Izvedbene umjetnosti

Oliver Frljić i Sanja Despot ovogodišnji dobitnici nagrade “Nada Dimić”

Foto: HNK Ivana pl. Zajca, www.davor-skrlec.eu Kolaž: Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Nagrada građana i građanki grada Zagreba “Nada Dimić”, priznanje angažiranim civilnim inicijativama i umjetnicima koji djeluju na polju suvremenog kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, ove će se godine dodijeliti u četvrtak, 31. svibnja u 19:00 sati ispred zgrade HDLU-a na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu. Ovogodišnji su dobitnici kazališni redatelj Oliver Frljić za predstavu”Šest likova traže autora” po predlošku Luigija Pirandella i novinarka Sanja Despot za seriju tekstova o pozadini i pravim namjerama organiziranog otpora klerikalne desnice Istanbulskoj konvenciji, objavljenih na portalu Faktograf.hr.

Nagrada “Nada Dimić” ustanovljena je 2017. godine u okviru Fonda za druge s inicijatorima Zvonimirom Dobrovićem i Brunom Isakovićem, osnivačima i vlasnicima Fonda za druge, te aktivistima i kulturnim djelatnicima Vesnom Kesić, Sonjom Leboš i Eugenom Jakovčićem. “Nagrađujemo umjetnička djela i kulturne inicijative koje protestiraju, provociraju i ruše konvencije i tabue, koje se odupiru sve snažnijem sužavanju umjetničkih sloboda i poslušničkom pristajanju na šutnju što vodi k brisanju smisla umjetničkog propitivanja i širenja društvenih sloboda uopće” – obrazloženje je inicijatora koje sažima osnovni cilj nagrade. Nagrada se sastoji od kamene ulične kocke (kaldrme) kao simbola pučkog otpora s ugraviranim imenom dobitnika te novčanog iznosa od pet tisuća kuna koji dobitnici mogu prenijeti i nekoj drugoj osobi ili kolektivnoj inicijativi koji kreativnim sredstvima kritički preispituju stvarnost u kojoj živimo.

O intrinzičnoj povezanosti obitelji kako je shvaća obiteljaška ideologija i fašizacije društva, čime se bavi i predstava „Šest likova traže autora“, Oliver Frljić je izjavio: “Obitelj je i prostor ur-fašizma jer privilegira biološke veze u odnosu na one stvorene u drugim oblicima socijalne interakcije. Zato je za Željku Markić toliko važno da iz pojma obitelji isključi sve one koji nisu povezani biološkom reprodukcijom. Pretpostavljam da će sljedeći referendum Željke Markić biti onaj u kojem će se tražiti da se seks može prakticirati samo u prokreativne svrhe. Na to mogu samo reći: jebite se.

Foto: www.kazalistekerempuh.hr

Sanja Despot urednica je i novinarka portala Faktograf.hr, relativno novog i zacijelo vrlo posebnog medija u hrvatskom i regionalnom neprofitnom medijskom prostoru koji je vrlo brzo postao relevantno sredstvo za čišćenje medijske bare od alternativnih činjenica i proizvoljnih interpretacija. Tijekom 2017. i 2018. godine Despot je objavila petnaestak tekstova o Istanbulskoj konvenciji kojom Vijeće Europe obvezuje države članice EU na političko, financijsko i upravno osnaživanje mehanizama za suzbijanje nasilja nad ženama i u obitelji. Baveći se istraživačkim novinarstvom u najboljoj tradiciji tog pojma, Sanja je javnosti podastrijela podatke, pozadinu i stvarne namjere žestokog, gotovo histeričnog otpora Konvenciji koji uvelike prelazi granice same Konvencije, ali i Hrvatske i Europske unije. Uporno je raskrinkavala manipulativne metode i falsifikate kojima se taj dobro organizirani otpor služi. Njenim su se nalazima počeli koristiti i drugi, stariji, bogatiji i veći mediji, a postali su i glavni izvor informiranja raznim opinion makerima i političarima.

Prošlogodišnji dobitnici nagrade Nada Dimić bili su Sanja Iveković i Igor Grubić za cjeloživotni umjetnički i kulturni angažman, a napose za svoje posljednje radove. Sanja Iveković nagradu je dobila za “Spomenik Revoluciji” inspiriran revolucionarnim idejama Rose Luxemburg, predstavljen 2017. na Documenti u Ateni, a Igor Grubić za svoj poetski dokumentarni film “Spomenik” posvećen srušenim, zapuštenim i u zaborav gurnutim spomenicima NOB-u. Oni su ujedno bili i članovi žirija koji je ove godine odabrao dobitnike, uz filmskog redatelja mlađe generacije Miroslava Sikavicu, kojemu je svoju novčanu nagradu prenijela Sanja Iveković, Krunu Lokotara kao predstavnika šibenskog festivala Fališ kojemu je svoju nagradu donirao Igor Grubić, i Vesnu Kesić ispred Fonda za druge i skupine koja je inicirala nagradu.

Kao što je prošle godine izravan poticaj za osnivanje drugačije nagrade bila uzavrela politička situacija u kojoj je ekstremna desnica marširala ulicama Zagreba i zatirala memoriju nepokorenog grada, ni ove godine nije pomanjkalo razloga za nagradu posvećenu sjećanju na Nadu Dimić, heroinu antifašističkog i radničkog pokreta.

Be social

Komentari