22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Glazba

„Ode dite“ (Adam Semijalac): Životna naziranja na domaćem idiomu

adam semijalac
"Ode dite" [naslovnica albuma]
Vrijeme čitanja: 3 minute

„Ovaj album je eksperiment”, kazao je Adam Semijalac u jednom intervjuu o netom objavljenom albumu „Ode dite”. Svoj prethodni projekt Bebe na Vole, kojim je bio duboko umočen u blues, opisivao je kao pjesme koje šutira u svijet. Pomalo autoironičan, ali i šaljiv stav prema svom radu kod Semijalca ne bi smio biti začudan. Čovjek već dvadeset godina bori bitku na sceni, od DIY izdavanja spotova, filmova, albuma, singlova, pisanja glazbe za kazalište, a rijetko kada se to vrati u obliku u kojem takav glazbenik zaslužuje.

Prije dvije godine Semijalac je raskrstio s projektom Bebe na Vole, zakopao ga kao svoje prežaljeno blago, a osam godina nakon prvijenca „Time Of Great Depression”, osobno jednog od najboljih albuma u povijesti hrvatske scene, i pet godina od drugog te očito i posljednjeg BNV albuma Hate Is A Wonderful Thing”, došlo je vrijeme za solo projekt – pod svojim imenom i prezimenom.

Povratak među žive i glasne

„Ode dite” izašao je vrlo naglo, bez pompoznih najava i velikih comebackova pa je samim tim iznenađenje bilo veće, a užitak slušanja ‘na prepad’. Sergio Leone snimio je samo sedam filmova, od toga dvije trilogije, a u svakom je dao dozu napetosti, bijesa, obračuna, žalovanja i nostalgije. Reklo bi se, čovjek ima sedam od sedam i zna svoj zanat.

Semijalac se s novoizdanim albumom obračunao sa žanrom kao Leone u zlatnim danima westerna te praktički nastavio tamo gdje je zastao 2021. godine. Pokazalo se privremeno – glazbenik je u tom periodu imao problema s bolešću koja se okomila na njegov najjači prirodni instrument – glas – pa je i njegova karijera i strast morala biti pritisnuta okolnostima koje su ga snašle.

adam semijalac
Adam Semijalac/Foto: Ivan Idžojtić

No kako to biva, kraj u filmovima ponekad i padne na sunčanu stranu pa se rodi novi dan koji pruža i druge prilike. Upravo je Semijalac nedavno potvrdio da situacija s glasom može s vremenom postati bolja nakon operacije i da live nastupi nisu nemogući, a i da je moguća još kakva opcija sa zborom ili slično. Nenadoknadivo bi bilo da je obratno jer „Ode dite” je povratak među žive kakav se može samo sanjati.

“Što jednostavnije to bolje”

U deset pjesama na „Ode dite”, 35 minuta trajanja čini se premalo. Od svojevrsne ‘tužaljke’ kakvo je otvaranje s Kajanjem pa do završne koja nosi isti naziv kao i album, Semijalac svira instrumente koje nismo imali prilike čuti na njegovim prethodnim albumima s Bebe na Vole. Osim te novosti i okretanja stranica prema tradicionalnim sviralima – dangubici, bugariji, banju – glazbenika ponovno slušamo na hrvatskom jeziku. Album se može gledati i kao nastavak nečega što je pokrenuo kao Bebe na Vole.

U travnju 2020. izašao je „Tanac za crnega vraga” u kojem je istraživanje o tradicionalnoj hrvatskoj folk glazbi više na tragu eksperimenta, nego kompaktnog albuma kao što je slučaj s „Ode dite” (iako na početku teksta Adam tvrdi da je i ovo izdanje – eksperiment!).

Osim što je tema albuma egzistencijalne naravi, egzistencije koju neumoljivu uzimaju životne okolnosti, rat, siromaštvo, nije posve karakteristično da sa sobom donosi i ‘tužne’ tonove. To potvrđuje pjesma Budalica pa i djelomično Zora.

Sam Semijalac napravio je uvertiru u album, objasnio ga, potvrdio svoje misli s opisima na platformama gdje ga je plasirao pa na kraju imamo i izravni autorski potpis ‘kako je, zašto i zbog čega radio, svirao, pisao…’. Iako i sam kaže da je tražio rime i melodije koje su ‘što jednostavnije to bolje’, to nikako ne umanjuje kvalitetu albuma u onom doživljajnom aspektu.

Jednostavnost je ponekad najteže ostvariva, a u ovo slučaju „Ode dite” konstantno tjera na repeticiju. Ponekad zapažate Adamov glas, ponekad instrument, ponekad samo „kuvana jaja” ili „pod ledinu”. Cijeloj atmosferi pridonijele su i back vokalistice, tradicijske pjevačice Tajana Josimović i Lana Hosni.

Bebe Na Vole
Foto: Monika Bračević/Ziher.hr

Prije kraja – slušaj “Dite”

Osobni albumski favorit je Drugovi moji, a kao predzadnja pjesma funkcionira tako da nagovještava kraj i pomalo odaje dojam zatišja pred oluju.

Mislim da sam kroz prethodne osvrte i recenzije na albume i dokumentarni film napravio nekoliko zaključaka koji dobro opisuje što Adam Semijalac ilitiga Bebe na Vole znači za glazbenu i kulturnu scenu. Da se ne ponavljam – preslušajte „Ode dite” prije nego što bude prekasno.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social
Što misliš o ovome albumu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari