novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Glazba

Nova glazba: Flyer, Mel Camino, Iz@ Medošević, Pipsi i drugi

nova glazba
Vrijeme čitanja: 3 minute

Ovog tjedna smo glazbenim novitetima pristupili svojevrsnim minimalizmom. Odabrali smo nekoliko vrijednih primjera domaće i strane glazbe. Neki od njih će poslužiti kao prilika za skrenuti misli s političkih kaosa na koncerte koji su iz dana u dan sve bliže. Ono što se također bliži su mnogobrojni festivali. Ne bi bilo loše da se spustimo u niski start i započnemo s pripremama na još jedno ludo i nezaboravno ljeto.

Domaća i regionalna glazba

Flyer – Kako da te ne volim

Grupa Flyer započinje pregled domaćih noviteta singlom Kako da te ne volim kojim su najavili skorašnji izlazak svog trećeg studijskog albuma “3”Novu pjesmu autorski potpisuje klavijaturist Flyera Mario Kovač. Za aranžman pobrinuo se cijeli sastav. Pjesma pozitivne tematike nosi dobre vibracije, a sjajan tekst govori o savršenom danu koji popravlja sve loše i nosi dobre stvari. Gosti Flyera na ovom singlu su Andrej Jakuš na trubi i Dalibor Kasunić na trombonu.

Mel Camino – Novo vrijeme

Velikogorički rock sastav Mel Camino predstavlja singl i videospot Novo vrijeme kojim najavljuje novi, četvrti studijski album nazvan “Kad? Sad!”. Autor glazbe i teksta je Zlatko Majsec, aranžman potpisuju Mel Camino i Mark Mrakovčić, koji je snimio i producirao pjesmu. Redatelj videospota je Mislav Muretić, a spot je snimljen malo drugačijom tehnikom od onih koje se koriste na našim prostorima – one take izveden unatrag.

Audio Detektiv – Mi možemo

Nakon zapaženog debitantskog singla Malo vremena za nas, rock bend Audio Detektiv predstavlja animirani spot za singl Mi možemo. Glazbu i tekst za novi singl napisao je Bruno Tkalec, dok je aranžman djelo cijelog sastava.

Iz@ Medošević – Čubiš uz TV

Iz@ Medošević predstavlja Čubiš uz TV, peti po redu singl koji se nalazi na albumu prvijencu iz 2016. pod nazivom “Granulo je sunce”. Pjesma je snimljena u studiju Manufaktura, video potpisuje Enver Krivac, a uz Iz@a, aranžmane su radili Tommazzo Gallina i Zoran Medved. Harmoniku je svirao Filip Marčeta.

Pips, Chips & Videoclips – K1

Singl K1 neponovljivih Pips, Chips & Videoclipsa ovog tjedna se nalazi na našoj listi noviteta zbog videa koji mu je pridružen. Nina Violić, heroina hrvatskog glumišta srednje generacije, već četvrti puta sudjeluje u nekom njihovom spotu. Režiju potpisuje Ven Jemeršić, nagrađivani slovenski režiser i snimatelj mnogobrojnih filmova, serija, reklamnih kampanja i videospotova. Singl je snažan, a riječi pusti mi vrata da uđem da ne rastavljam krov zvonit će još dugo u mnogim glavama.

E:S:T:E:R – Rolo bi taj zatvor

Dvojac E:S:T:E:R objavio je novi, četvrti po redu spot i singl Rolo bi taj zatvor. Nakon Samo tvrdo brate, Bogovi i Kloniraj, E:S:T:E:R objavljuje još jednu provokativnu i, po nekim obožavateljima, najdirektniju pjesmu do sada.

Vlada Divljan i Neposlušni – Neposlušna građanka

Neposlušna građanka je zadnja pjesma nastala pod perom neprežaljene glazbene legende Vlade Divljana. Grupa Neposlušni koju čine njegovim prijatelji i glazbenici Bojana Vunturišević, Milorad Ristić, Petar Rudić, Goran Milošević i Jamal Al Kiswani pomogla je u njenoj realizaciji. Pjesma je nastajala u periodu od 2011. do 2013. godine.

Strana glazba
The National – The System Only Dreams in Total Darkness

Ljubljeni američki rockeri The National objavili su novi singl The System Only Dreams in Total Darkness kojim najavljuju novu svjetsku turneju, ali i sedmi studijski album pod nazivom “Sleep Well Beast”.

Fleet Foxes – Fool’s Errand

Novi studijski album “Crack-Up” svojim novim singlom također najavljuje američki indie folk bend Fleet Foxes. Pjesma pod nazivom Fool’s Errand još će malo više natjerati na uzbuđenje i nestrpljenje dok neprimjetno odbrojavamo dane do koncerta koji će zagrijati zimske dane i uljepšati kraj godine. Već i ptičice na grani znaju da Fleet Foxes nastupaju u Zagrebu 9. studenog u sklopu Žednog Uha u Tvornici kulture.

Mogwai – Coolverine

Škotski post rock moguli Mogwai također su nas ovog tjedna uveselili ne jednim, nego dva noviteta. Singl Coolverine najavljuje novi studijski album pod nazivom “Every Country’s Sun”

 

Cigarettes After Sex – Each Time You Fall In Love

Šlag na torti ovotjednih noviteta prepuštamo američkom dream pop bendu Cigarettes After Sex. Novi singl također prati najavu o albumu čiji izlazak se očekuje početkom lipnja. Skoro pa rasprodani koncert u Tvornici kulture 13. lipnja samo što nije pred vratima. Do tada uživamo u novom singlu Each Time You Fall In Love.

Novu glazbu ovog je tjedna birala Helena Kezerić.

Be social

Komentari