boris bućan
25. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 3 minute Boris Bućan, jedan od najvećih suvremenih hrvatskih slikara preminuo je 18. svibnja u 77. godini, a u nastavku donosimo pregled njegovih najpoznatijih djela.

tina turner
24. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nakon duge i teške bolesti u 83. godini napustila nas je kraljica rock n’ rolla Tina Turner.

Glazba

Tommy Ramone: Odlazak jednog od posljednjih punk velikana

Foto: facebook.com/theramones
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/theramones
Foto: facebook.com/theramones

U dobi od 62 godine umro je Tommy Ramone, bubnjar legendarnih Ramonesa i jedini preostali živući član originalne četvorke.

Pravim imenom Thomas Erdelyi, rođen je pod imenom Erdélyi Tamás 29. siječnja 1952. godine u Budimpešti, u židovskoj obitelji. Ubrzo su se preselili u Ameriku, a Tommy je odrastao u New Yorku. Već je sredinom 60-ih s Johnom Cummingsom (poznatiji kao Johnny Ramone) svirao u garage rock bendu Tangerine Puppets, a 1970. je radio kao asistent producenta albuma „Band of Gypsys“ Jimija Hendrixa.

U počecima benda, Joey je svirao bubnjeve, a Tommy je bio menadžer Ramonesa. No, Joey tehnički nije bio toliko vješt bubnjar, pa se prebacio za mikrofon, a Tommy je sjeo za bubnjeve. U Ramonesima je svirao od 1974. do 1978. i svirao je na prva tri albuma benda, koje je i producirao – „Ramones“, „Leave Home“ i „Rocket to Russia“, kao i live album „It’s alive“. Između ostalog, napisao je pjesme I wanna be your boyfriend i Blitzkrieg Bop (DeeDee je dao ime pjesmi), a na sva tri spomenuta albuma, uz bubnjeve, odsvirao je i sve solo dionice na gitarama, jer je Johnny više volio svirati ritam gitaru. Općenito, za njega se kaže da je bio najnormalniji od svih Ramonesa, koji se najmanje prepustio porocima, a ujedno je, očigledno, bio i najtalentiraniji.

Nakon što je otišao iz Ramonesa radio je kao producent, a još jednom se Ramonesima vratio 1984., kao producent albuma „Too tough to die“. Umro je u svom domu u New Yorku, a već je duže vremena bolovao od raka.

S njegovom smrću zauvijek je otišla originalna četvorka koja je pokrenula jedan od najuvjerljivij glazbenih pokreta svih vremena. Često kažem kako mislim da su Ramonesi najbolji bend svih vremena. Zašto? Zato što su odbacili svu pompoznost u svojoj glazbi i vratili se osnovama. Pjesme od nekoliko akorda, brze, plesne, s refrenima koje svi mogu pjevušiti. Tekstovi su im nepretenciozni, a često i besmisleni, ali su dovoljno zarazni da bi ih svatko mogao urlati na njihovim koncertima. Posjedovali su beskonačnu količinu energije. Glazba im je ostala nepromijenjena cijelu karijeru, iako je na kasnijim izdanjima osjetan pad u kvaliteti u odnosu na prvih nekoliko albuma. No, ti prvi albuma i prva postava benda ostat će upamćeni u povijesti, jer sve ostalo što se zbivalo u punku (uključujući i njihova kasnija izdanja s drugim članovima), samo je recikliranje onoga što su započeli i stvorili Johnny, Joey, Dee Dee i Tommy. 

(Visited 138 times, 1 visits today)
Be social

Komentari