Izvedbene umjetnosti

Odlazak velikana: Preminuli Boris Buzančić i Ana Karić

Foto: facebook.com/Teatar.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/Teatar.hr
Foto: facebook.com/Teatar.hr

Iznenada nas je napustilo dvoje velikana hrvatskog glumišta, Boris Buzančić i Ana Karić, čije su se karijere posljednji put ispreplele 2009. godine, kad su zajedno igrali u predstavi Ljubavna pisma na Sceni Gorica. Dok je Ana Karić posljednjih godina proživljavala pravu glumačku renesansu, koja je uključivala i niz projekata s mladim autorima, kao što je i njen posljednji projekt,  Svratište kod Alberta C. redatelja Vedrana Hleba, Borisa Buznačića nešto smo rjeđe gledali na pozornicama, a posljednja predstava u kojoj je igrao bila je My little corner of the world redateljsko-dramaturškog dvojca Anice Tomić i Jelene Kovačić.

Boris Buzančić rođen je 1929. u Bjelovaru, a diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1954. Od iste te 1954. igra u Gradskom dramskom kazalištu Gavella, tadašnjem Zagrebačkom dramskom kazalištu, u kojem je ostvario niz zapaženih uloga kao što je Brick u Mački na vrućem limenom krovu i Osvald u Ibsenovim Sablastima, a od 1966. bio je u angažmanu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Zanimljivo je da se pred kraj svoje glumačke karijere 1996. vratio u GDK Gavella, i to u već spomenuti komad Tennesseeja Williamsa Mačka na vrućem limenom krovu, ali u ulozi Dide Politta. Buzančić je ostvario i značajnu karijeru na filmu, u kojoj se ističu filmovi kao što je kultni U gori raste zelen bor Antuna Vrdoljaka i jednako kultna televizijska serija Velo misto, u kojoj je igrao fiktivnog splitskog gradonačelnika Dotura Vicu. Zanimljivo je da je gradonačelničku funkciju obnašao i u stvarnosti – Boris Buzančić bio je prvi gradonačelnik Grada Zagreba u samostalnoj Hrvatskoj, a iza 1993. povlači se iz politike. U sezoni 2006./2007. dobio je Nagradu hrvatskog glumišta za životno djelo kao glumac koji je, prema obrazloženju žirija, obilježio pola stoljeća vrhunaca hrvatskog glumišta. 

Ana Karić rođena je 1941. u Perušiću, a na Akademiji dramske umjetnosti diplomirala je 1963. Za razliku od Buzančića, imala je kazališni put koji nije bio toliko vezan uz institucionalno kazalište i bila mu je dosljedna do same smrti. Cijeli radni vijek provela je kao slobodna umjetnica, između ostalog i kao članica kultnog Teatra u gostima, a posljednjih dvadeset godina njenog rada obilježeni su suradnjom s nezavisnom scenom, Ivicom Buljanom i Teatrom ITD. U potonjem je igrala u nizu predstava, neumorna i u svojim sedamdesetima, među kojima se ističe Dezerter Saše Božića, nastao po motivima Kiklopa Ranka Marinkovića, Elektra Ivana Plazibata i već spomenuto Svratište kod Alberta C. Vedrana Hleba. Karić je ostvarila i niz zapaženih uloga na filmu i televiziji, među kojima vrijedi istaknuti posljednje – film Noćni brodovi Igora Mirkovića i televizijsku seriju Na terapiji. Rad Ane Karić poštovala je i publika i kritika, pa je tako dobila Nagradu hrvatskog glumišta za glumačko ostvarenje u radio drami za 2004./2005., a nagradu Fabijan Šovagović za veliki doprinos hrvatskom filmu 2010. godine.

Be social

Komentari