Istaknuto
09.07.2020.

Vrijeme čitanja: 5 minute Kakav je ovo bezobrazni priljev vanserijski dobre glazbe unutar mjesec dana? Travanj je prošao već znamo kako, ali glazba koja je izašla unutar tih mjesec dana je statistički na samom kraju Gaussa.

08.07.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Puštamo novih deset domaćih i regionalnih singlova u borbu za naklonost slušatelja, a među stranim preporukama ima nekoliko zanimljivosti.

Film

Objavljen cjelokupni program Festivala 25 FPS čije 13. izdanje počinje u četvrtak u Kinu SC

25.09.2017. Ziher.hrFoto: facebook.com/Festival25FPS
Vrijeme čitanja: 4 minute

Trinaesto izdanje Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma 25 FPS počinje u četvrtak 28. rujna i traje do nedjelje 1. listopada u Kinu SC, Teatru &TD, MM Centru i Francuskom paviljonu. Nekoliko dana nakon proglašenja pobjednika u Zagrebu, festival 4. i 5. listopada s dijelom programa gostuje u riječkom Art-kinu Croatia. Ulaz na sva filmska i prošireno filmska događanja festivala je slobodan.

25 filmova u natjecateljskom programu, među njima rekordna 3 hrvatska rada

Dvadeset i pet filmova pretežito mlađe generacije autora koji čine natjecateljski program 13. izdanja Festivala 25 FPS ispituju nove formate, teme, identitete, strukture, spektakle i nove „zbilje” te ih upravo zbog inovativnog pristupa filmu smještamo pod zajednički nazivnik – eksperimentalni. Među autorima se nalaze imena s čijim smo se interesima, diskursima i vizualnim izrazima upoznavali na dosadašnjim festivalskim izdanjima: prošlogodišnji dvostruki pobjednik Peter Burr (Jezik obrazaca), dobitnik Grand Prixa 2015. godine Fern Silva (Stražari), nekadašnje članice žirija – španjolska autorica Laida Lertxundi (025 Sutonski crvena) i austrijska autorica Tina Frank (20160815), nizozemski autor Joost Rekveld (#67) te mnogi drugi novi i uzbudljivi autori.

Rekordna tri hrvatska filma nalaze se u konkurenciji za Grand prix: Trip Marka Meštrovića, Skoro ništa: i dalje noć Davora Sanvincentija te Periferija Leone Kadijević. Filmovi su grupirani u pet programskih cjelina koje se prikazuju u terminima od 18 i 20 sati u Kinu SC. Proglašenje pobjednika zakazano je za nedjelju u 20 sati, nakon čega će se prikazati svi nagrađeni filmovi.

O najboljim filmovima odlučivat će tročlani Veliki žiri u sastavu: Oona Mosna, direktorica programa filmskog festivala Media City u Windsoru, Ontario; Mads Mikkelsen, filmski selektor Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Kopenhagenu – CPH:DOX te filmski autor Sebastian Buerkner čiji je film M-ova himera osvojio Grand Prix 10. Festivala 25 FPS. Žiri kritike dodjeljuje nagradu kritike, a čine ga slovenski publicist, kustos i režiser Matevž Jerman, te hrvatski filmski kritičari Luka Ostojić i Višnja Vukašinović. Organizator festivala – 25 FPS, Udruga za audio-vizualna istraživanja, dodjeljuje nagradu Green DCP najboljem hrvatskom filmu, a publika svakodnevnim glasovanjem bira svog favorita.

Foto: 25 FPS press

Žiri predstavlja – klasici filmske anagrade, nordijski žanrovski mutanti i projekcijski performans

Članovi Velikog žirija predstavljaju se publici u fiksnom popodnevnom terminu u 16 sati (petak, subota i nedjelja). Njihovi programi više su od puke uvertire u (prošireno)filmske programe u večernjim satima; oni su prilika za praćenje različitih paralela kroz povijest eksperimentalnog filma i vremenom su postali visokocijenjeni programi među filmofilskom publikom.

