djevojke će promovirati svoj album “Ništa nije kako se čini”, no do tada poslušajte njihov treći singl s albuma – U mraku. Ako si pomislio da je ovo jedna od njihovih mračnijih pjesama – prevario si se! Pjesma, kako one kažu, govori o snazi prave ljubavi i prijateljstva.

Pjesma Zbog tebe Miroslava Evačića u suradnji sa suprugom Gordanom ovih je dana dobila i spot. Pjesmu su posvetili njihovoj osmogodišnjoj kćerki Sunčani, djevojčici s autizmom koju gledamo u spotu.

Moj osobni favorit nove glazbe ovog tjedna nova je pjesma Josipe Lisac – Moja magija. Pjesma oslikava magiju ljubavi i ostaje u uhu slušatelja u trenutku. Rijetko tko je neće prihvatiti i nakloniti se još jednom Josipi; nakloniti se divnim riječima pjesme, melodiji i spotu koji u slow motionu prezentira čari ljubavi.

Anita Valo i Meri Jaman, poznatije kao glazbeni sastav Meritas, najavile su novo studijsko izdanje. Vrijeme provode u studiju snimajući sedmi album, a dok ne dobijemo kompletan materijal poslušajte njihov novi singl Pričaj mi.

Autorsko djelo Marijana Bana Ona zbori otpjevali su grupa Sunnysiders, ali u svojoj blues verziji. Pjesmom najavljuju album “10 kartolina s daleke obale” na kojem će se naći deset bluesy obrađenih i prearanžiranih pjesama Daleke obale. Album izlazi tijekom svibnja.

Ivan Ščapec, poznatijii kao Seine, ovaj tjedan donosi novi videospot za pjesmu Kritika čistog razuma koja je ujedno i prva pjesma s budućeg izdanja najavljenog za kraj godine.

Novi videospot ne donosi samo Siene, već i Kawasaki 3p za svoju pjesmu Šatro. Pogledajte ga u nastavku.

Kao zadnji domaći novitet dolaze nam The Ant – Anthony Kukuljan sa svojim sugrađanima Vladimirom Tomićem (Moskva), Brankom Kovačićem (Jonathan) i Franjom Jardasem (Father) snimaju svoje novo diskografsko izdanje. Ovih dana objavili su singl Skinny Little Lover. To je pjesma koja će vam se svidjeti na prvu ukoliko volite žestoke riffove i mračnu atmosferičnost.

Kad pomislim da su strani noviteti ovoga tjedna zakazali te da će znatnu riječ voditi domaća scena koja nepritajeno prevladava novitetima, dočeka me nova pjesma Radioheada. Čekali smo i dočekali smo. Doduše, dalo se naslutiti da će ubrzo objaviti svoj novi materijal, ali i dalje je iznenađenje kad ga dočekaš nepripremljen u kišno popodne. Nakon što su pridobili pažnju fanova obrisavši sve svoje objave na društvenim mrežama i web stranici, samo dan nakon dizanja medijske frke na svojoj web stranici objavljuju kratku najavu za novu pjesmu. Isječak pjeva ptice ubrzo je dobio i nastavak pa su nekoliko sati poslije izbacili novi singl pod imenom Burn The Witch. Popularni glazbeni portal Pitchfork nedugo nakon objave pjesme klasificirao ju je jednom od najboljih pjesma. U nastavku poslušajte novu pjesmu i pogledajte spot.

Nakon tri godine evocirao se i američki indie rock bend Local Natives. Poslije „Hummingbird“ albuma njihova stranica nije se punila novotarijama – sve do nedavno. Izbacli su singl pod imenom Past Lives koji je doživio svoje predstavljanje na njihovom nedavnom koncertu u San Franciscu.

Nakon godinu dana zatišja vratila nam se Alicia Keys. “If you could love somebody like me, you must be messed up too” stih je njezine nove “catchy” pjesme In Common. Najavila je izbacivanje novog albuma krajem godine, a do tada uživajte u njezinoj novoj pjesmi.

Zanimljiva kolaboracija nakon zajedničkog nastupa na Coachella festivalu obistrinila je djelovanje Keshe na glazbenom području  i Zedda – otpjevaviši  True Color. Radi se o pjesmi sa zadnjeg Zeddovog albuma.

U ovotjednom pregledu tabloide ne puni samo Beyonce, već i Rihanna. Nakon nastupa na Coachelli njezina pjesma We found love s albuma “Talk Talk Talk” dobiva nastavak. Ona i Calvin Harris zajedničkim trudom donose novi singl This Is Whar You Came For.

Novu glazbu ovog je tjedna birala Jelena Hac.

 

 

Be social

Komentari