Glazba

Potpiši peticiju za očuvanje Radio Študenta Ljubljana!

DOP Magazin
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Iz susjedstva stigla nam je vijest kako je Radio Študentu Ljubljana prijeti gašenje. Ta vijest ujedno znači i kraj za najstariji neovisni studentski medij u Europi i naglo i okrutno gašenje simbola nezavisne kulture na ovim prostorima, i to nakon 52-godišnjeg djelovanja.

Radio Študent, jedinstven na području država bivše Jugoslavije, nastao je kao rezultat studentskih pokreta krajem 60-ih. Kao neovisni prostor slobode medija uspostavio se u liberalnim 70-ima, ostao glasan u stabilizacijskim 80-ima, igrao ključnu društvenu ulogu tijekom procesa osamostaljenja Slovenije te preživio tranziciju sve do današnjeg trenutka.

Trenutno se sastoji od 200 suradnika koji su raspoređeni u pet redakcija (politička, glazbena, kulturna, sveučilišna i znanstvena) i dvije službe (spikeri i tehničari) koji zajedno produciraju do 17 sati dnevnog programa. Radio Študent je poznat i po brojnim suradnjama s medijima s područja bivše Jugoslavije, jednako kao što prostor daje i manjinama. Četiri puta mjesečno slušatelji mogu slušati emisije na hrvatskom i srpskom jeziku, dok se u prošlosti emitirala emisija na bosanskom i romskom jeziku. Mnogo renomiranih znanstvenika, akademika, biznismena, novinara i političara svoje prvo radno iskustvo duguje upravo Radio Študentu.

Nakon više od 50 godina kulturnog djelovanja sve se dovodi pod upitnik zbog neodgovornih poteza tamošnjeg studentskog zbora koji želi iskoristiti krizu uzrokovanu korona virusom za gašenje Radio Študenta. Istina je kako dio problema leži u tome što su Studentskom vijeću Sveučilišta u Ljubljani smanjeni prihodi nužni za djelovanje, no s druge strane izgledno je kako u pozadini stoje pritisci na Radio Študent zbog svog kritičkog i neovisnog izvještavanja. O budžetu će Vijeće studenata glasati danas.

Dodatne informacije možete još pronaći u javnim pismima od 6. i 8. siječnja.

Peticiju potpore očuvanja Radio Študenta i protivljenje planovima ŠOU-a u Ljubljani o povlačenju sufinanciranja i posljedičnoj privatizaciji radija možete potpisati ovdje.

Be social

Komentari