U petak u 16 sati Oona Moosna prikazuje program s naslovima koji prokazuju i propituju naše gledateljske navike i predrasude a koje su snimili neki od velikana eksperimentalnog filma poput Andyja Warhola, Johana van der Keukena ili Friedl vom Gröller (Kubelka). Mads Mikkelsen će u subotu predstaviti program recentnih danskih te jedan norveško-japanski kratki film, žanrovski vrlo labavo opredijeljenih, ali izvanredno međusobno interpoliranih što ih čini idealnim za znatiželjnu publiku 25 FPS-a. Laureat 10. izdanja 25 FPS-a, Sebastian Buerkner u nedjelju izvodi projekcijski performans Ponovni susret. Projekcija epizode klasične, dobro poznate TV serije o omiljenom ekscentričnom detektivu Columbu postaje performans o krhkosti konstrukcije percepcije.

Expanded Cinema – performansi za proširenje audio-vizualne percepcije

Audio-vizualni nastupi proširenog kina, odnosno Expanded Cinema, fantastično spajaju glazbu, zvuk i film te posljedično i glazbenu i filmsku publiku. U sklopu ovogodišnjeg programa izvest će se četiri prošireno filmska rada. Prvi nastupa filmski duo OJOBOCA s dva performansa uživo s 16-milimetarskim projektorima u četvrtak u 22 sata u Teatru &TD. Članovi su Anja Dornieden i Juan David Gonzáleza Monroya, čije je filmsko stvaralaštvo u fokusu ovogodišnjeg festivala pa će se, osim prošireno filmskim nastupima, predstaviti i svojim šesnaestmilimetarskim filmovima te će voditi radionicu na kojoj će podijeliti neke od osobnih metoda rada s analognim filmom.

Eksplozija, dušo, Pauline Curnier Jardin

Foto: 25 FPS press

Rezultat suradnje filmskog autora Pedra Maie i švedskog glazbenog dua SHXCXCHCXSH jest prošireno filmski rad Nesavršeni film, oda analognom filmu i posveta celuloidu, koji će se izvesti uživo u petak u 22 sati u Kinu SC. Pedro Maia je portugalski filmski autor koji se pretežno bavi konceptom analognog filma te surađuje s brojnim glazbenicima, primjerice s Panda Bearom, Fenneszom, Shackletonom, Tropic of Cancer, dok je švedski dvojac SHXCXCHCXSH poznat po mračnijem i eksperimentalnijem elektroničkom zvuku. Njihov zajednički nastup na 25 FPS-u jedan je od jesenskih glazbeno filmskih vrhunaca u Zagrebu.

Program Expanded Cinema zatvara fascinantni performans uživo s dvanaest 16-milimetarskih projektora – Yujiapu autora Karla Lemieuxa i BJ Nilsena u subotu 30. rujna u 22.00 sata u Francuskom paviljonu. Karl Lemieux glazbenoj publici poznat je i kao deveti član kolektiva iz Montreala Godspeed You! Black Emperor. BJ Nilsen švedski je skladatelj i umjetnik zvuka čije je gostovanje dio rezidencije Muzičkog salona Studentskog centra.

Refleksi predstavljaju četiri inovativna filma nove hrvatske produkcije

Filmski program Festivala 25 FPS počinje u četvrtak 28. rujna u 18 sati programom Refleksi u sklopu kojeg se prikazuje izbor iz najnovije hrvatske produkcije eksperimentalnog i inovativnog filma i videa, a ove godine čine ga četiri rada u čijim su fokusima dolasci, odlasci, prolasci, bjegovi te ljudska kinetika, fizička i mentalna: Oni samo dolaze i odlaze Borisa Poljaka, Partenza Renate Poljak, U međuvremenu Mate Ugrina i 10 Paule Konjušić. Svi filmovi su kandidati za nagradu Green DCP koju dodjeljuje organizator festivala.

(Visited 69 times, 2 visits today)

Komentari